Background adbanner
calendar

Ponedeljak 7. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
ŠOK INTERVJU EME RADUJKO! Pevačica progovorila o Teodori Džehverović, pa spomenula da li je došlo do pomirenja! “PRIČAO JE DA JE BILO LOŠE, DA NISU ŽIVELI ZAJEDNO!” Ljubavnica sama raskrinkala Terzine laži! Evo šta joj je rekao o životu sa trudnom Milicom! ŠOK! NOVAK ĐOKOVIĆ PRAVI HAOS PO ŠANGAJU! Teniser se ludo provodi, a njegove slike šokirale su svet! (FOTO) SKINULA SE ŽENA MILOŠA BIKOVIĆA! Ivana u brushalteru spremala ručak glumcu, pa zapalila društvene mreže! (FOTO) DANAS JE PRAZNIK KADA SE ŽENAMA OSTVARUJU ŽELJE! Sve dame, treba da urade samo jednu stvar TRAGANJE ZA NESTALIMA SE NE ZAUSTAVLJA! Četvrti dan nakon jezivih poplava u BiH, u Jablanici NAJGORE stanje! (FOTO) NESREĆA U RAKOVICI! Bračni par nastradao u požaru! Vatra buknula u dnevnoj sobi, pa se proširila na terasu NE ZABORAVITE DA SE PRIJAVITE! USKORO STIŽE NOVA POMOĆ DRŽAVE! Konkurs se ubrzo otvara! Ko je Madonin brat KOJI JE UMRO? Deklarisani GEJ, imao MUŽA, a sa sestrom NIJE GOVORIO kada se udala za SLAVNOG REDITELJA! Usledio PREOKRET VUČIĆ OTKRIO ZAŠTO JE IZRAEL KRENUO U NAPAD: Netanjahu ugledao svoju istorijsku priliku Vodolije, PESIMIZAM PARTNERA vas IZLUĐUJE! Horoskop za 7. oktobar! Era Ojdanić UMALO NASRNUO NA VODITELJA! Napravio RUSVAJ U STUDIJU zbog pitanja o PODVOĐENJU (VIDEO) Lazić otkrio DETALJE O BEBI! Tek kreće SLAVLJE, a oglasila se i KUMA! (FOTO) SLAVLJE U REPUBLICI SRPSKOJ NAKON IZBORA: Dodik održao snažan govor, pa zapevao “Nema ŠANSE da se NAS DVOJE POMIRIMO!” Anđelo o RASKIDU SA ANITOM: Još uvek postoje EMOCIJE ‘SINA SAM PREPOZNAO PO PATIKAMA, NISAM ZNAO DA MI ĆERKA LEŽI PORED NJEGA’ Otac Kristine i Milana koji su ubijeni u Duboni se prisetio KOBNOG DANA: Video sam decu kako leže mrtva… 

UMRO SVETOMIR ARSIĆ BASARA: Akademik preminuo u 96. godini

Objavio: RHT
10/05/2024 9:42 PM

Umro Svetomir Arsić Basara

Photo: Printscreen Youtube/Dankos plus televizija/Umro Svetomir Arsić Basara

Vajar i pisac, akademik Svetomir Arsić Basara preminuo je u 96. godini u Beogradu.

Predavao je na Višoj pedagoškoj školi i Akademiji umetnosti u Prištini. Osnivač je Likovne kolonije u Dečanima, a inicirao je osnivanje Kluba likovnih umetnika Kosova i Metohije.

Prvi rad “Glava devojčice” izvajao je 1950 godine.

Pisao je studije o skulpturi, likovne kritike i pripovetke, a prepoznatljiv je po monumentalnom ciklusu skulptura inspirisanih nacionalnom istorijom i njenim junacima, prenosi RTS.

U srpsku kuću nauke i znanja ušao je 1995. godine. U Akademiji nauka prošlog proleća predstavio je autobiografsku zbirku priča “Put za Dečane”.

Predsednik Vučić izjavio saučešće

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je večeras saučešće povodom smrti vajara i člana SANU Svetomira Arsića Basare.

”Sa tugom sam primio vest o smrti velikog umetnika i patriote, koji je svojim delima ovekovečio ne samo rodonačelnike srpske države i identiteta, poput Simeona Nemanje i Svetog Save, već i arhetipove naših predaka-vitezova kao paradigme srpskog istorijskog bivanja na ovim prostorima”, navodi se u saučešću predsednika Srbije.

Predsednik Vučić je podsetio da je Arsić Basara ponikao na Kosovu i Metohiji, i da je u svoju vrhunsku umetnost uplitao svu težinu života i neprestane borbe na svetom tlu sa kojeg smo duhovno ponikli, spajajući večno i zemaljsko carstvo u jedinstvene skulpture koje je ostavio u nasleđe budućim generacijama za nezaborav.

”Izražavam duboko saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima velikog Svetomira Arsića. Neka počiva u miru“, navodi se u saučešću predsednika Vučića, saopštila je služba za saradnju s medijima predsednika Republike.

Hypetv.rs/E.B./RTS

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na InstagramuFacebookThreads!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner