Background adbanner
calendar

Ponedeljak 20. Maj, 2023

OVO POVRĆE jedite SVAKI dan!

Objavio: RHT
20/03/2024 4:00 PM

Vlakna su neophodna!

foto: youtube/printscreen

Kako jesti više voća i povrća važno je pitanje, ako znamo da samo četvrtina odraslih unosi preporučene količine ovih važnih namirnica tokom dana.

Pojedine namirnice su poželjne u ishrani i trebalo bi jesti ih često, ali eksperti veruju da bi one na ovom spisku valjalo konzumirati svakodnevno. Najbolje od svega je što nam je lako dostupna!

Uravnotežena i pravilna ishrana podrazumeva da unosimo sve vitamine i minerale, odnosno hranljive materije koje su neophodna preventiva u odbrani od mnogih bolesti, kao i pomoć u lečenju postojećih.

ZELENO ZA SVAKI DAN!

Budući da se u ovakvom povrću nalazi obilje jedinjenja po imenu glukozinolat koje je veoma važno za zdravlje, a istraživanja su pokazala da ima antizapaljensko dejstvo i da čak deluje preventivno i na pojavu tumora. Pored toga što pomaže da se istope masne naslage, očistiće organizam od nakupljenih otrova. Ono je bogato biljnim vlaknima i esencijalnim vitaminima i mineralima i obično je sinonim za zdravu ishranu .Zeleno povrće je pravo skladište hranljivih materija za organizam. Ovaj tip povrća štiti organizam i poboljšava njegov rad na više nivoa.

foto: youtube/printscreen

Rukola – Ona je sjajan izvor folne kiseline, vitamina A, C i K i jača kosti i mentalno zdravlje. Ima svež i ljutkast ukus.

Lišće cvekle – Bogato je vitaminom K. Poznato je da poboljšava vid, pomaže u sprečavanju Alchajmerove bolesti i jača imunosistem.

Bok čoj -To je hrskav kineski kupus blagog ukusa. Pun je vitamina A, C i kalcijuma, kao i antioksidansa.

Blitva – Ovo zeleno lisnato povrće poznato je da pomaže u sprečavanju raka i dobra je za čišćenje sistema za varenje.

Raštan: Ova vrsta kupusa je u nutritivnom smislu slična kelju.Veoma dobar za snižavanje holesterola.

Zato navalite! Vlakna su neophodna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner