Background adbanner
calendar

Petak 6. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
ANA RAJKOVIĆ OBJAVILA FOTKU TEK ROĐENE ĆERKE! Žena Predraga Rajkovića oduševila pratioce, ovo je važan trenutak, komentari samo pljušte! (FOTO) “Skinuo je MASKU za DISANJE i POPEO SE NA BINU!” Bora Čorba je potom učinio POSEBAN GEST na ovom KONCERTU! BESPLATNI PREGLEDI BEZ KNJIŽICE! Evo šta ćete moći da proverite u nedelju na preventivnim zdravstvenim pregledima Bajaga i članovi BENDA uputili POSLEDNJI POZDRAV Bori Čorbi! “Hvala ti što si…” DOČEK ZA PREDSEDNIKA SRBIJE U MALOM ZVORNIKU! Vučić na ručku sa ribolovcima (FOTO) NAŠLA NAČIN DA UVEĆA BUDŽET! Jelena Golubović odlučna u nameri da otvori Onlyfans nalog ŠAH-MAT Saše Mirkovića! Otkrio kada kreće rijaliti “IMANJE” i poslao PORUKU KONKURENCIJI! (FOTO) HYPE TV SA LICA MESTA! Gradonačelnik Čačka se upisao u KNJIGU ŽALOSTI (FOTO) Naoružajte se strpljenjem! OVO SU NOVE IZMENE U GRADSKOM PREVOZU! A evo i koje linije će promeniti trasu! PREDSEDNIK SRBIJE U DESTILERIJI! Vučić razgovarao sa proizvođačem rakije, pa se rapitivao o proizvodnji (FOTO) “Vozač je NASTAVIO SVOJ POSAO BEZ IKAKVIH POSLEDICA!” Goga Sekulić otkrila NOVE DETALJE o čoveku koji je UDARIO AUTOM! (FOTO) PEVAČICA DONELA ŠOK ODLUKU! Povlači se iz javnosti zbog porodice! Ni novac joj više nije prioritet Pogledajte EMOTIVNU ČITULJU BORINE ŽENE Dubravke! “Tvoje SRCE će ZAUVEK BITI SA NAMA (FOTO) DETALJI SAHRANE BORE ĐORĐEVIĆA! Legendarni roker biće ispraćen uz svoj veliki hit! A oni će imati čast da otpevaju…. Otvorena KNJIGA ŽALOSTI povodom BORINE SMRTI! Evo kako TUŽNI ČAČANI upućuju POSLEDNJI POZDRAV ROK LEGENDI (FOTO) Koliko su Srbi ZAISTA KAFOPIJE?! Ovo ISTRAŽIVANJE pokazuje na kom smo MESTU U SVETU (FOTO)

POVRATAK VOJNOG ROKA JE SVE BLIŽE! Kazna preti ko se ne odazove, a evo kolike će biti plate vojnika

Objavio: RHT
06/09/2024 8:57 AM

POVRATAK VOJNOG ROKA JE SVE BLIŽE!

O vraćanju obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji intenzivno se priča skoro pune četiri godine s tim što bi konačna odluka na tu temu trebalo da bude doneta u naredne dve nedelje. To je juče najavio predsednik Aleksandar Vučić.

foto: F.S./ATAImages

Vojni rok bi trajao najverovatnije 75 dana, a služili bi ga punoletni muškarci do 30 godina. Posle brojnih najava i rasprava u javnosti čini se da je došlo vreme kada će se definitivno znati da li će služenje vojnog roka ponovi biti obavezno u Srbiji.

Premijer Miloš Vučević je krajem juna objasnio da će biti potreban “jedan vremenski okvir” da se sve pripremi ukoliko se donese odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka.

– Gledao sam istraživanja i postoji velika podrška za vraćanje vojnog roka. Govorimo o muškarcima od 20 do 30 godina koji bi služili obavezni vojni rok i podržavaju takvu odluku – naveo je Vučević.

Kako bi izgledala obuka?

Kako se moglo čuti u prethodnom periodu, predloženo je da obuka bude iz dva dela – teorijska i praktična. Teorija bi obuhvatala osnove vojne taktike i tehnike, vojno pravo, prvu pomoć i samozaštitu, atomsko, biološko, hemijsku odbranu… Tokom praktične obuke regruti bi naučili kako se rastavlja i sastavlja oružje, gađa iz različitog pešadijskog naoružanja. Prošli bi i borbu bez oružja i samoodbranu, kretanje i maskiranje na bojištu, kopanje rovova i izgradnju zaklona. Pa preživljavanje u prirodi, prelaženje prepreka, a u zavisnosti od potreba mogla bi biti sprovedena i dodatna specijalistička obuka.

Ko bi morao u vojsku?

Prema predlogu, vojni rok bi obavezno služili svi punoletni muškarci do 30. godina starosti.

POVRATAK VOJNOG ROKA JE SVE BLIŽE!

foto: F.S./ATAImages

Gde bi bili smešteni?

Za sada još nije poznato da li bi regruti, ukoliko postoje uslovi, vojni rok služili u svom gradu. Ili bi kao u vreme nekadašnje Jugoslavije bili “razbacani po celoj zemlji”. Nije tajna da postoje ozbiljni logistički problemi, da treba srediti objekte i kasarne u kojima će biti regruti. Ali i da je potrebno odvojiti regrute od profesionalne vojske.

– Ne želimo da vratimo vreme u sedamdesete, osamdesete ili devedesete, nego da ti momci, budući vojnici, imaju najbolje moguće uslove za život u kasarnama. Moramo voditi računa o broju vojnika u spavaonama, tuširanjima, internetu, obrocima. Neće to biti hotel, nego kasarna. Ali ta kasarna će biti u skladu sa savremenim životom i potrebama mladih ljudi – rekao je nedavno ministar Vučević.

Kolike će biti plate?

Prema sadašnjem zakonu, regrutima je bilo odobreno deset dana odsustva. Međutim, kako je nedavno rekao ministar Vučević, sada se razmišlja o dve varijante: da regruti svakog vikenda budu slobodni, pa da se u ponedeljak vrate u kasarne, ili da to bude svakog drugog vikenda.

Takođe, za sada nadležni još nisu obelodanili konkretno da li će regruti primati nadoknadu za vreme služenja obaveznog vojnog roka i kolika bi ona iznosila. Vojnici koji dobrovoljno služe vojni rok primaju mesečne naknade, trenutno oko 46.000 dinara, uz vojno zdravstveno osiguranje, putne troškove, smeštaj, ishranu i odeću.

Hypetv,rs/blic/alo/J.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner