Background adbanner
Background adbanner

Vredi probati! Operite jorgan ili perjanu jaknu na ovaj način i bolje će čuvati toplotu!

Objavio: RHT
20/09/2021 7:43 AM

Zašto su perjane jakne toliko tople i kako da se održavaju? Tajna je ista kao i kod jorgana punjenih perjem – ovakvo punjenje zahteva poseban režim pranja i ispiranja. Čak se može reći da je ispiranje važnije od pranja. Naime, ostaci deterdženta koji se zadržavaju na perju u značajnoj meri smanjuju njegovu sposobnost da se puni vazduhom i time čine jaknu rastresitom. A upravo ta sposobnost zadržavanja vazduha je ono što ove predmete čini tako toplim.

Foto:Printscreen / Instagram jorgani

S druge strane, problem sa jaknom ili jorganom je u tome što se težina pri pranju ne raspoređuje ravnomerno pa je utoliko teže da ih mašina efikasno ispere i kasnije centrifugira.

Zato je dovoljno da primenite ova tri važna pravila:

Foto:Printscreen / Instagram prerjanejakne

1) uvek u mašinu stavljajte samo jednu jaknu! Nemojte dodavati ništa drugo, čak i ako vam se čini da je bubanj poluprazan. Ako opteretite bubanj mašine, jakna se neće dobro oprati a ni dobro isprati.

2) Možete ubaciti tenisku lopticu u bubanj, ona daje posebnu dinamiku jer dodatno pokreće delove jakne i doprinosi ravnomernijem raspoređivanju vode i deterdženta.

3) Obavezno posle pranja uključite barem još jedno ispiranje. Možete i više, a centrifugu dozirajte pažljivo. Za sušenje, izaberite prirodan način s tim što jaknu treba često protresati kako bi se perje ravnomerno rasporedio. Kada se osuši, vaša jakna će biti kao nova!

Hype televizija je dostupna na kanalu broj 146 za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, i na kanalu broj 46 za korisnike Supernove, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

PRATITE NAS

FACEBOOK

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x