Background adbanner
calendar

Petak 30. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
HAOS U AMERICI! Muzička grupa “Vajt strajps” zabranila Trampu da koristi njihovu muziku! Pa mu zapretili tužbom “DEDA BRANISLAVA LEČIĆA SKOČIO U BUNAR I UDAVIO SE?!” O ovome se ćuti! Glumac zatečen pitanjem o TRAGEDIJI! VUČIĆ PRIREDIO RUČAK MAKRONU “Osećajte se kao kod kuće” (FOTO) PEVAČICA O TEŠKOJ BORBI SA KANCEROM! Iskreno progovorila o opakoj bolesti sa kojom se mučila 15 godina… PIKSI SAOPŠTIO KONAČAN SPISAK! Šestorici debitanata šansa u Ligi nacija! SUZE ANĐELINE DŽOLI OBIŠLE SVET! O ovom potezu glumice svi pričaju (FOTO) O SINU BORE ĐORĐEVIĆA SE SKORO NIŠTA NE ZNA! Pobegao je iz Beograda i radi ovo…. PREDSEDNIK VUČIĆ: Verujem da ćemo uskoro da krenemo u posao sa 5G mrežom SVE ZASNOVANO NA NAUCI, ULOŽIĆEMO VIŠE NOVCA Vučić i Makron govorili na Forumu o mladima i veštačkoj inteligenciji u kompaniji Posebno me raduje što sam imao priliku da mu pokažem izvanrednu kolekciju srpskog slikarstva: Vučić i Makron se upisali u knjigu počasnih gostiju Galerije Matice srpske! TUGA! ZORICA MARKOVIĆ MORA DA SE ISELI IZ SOPSTVENE KUĆE?! Pevačica se hitno oglasila pa navela razloge haosa u Jajincima FILIP CAR NAPRAVIO HAOS ZBOG ALEKSANDRE! Pokrenuo sudski postupak zbog deteta?! Pa sve o čemu je ćutao konačno obelodanio JEZIVE SLIKE SUDARA KOD BATOČINE! Povređeni su prevezeni u Kragujevac! Saobraćaj je u prekidu – kolona duga 10 kilomketara (FOTO) Saša Mirković: “49. Gitarijadu je organizovao tim koji sam ja odabrao i bilo je preko 300.000 POSETILACA za 4 DANA, a sada svake godine imaju 1.000 posetilaca sa sve redarima” DRUGI DAN POSETE MAKRONA SRBIJI: U Novom Sadu, ovo je detaljan plan (VIDEO) PREOKRET U BRESTAČU! Darko Lazić danas ima razloga za slavlje! A onda je jednim potezom svima pokazao kakav je otac (FOTO)

VIRUS SA 3 MUTACIJE HARA SRBIJOM! Broj obolelih je UTROSTRUČEN! Pazite se

Objavio: RHT
30/08/2024 8:25 AM

VIRUS SA 3 MUTACIJE HARA SRBIJOM!

U toku protekle nedelje, od 19. do 25. avgusta, u Srbiji su na korona virus testirane 3.482 osobe, od kojih je 1.140 bilo pozitivno na Kovid 19, objavio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Pozivajući se na situaciju u Evropi i regionu, navode da se ne očekuje pogoršanje epidemiološke situacije.

Foto Pixabay

U odnosu na pretposlednju nedelju jula, kada je “Batut” izdao prethodno saopštenje, i kada je u periodu od 22. do 28. jula testirano 1.207 osoba a pozitivno bilo 306, sada je primetan skok, međutim imunolog Borislav Kamenov kaže da trenutno nema puno razloga za brigu, ali treba biti na oprezu.

Svaki put kada se bolest pojavi, čovek treba da povede računa. Kako je došlo do ovoga, novi soj se pojavo u vreme kada su počeli strani turisti da dolaze, u maju mesecu. Bilo je porasta tog “Flirt” soja u Americi i kada su počeli turisti da dolaze i mi da odlazimo. Narod je počeo više da se meša i tako je počeo virus da se širi. Tako nastaje epidemija, dolazi do mutacija virusa – objašnjava.

“Flirt” koji nam dolazi iz Amerike je trenutno dominantan soj, kaže dr Kamenov i objašnjava po čemu se razlikuje od Omikrona.

VIRUS SA 3 MUTACIJE HARA SRBIJOM!

– “Flit” ima tri mutacije na “spajk” proteinu, što ga čini različitim, ali i pomalo sličnim Omikronu. Onaj ko je preležao koronu, ima imunitet ili je primio vakcinu, verovatno se neće razboleti ili će imati blažu kliničku sliku. Ovaj soj je drugačiji, tako da vakcina ne bi bila previše delotvorna. Postoje apeli svetskih autoriteta da se napravi nova vakcina. Ali se smatra da je to nepotrebno jer je blaga klinička slika – objašnjava imunolog Kamenov.

foto: pixabay

Prema rečima doktora, trenutno nema teških oblika manifestacija koji zahtevaju urgentnu dijagnostiku.

Čak više, kod većine pacijenta klinička slika traje jedan dan. Može da se javi postkovid efekat, ali to je sve jako ublaženo. Obično nemamo citokinsku oluju, ona je davala te neželjene efekte i postkovid situacije, kao što je bilo nakon preležanog Omikrona – kaže imunolog Borislav Kamenov.

Simptomi trenutno dominantnih varijanti SARS-CoV-2 (tzv. FLiRT) su isti kao i kod drugih oblika COVID-19 i obično se pojavljuju pet do šest dana po izlaganju i traju od jednog dana do dve nedelje. Groznica, drhtavica, bol u grlu, to su najčešći simptomi. Zatim bolovi u mišićima, umor, osećaj zamorenosti, curenje iz nosa, glavobolja, kašalj, kratak dah, promukao glas… Opet, to su sve i simptomi prehlade, pa je novi soj teško razlikovati.

Hypetv.rs/alo.rs/novatv/J.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner