Background adbanner
calendar

Četvrtak 4. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“OD PEPELJUGE DO PRINCEZE!?” Živela je ispod mosta, a sada letuje u najskupljim hotelima! Pevačica iznela šokante detalje VIŠI SUD RAZMATRA SPORAZUM?! Proverava se priznanje VLASNIKA STRELJANE u kojoj je dečak ubica učio da puca IZDAHNULA JOJ NA RUKAMA! RADA MANOJLOVIĆ U SUZAMA! Detalji koji kidaju dušu! Nikad neće prebloeti gubitak TAKMIČARKA RIJALITIJA ANGAŽOVALA POLICIJU! HITNA REAKCIJA, ZAHTEVA PRAVDU! U klinču sa bivšim, opšta pometnja! PREDSEDNIKU SRBIJE DODELJUJE SE PRESTIŽNO PRIZNANJE: Aleksandar Vučić postaje počasni građanin Prijepolja DNEVNI HOROSKOP ZA ČETVRTAK, 4. jul: Vage nervira partner, Rakovima se poboljšava poslovna situacija, a šta je sa ostalima? JASNA PORUKA PREDSEDNIKA VUČIĆA: Špijuniraju nam vojsku dronovima, ali neka dobro znaju… SLEDE RADIKALNE PROMENE U ŠKOLAMA OD SEPTEMBRA ZA ĐAKE! Zbog jednog prekršaja se može otići u zatvor na 3 godine! NEPOZNATI SIMPTOM SRČANOG UDARA: Ukoliko primetite ovo na nogama, odmah posetite lekara KAKO DA PREPOZNATE ZRELU LUBENICU? Jedan znak garantuje da ćete odabrati slatku kao šećer bez probanja! VLAŽNOST POSLE OLUJE NAJVIŠE POGAĐA OVU GRUPU LJUDI: Dr Nada Macura otkriva što se osećamo kao da imamo teg na glavi! “SVI SU ME VARALI!” Milena Ćeranić O PARTNERIMA, pa se setila NJEGA: “Da sam ga manje volela uspelo bi!” “TRUDNOĆA MI JE RAZNELA TELO” Mina Naumović otkrila kako se oseća četiri meseca nakon porođaja! MILOŠU BIKOVIĆU PRIPALA VELIKA ČAST! Srpski glumac dobio ulogu u ovom filmu, otkriveni svi detalji ISPROBAJTE OVAJ JEDNOSTAVAN TRIK ZA POVRĆE! Kako da prepoznate da li su paradajz i krastavac prskani pesticidima! DONOSI LOŠU SREĆU! Ovu biljku nikad ne držite u stanu, posebno ako je mali!

ULAZIMO U KATASTROFALNU SITUACIJU: “Ovo je van kontrole”!

Objavio: RHT
07/07/2023 11:00 AM

Nezvanična analiza podataka pokazala da su prosečne svetske temperature u sedam dana, do srede, bile najtoplije u istoriji merenja.

Foto: Pinterest

Zbog toga je generalni sekretar UN Antonio Gutereš rekao da su “klimatske promene van kontrole”.

“Ako ćemo istrajati u odlaganju ključnih mera koje su potrebne, mislim da ulazimo u katastrofalnu situaciju, kao što pokazuju poslednja dva temperaturna rekorda”, rekao je Gutereš, govoreći o svetskim temperaturnim rekordima oborenim u ponedjeljak i utorak.

Prosečna globalna temperatura vazduha, naime, u utorak je iznosila 17.18 stepeni Celzijusa, prema podacima američkih Nacionalnih centara za predviđanje okoline (NCEP), nadmašivši rekordnih 17.01 stepen, postignut u ponedeljak.

Za sedmodnevno razdoblje koje se završilo u sredu, dnevna prosečna temperatura bila je za 0.04 stepena viša nego bilo koje sedmice u 44 godine merenja, objavila je platforma “Climate Reanalyzer”, Univerziteta Mejn.

Ti podaci su pokazali da je prosečna temperatura Zemlje u sredu ostala na rekordnoj visini od 17.18°C.

Američka Nacionalna uprava za oceane i atmosferu (NOAA), čije se brojke smatraju zlatnim standardom u klimatskim podacima, rekla je da ne može potvrditi te nezvanične podatle.

“Svesni smo da se nalazimo u toplom razdoblju zbog klimatskih promena, a u kombinaciji s El Ninjom i vrućim letnim uslovima vidimo rekordno tople površinske temperature koje se beleže na mnogim lokacijama šito sveta”, rekli su iz NOAA-e.

Naučnici međutim kažu da bi povećanje toplote prouzrokovano antropogenim globalnim zagrievanjem u kombinaciji s povratkom El Ninja moglo dovesti do više novih temperaturnih rekorda.

UN je potvrdio povratak El Ninja u utorak, a poslednji veliki El Ninjo bio je 2016., koja je i dalje najtoplija godina zabeležena od kada postoje merenje.

“Velike su šanse da će mesec jul biti najtopliji ikad. Ikad, što znači u zadnjih 120.000 godina”, rekao je dr. Karsten Haustajn, naučni saradnik na Univerzitetu u Lajpcigu.

Zabeležena je i izuzetno blaga zima na Antarktiku. Delovi kontinenta i obližnji ocean bili su za 10-20 stepeni topliji od proseka, piše Gardijan.

“Temperature su neuobičajene iznad okeana, a posebno oko Antarktika ove sedmice jer su frontovi vetra jaki i guraju topao vazduh dublje prema jugu”, rekao je Ragu Murtugude, profesor na Univerzitetu Merilend.

Čari Vijajaragavan, polarni istraživač koji je redovno posećivao Arktik i Antarktik u poslednjih 10 godina, rekao je da je globalno zagrevanje očigledno na oba pola i da to podstiče topljenje leda koje podiže nivo mora.

“Zagrevanje klime moglo bi dovesti do povećanog rizika od širenja bolesti poput ptičjeg gripa na Antarktiku, što će imati razorne posledice za pingvine i drugu faunu u regionu”, rekao je on.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner