Background adbanner
calendar

Subota 28. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
PRAVO U METU, POGAĐA I NAJHLADNIJE SRCE! Ovo je najtužnija pesma pisana po istinitom događaju MELANIJA NE MOŽE VIŠE DA ĆUTI O TRAMPU! Otkrila pravu istinu o njihovom braku, evo kako se zapravo ponaša prema njoj Tijanin U*ICA JE BIO ZLOSTAVLJAN U DETINJSTVU?! Igor Jurić u “Malim stvarima”, evo šta je sve ispričao Snežani Dakić! TUGA! ZAVIJENI U CRNO! PREMINULA ČUVENA GLUMICA! Pronašli je u svom domu, porodica otkrila detalje tragedije! Vozači, obratite pažnju! Ove TRI STVARI morate UVEK imati u AUTU! KAĆA DOBILA VILU U BUDVI! Pevačica ne krije da poseduje dom na kome joj svi zavide! TEMPERATURA PADA ZA 20 STEPENI! Očekuje nas VREMENSKI UDAR, zahlađenje i pljuskovi GOCA NIKAD ISKRENIJE PROGOVORILA O INTIMNOM ODNOSU: “Ne maltretiraš muškarca da mora da izdrži …” Dnevni horoskop za subotu, 28. septembar: Škorpiju izjeda ljubomora, Vodolija emotivno ispunjena, a ovaj znak će prosperirati “CELU NOĆ I JUTRO ANALIZIRAM SVE” Vučić o razgovorima o Kosovu i Metohiji JASNA PORUKA PREDSEDNIKA SRBIJE IZ NJUJORKA Vučić: Ko izgubi danas jednu godinu, izgubio je mnogo više godina napretka NIŠTA OD DUETA VESNE I NIKOLIJE!? Pevačica nikad iskrenije:”Bolje da se ne snima ništa na silu” KIM KARDAŠIJAN IMA NEIZLEČIVU BOLEST? Starletu rigorozna dijeta koštala zdravlja, a razlog je BIZARAN ŠOK! EVO KOLIKO GODINA ZAPRAVO IMA HARIS DŽINOVIĆ! Otkriveno i koliko je stariji od Meline REŠILA DA SE POVUČE! Evo gde se nalazi Anita nakon raskida sa Anđelom, potpuno slomljena?! “SARAĐIVALI SU” SKANDAL! Otkriveno da je Britni Spirs povezana sa uhapšenim Didijem!

IZ PUSTINJSKE KLIME PRELAZIMO U PRAŠUMSKU! Naš meteorolog izdao HITNO UPOZORENJE: Vrhunac toplotnog talasa u naredna dva dana, a onda OBRT!

Objavio: RHT
20/06/2024 5:16 PM

Naš meteorolog izdao upozorenje

FOTO TANJUG

Meteorolog Ivan Ristić najavio je da iz “pustinjske klime idemo sada u prašumsku”, a zatim ćemo se vratiti i na našu klimu.

Vrhunac prvog toplotnog talasa ovog leta u Srbiji očekuje se u naredna dva dana.

-Približavamo se tom piku, koji će biti sutra i prekosutra, a temperatura će ići do 40 stepeni. I noći će biti veoma tople, sutra će čak ići i do 28 stepeni. Ovo je pustinjski tip klime, koji je doneo tropsko vreme, a imamo i pesak iznad nas. Trenutno je velika količina peska iznad nas i on nas pomalo spašava od ovog sunčevog zračenja – kaže meteorolog Ristić.

Naš meteorolog izdao upozorenje

Kako najavljuje, već tokom vikenda se menja klima, pa sa pustinjske prelazimo na prašumsku, kaže.

-U toku vikenda menjamo opet klimu, dakle idemo sa ove pustinjske na prašumsku, to je ekvatorijalna klima koju odlikuje nešto niže temperature, ali puno pljuskova i kiše, znači počinje nestabilan period. Temperature će biti 5-6°C niže nego što će biti sutra i prekosutra – kaže Ristić.

FOTO TANJUG

Nema naznake nekog jačeg zahlađenja, ali je izvesno da će se u narednom periodu temperatura normalizovati. Sledeći toplotni talas biće sredinom jula meseca, navodi meteorolog Ristić, kada se očekuju ponovo temperature preko 40 stepeni.

-Prema najnovijim prognozama, novi toplotni talas će biti oko 23, 24. jula. Preko pustinjske klime idemo na prašumsku, pa ćemo se malo vratiti i na našu – kaže meteorolog Ristić.

Toplotna kupola iliti afrički anticiklon


Toplotna kupola je isto što i afrički anticiklon, koji u donosi suvo i vruće vreme.

-Ta toplotna kupola je ogromna količina tog vrelog afričkog vazduha, to je kao neko jezgro tog vrelog vazduha. U ovom slučaju, taj vazduh je došao iz Libije i Tunisa – kaže meteorolog Ristić.

U Turskoj se očekuju temperature do 50 stepeni, što je i “dobro”, kaže meteorolog Ivan Ristić. Kako navodi meteorolog Ristić, temperature preko leta u tom delu zemlje mogu da idu i preko 50 stepeni.

Tropske vrućine u narednih sedam dana

Veoma topla vazdušna masa zadržaće se i u narednih sedam dana. U petak i subotu očekuje se vrhunac toplotnog talasa sa maksimalnim temperaturama od 35 do 40 stepeni. U nedelju i prvoj polovini naredne sedmice na severu i zapadu Srbije očekuje se manji pad temperature, dok će se na istoku i jugu maksimalne vrednosti zadržati oko 38 stepeni.

Za stanovnike Beograda očekuje se tropska noć, sa jutarnjom temperaturom od 24 stepena. Na području Beograda do kraja sedmice očekuje se maksimalna temperatura od 36 do 39 stepeni, a od ponedeljka uglavnom u intervalu od 30 do 35 stepeni.

U istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kao i na prostoru KiM na snazi je crveni meteoalarm zbog ekstremno visoke temperature. Ovo upozorenje znači da je vreme vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi.

Narandžasti alarmi danas i sutra

FOTO: RHMZ / SCREENSHOT


Po najnovijoj tabeli instituta “Batut”, alarmi su već upaljeni, i danas su u nekoliko mesta polja označena narandžastom bojom što znači da je vreme opasno, i to u Beogradu, Bečeju, Kikindi, Zrenjaninu, Somboru, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Loznici, Valjevu, Vršcu, Smederevskoj Palanci i Ćupriji.

Tako će biti i sutra, osim u Bečeju gde će se već sutra upaliti crveni alarm.

Kada u tabeli ima narandžastih polja, to znači da se u tim mestima očekuje vreme rizično po zdravlje.

– Povećana verovatnoća za nastupanje različitih manifestacija toplotnog stresa, naročito kod osetljivih populacionih grupa – mala deca, trudnice, stari, hronično oboleli pacijenti. Pod posebnim rizikom su osobe sa narušenim integritetom svih slojeva kožnog tkiva, odnosno poremećajem mehanizma evaporacije nagomilane toplote (opekotine) – navodi se na sajtu “Batuta”.

Hypetv.rs/E.B./Blic

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na InstagramuFacebookThreads!

BONUS VIDEO:

SVE! SAD! VAŠ HYPE TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner