Background adbanner
calendar

Ponedeljak 5. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
MILENA KAČAVENDA SLOMLJENA ZBOG SMRTI! Oglasila se potresnom fotkom SRPSKI RVAČ IZGUBIO DOBIJENI MEČ OD PREDSTAVNIKA TURSKE! Velika katastrofa! ONI SU NAŠ NAJVEĆI PAKAO NA ODMORU! Ako stanete na morskog ježa, odmah reagujte! “DOBILA SAM POZIV DA BUDEM DEO REPREZENTACIJE” Noletova snajka uputila snažnu poruku našim sportistima u jeku Olimpijskih igara! NOVA ŠAMARČINA I PONIŽENJE ZA IVANA MARINKOVIĆA! Jeca mu zadala novi udarac (FOTO) BUDITE SPREMNI! Smanjite šanse da izgubite kofer na putovanju! Izaberite ove boje i ne brinite! VLADA SRBIJE DONELA REŠENJE: Novaku Đokoviću i njegovom treneru po 200.000 evra za zlato u Parizu HITNA REAKCIJA ANELI! ZAPUŠILA USTA BIVŠIMA! NAKON SAZNANJA DA SU SE ASMIN I JANJUŠ UDRUŽILI UZELA STVAR U SVOJE RUKE! Šok potez starlete ŠOK IZGLED! Boki 13 otišao u manastir, pa se oglasio iz poznate pravoslavne svetinje BARBARA BOBAK OTKRILA ČIJE PESME NE PEVA NA NASTUPU! Sve iznenadila izjavom DARKO LAZIĆ PEVAO NA GEJ SVADBI! Šuške na sve strane, svi u transu zbog folkera! Važan dan za srpske klubove! ZVEZDA DOBILA PROTIVNIKA U PLEJ-OFU LIGE ŠAMPIONA! Crveno-beli izbegli najtežeg rivala! PUKLA TIKVA!? SVI DETALJI RASKIDA MIONE I ŠA!? Ovo je dokaz (FOTO) ŠOK TVRDNJA RIBARA! Zagrevanje Jadranskog mora uticalo na nestanak nekih vrsta riba PEVAČICA OGOLILA DUŠU, PROGOVORILA O BRAKU:”Možda previše očekujemo od sebe i od drugih, ljubav je velika žrtva” IVAN MARINKOVIĆ SE VRATIO POROKU?! Nakon Jelenine preljube nastavio po starom

SRBI DANAS SLAVE VELIKE MUČENIKE! Veruje se da svi treba da izgovore moćnu molitvu za spasenje duše

Objavio: RHT
05/08/2024 8:41 AM

SRBI DANAS SLAVE VELIKE MUČENIKE!

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju 16 mučenika!

foto: Elmedin Hajrovic/ATAImages

Oni su pretrpeli kamenovanje, struganje gvožđem i razne muke jer nisu hteli da se odreknu vere Hristove. Apolinarije, jedan od njih, propovedao je na našim prostorima.

Postradali su u Likiji u vreme cara Dioklecijana (308. godine). Nikako nisu hteli da se odreknu Hrista, niti da prinosu žrtve idolima, pa su bili su stavljeni na razne muke. Tukli su ih kamenjem, strugali oštrim gvožđem, prebili im kolena i najzad tako izmučene i više mrtve nego žive bacili ih u oganj. Ipak, užasan prizor zatekao je njihove mučitelje kad su ih ugledali kako ne gore na velikoj vatri. Sačekali su da lomača sagori, a zatim ih mačem posekli.

Učenik apostola Petra, rodom iz grada Antiohije. Sveti Petar ga je uzeo za učenika i prebacio iz Antiohije u Rim i tamo ga rukopoložio za episkopa grada Ravene (u Italiji). Došavši u Ravenu, Apolinarije je ušao u dom nekoga vojnika Irineja, kome je iscelio sina od slepila i kroz to obratio ceo dom u veru Hristovu.

SRBI DANAS SLAVE VELIKE MUČENIKE!

Isto tako isceli od nekog teškog ludila i ženu vojnog načelnika ravenskog, te i njegov sav dom krsti. Po želji ovog načenika Apolinarije osta u njegovom domu na stanovanju.

Tu je napravio i jednu domaću crkvu. Prebivao je u tom domu dvanaest godina, propovedajući Jevanđelje i krštavajući neverne. Od neznabožačkih starešina bio je ljuto mučen u više mahova. Najzad je bio osuđen na progonstvo u Ilirik (na Balkan). No lađa na kojoj su putovali razbila se od bure i potonula, i od svih putnika spase se samo sveti Apolinarije sa dva vojnika i tri klirika. Tada Apolinarije pođe propovedati Jevanđelje po celom Balkanu, spuštajući se do Dunava. Posle tri godine rada na Balkanu bi proteran natrag u Italiju. Car Vespazijan nije želeo da ubije Apolinarija jer se plašio osvete “njegovog boga”, no mimo ove carske naredbe, neznabošci su Apolinarija izboli noževima. Njegove mošti počivaju u crkvi njegovog imena u Raveni.

Verovanje i običaj su strogi i veruje se da svi treba da izgovore moćnu molitvu za spasenje duše:

“Mučenici Tvoji Gospode, u stradanju svome su primili nepropadljivi venac, od Tebe Boga našega, jer imajući pomoć Tvoju mučitelje pobediše, a razoriše i nemoćnu drskost demona: Njihovim molitvama spasi duše naše. Amin.”

Hypetv.rs/alo/J.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner