Background adbanner
calendar

Petak 23. Feburar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
PUN MESEC U DEVICI, 24. FEBRUARA, donosi nam TURBULENCIJE! A evo kako će uticati na Vaš horoskopski znak JANJUŠ SKOČIO NA ANELI ZBOG MAJE! Trese se sve, pljušte uvrede i svađe, SKANDALČINA UŽIVO Legalizovan kanabis u Nemačkoj: Šta to konkretno znači? VAGE SU NAJLEPŠI ZNAK! Evo šta niste znali SLEDI HITNA KAZNA ZA MILJANU KULIĆ! Prekršila strogo pravilo, nije znala da kamere snimaju! MAJA MARINKOVIĆ ZARAZILA MUŠKARCE HERPESOM? Aneli iznela šokantne optužbe na njen račun, nastao HAOS EMISIJA ,,BRANDS & TRENDS” Dizajner otkriva sve tajne svetskog modelinga! NE PROPUSTITE ŠOKANTNO! Prvo oglašavanje MUŽA SITE AHMIĆ: Ne može više da ćuti, progovorio o INTIMNOM SNIMKU PREKID EMISIJE! NEVIĐENA DRAMA! Ana Ćurčić ULETELA kao furija u studio “ShowBLIZ”-a! Bane Đokić završio u suzama “ASMIN JE IMAO ODNOS SA MUŠKARCEM” Sita uzvrađa paljbu: “Snimak je iz HOTELA U BEOGRADU!” “KAČAVENDA NAMESTILA LIKVIDACIJU SVOG KUMA?” Bane Đokić izneo jezive optužbe “OBRUKAO SI SA NJOM I BOGA I NAROD!” Bivša uputila jezivu poruku Janjušu! Aneli ga je UNIŠTILA? PROCURILA SKANDAL FOTOGRAFIJA! Žana i Matora se KRIŠOM VIĐALE? Ona BEZ ODEĆE, Jovana SNIMA SVE EKSKLUZIVNO! EKSPLICITNE FOTKE DEVOJKE NAŠEG RIJALITI UČESNIKA: Plazi jezik i ŠIRI NOGE, KAO OD MAJKE ROĐENA! (FOTO 18+) LICE JOJ JE UNAKAŽENO! Influenserka (19) tvrdi da je sil*vana, dr*girana i pretučena! Evo koga je OPTUŽILA DALILA JE NULA! Ekskluzivno! Kristijan Golubović URNISAO Dragojevićku! (VIDEO)

Vučić nakon sastanka sa ministrom odbrane Nemačke: Imamo različita mišljenja o Kim! Saglasni smo da su mir i stabilnost najvažniji!

Objavio: RHT
07/02/2024 6:13 PM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti posle sastanka sa ministrom odbrane Nemačke Borisom Pistorijusom.

FOTO: Printscreen

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Vučić kaže da je razgovor bio otvoren i iskren, i da je zadovoljan zbog toga.

– Nemačka je naš najvažniji ekonomski partner, oni su na prvom mestu. Druga je NR Kina. Nemačka je ubedljivo najznačajniji partner. Naš izvoz je milijardu i sto miliona, ukupno je to oko 11 milijardi. To pokazuje značaj Nemačke – kazao je on.

Vučić ističe da Srbija ima veći BDP nego sve druge zemlje Zapadnog Balkana zajedno, ali da moramo da nastavimo da napredujemo.

– Članstvo u EU je za nas ključno, i ja sam rekao ministru Pistorijusu da je za nas izuzetno važna ideja jedinstvenog tržišta u regionu. Pričali smo i o situaciji na KIM, i iako imamo različita mišljenja, saglasni smo da su mir i stabilnost najvažniji za sve nas, i da nikome sukobi nisu u interesu – kazao je Vučić.

On ističe da je dao reč da Srbija nikoga neće iznenaditi vojnim potezima, i da njegova reč znači više nego mnogi potpisi.

– Što se tiče RS i BiH ponovio sam nešto što svi znate, a to je da poštujemo teritorijalni integritet BiH, i nikada ga nije dovodila u pitanje. Kao što nije dovodila u pitanje integritet RS u okviru BiH – rekao je predsednik.

Kazao je i da je Nemačka jedan od glavnih protagonista nezavisnosti Kosova, a da mi imamo potpuno drugačiji stav.

– Ali dobro razumemo da je dijalog jedino rešenje za izlaz iz krize. Naši organi provode istragu po pitanju događaja od 24. septembra. Ali molimo i vas Nemce da u okviru Euleksa da se pokrene istraga o pokušajima ubistva sedmorice Srba, od toga dvoje dece, koji su nosili krst i badnjak. Ili oni koji su pokušali da ubiju Dragišu Galjaka. Voleli bismo da se standardi izjednače – dodaje Vučić.

Predsednik kaže da je u skladu sa poveljama UN i prihvaćenim dogovorima, ukidanje dinara na KiM potpuno nezakonito.

– Finansiranje školstva i zdravstva je deo Briselskog sporazuma, želim da to znate. Ne postoji nijedan drugi papir koji pokazuje nešto drugo. Jedini cilj Kurtija je etničko čišćenje KiM – rekao je on.

Vučić je ponovio da su izbori održani u Srbiji bili veoma fer i pošteni, i da će prihvatiti sve preporuke ODIHR-a.

– Pozvali smo predstavnike ODIHR-a da posmatraju naše lokalne izbore. To nije naša obaveza, ali smo uradili to zato što mi ništa ne krijemo. Imamo jasan legitimitet za svakoga ko želi da posmatra stanje u našoj zemlji. Smatram da je veoma važno da se poštuju pravila i međunarodne norme. Ali smatram da mora da se smanji mešanje u unutrašnje poslove Srbije, pošto se ni mi ne mešamo u tuđa posla – ističe predsednik.

Kaže da što se tiče odnosa prema Rusiji Srbija ima specifičan odnos.

– Tačno je sve što je rekao Boris Pistorijus govorio o teritorijalnom integritetu Ukrajine, ali i mi na Zapadnom Balkanu najbolje znamo kako je kada neko udara na vaš teritorijalni integritet. Dve godine nisam video predsednika Putina, osim veoma kratko na samitu u Kini, niti šta krijemo niti bilo šta radimo protivpravno – rekao je Vučić.

On ističe da je ponosan što pripada jednoj slobodarskoj zemlji, i zahvalio se Pistorijusu na podršci.

Pitanja novinara

Pistorijus na pitanje na osnovu čega Nemačka naoružava Prištinu kaže da Berlin naoružava i Srbiju.

– Mi ne isporučujemo ofanzivno oružje, već samo za odbranu. Iz naše perspektive mi smo priznali Kosovo, i naš cilj u regionu su mir i stabilnost, kao i zajedničko približavanje EU. Važni su tu dobrosusedski uslovi, i to je osnovni preduslov za stabilnost – rekao je on.

Predsednik Vučić kaže da je danas Priština protivpravno zaustavila transport sa novcem.

– Ako je Priština suverena država, što nas onda pozivate na dijalog. Ako na sve imaju pravo, zašto vam je potrebna Srbija. I na to nema odgovora. Teška je situacija za naš narod i gledaćemo da rešavamo te probleme. Novac ćemo ovako ili onako da rešavamo. Čućete o tome i u mom govoru na sednici SB UN, ako je u međuvremenu ne zatvore. Neke od kvalifikacija koje se dešavaju na KiM, i koje će imati pravne konsekvence – kaže predsednik Srbije.

Pistorijus kaže da je Zapadni Balkan deo Evrope, i da u to nema sumnje, na šta je predsednik Vučić rekao da nije na to mislio.

– Ne postoji odgovor na dva pitanja. Pitanje je po kom to međunarodnom aktu Kosovo može da bude naoružavano, jer taj akt ne postoji. Postoje akti pojedinih država koje su priznale Kosovo. I sa druge strane što se tiče samog dijaloga, mi smo u dijalog pozvani zato što drugačije vidimo pravnu prirodu situacije na KiM. Ako smo tu samo da verifikujemo ono što Priština odluči, mi onda vama nismo potrebni. 11 godina čekamo da se formira ZSO, i to nije urađeno. Činili smo brojne ustupke, a jednu jedinu obavezu koju je Priština prihvatila nije ispunila – odgovorio je predsednik.

Na pitanje novinara o ruskom uticaju u Srbiji i putu Beograda u EU, Pistorijus kaže da tu nije reč o ponudama već o perspektivama.

– Naglasio sam koliki značaj Nemačka pridaje stupanju u EU zemalja Zapadnog Balkana. Koliki je ruski uticaj u Srbiji na to će svako dati svoj odgovor. Srbija mora da preuzme odgovornost za svoju ulogu u regionu, i kako će komunicirati sa svim poteškoćama. Nema puta u EU preko konflikata u regionu, i to svakome mora biti u interesu – kazao je Pistorijus.

Obraćanje Borisa Pistorijusa

Nemački ministar odbrane kaže da je razgovor bio kratak ali iskren, i zahvalio se predsedniku Vučiću.

– U našem zajedničkom interesu je da na zapadnom Balkanu vladaju mir i prosperitet. Srbija je važan ekonomski činilac na Balkanu i važan partner Nemačke – rekao je Pistorijus.

On ističe da vidi veliki potencijal za razvoj na Zapadnom Balkanu.

– Važno nam je da Srbija ne podrži secesionističke tendencije u RS, a moram reći i da eskalacija donosi štetu perspektivi članstva u EU. Mudrost političkog života je da svako mora napraviti kompromise, moramo premostiti prošlost i da sprečimo spirale eskalacije – kazao je Pistorijus.

Nemački ministar kaže da je imperativ za sve da se vrate pregovoru, govoreći o KiM.

– Pozvao sam na dijalog i u Prištini, i mislim da se svaka mera mora donositi na adekvatan način, sa prelaznim rokovima. Tu govorim o dinaru. Niko ne sme da zaoštrava situaciju – kazao je on.

Pistorijus kaže da je Rusija donela rat u Ukrajinu, koji traje već dve godine.

– To je pokušaj podrivanja našeg načina života u slobodi. EU i NATO podržavaju Ukrajinu, i uradićemo sve da podržimo Kijev. Sankcije su važno sredstvo za to, i Srbija bi se kao kandidat trebala pridružiti sankcijama – kazao je nemački ministar.

On navodi da je važno da Srbija i tzv. Kosovo nastave da sprovode dogovoreno, i kaže da ga je Vučić uverio da sa strane Srbije neće biti podrivanja mira i stabilnosti.

Završen sastanak

Sastanku su prisustvovali ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi predstavnici VS, kao i ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad. 

Pistorijus dolazi u Beograd iz Sarajeva, a pre dva dana boravio je i u Prištini gde se sastao za zvaničnicima privremenih prištinskih institucija.

On je zatražio da se uskoro ponovo pokrene dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU.

Pistorijus je rekao, povodom odredbe ukidanja dinara na KiM, da Priština ima pravo da sprovodi svoje “zakone”, ali da je potrebna adekvatnija komunikacija.

hypetv.rs/informer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner