Background adbanner
calendar

Subota 7. Decembar, 2024

aktuelno ikonica Aktuelno
Svi su brujali o tome da je Katarina porodilište napustila BEZ BEBE I OCA! Sada je otkrila kako je uspela SVE DA PREVARI: “Dogovorili smo se da…” BRESKVICIN BRAT ULAZI U RIJALITI?! Pevačica šokirala odgovorom, pa bacila sve u rebus: “On ulazi, ne ja!” ENI ČOLIĆ SE NE PIŠE DOBRO! “POMISLILA SAM DA SAM ROĐENA U POGREŠNOM TELU!?” Edita Aradinović ispričala priču koja joj se desila sa 16 godina! JELENU GOLUBOVIĆ NAPASTVOVAO TAKSISTA! Otkrila kakav je pakao preživela: “Znala sam da će me sil*vati, počela sam da bežim, ali on me je stigao..” “INDY I JA NE RAZGOVARAMO!?” Edita Aradinović o svojoj sestri Indiri: “Nije nam dato da budemo bliske!” A o njihovom duetu rekla… CEO FUDBALSKI SVET JE OVO ČEKAO: Poznato stanje fudbalera nakon jezive saobraćajne nesreće – ovo su najnovije vesti! OTKRIVENO ZAŠTO ANA VINTUR STALNO NOSI NAOČARE! Javno odgovorila na glasine koje kruže o njoj! UMRO LEGENDARNI SRPSKI MUZIČAR TERZA POSTAO PREDMET SPRDNJE NA MREŽAMA! Javno ga ismevaju zbog kukanja, neće mu biti dobro kada bude video ove snimke (VIDEO) Emanuel i Brižit Makron večeras ODRŽALI ČAS ELEGANCIJE: Savršeno usklađeni, a svu pažnju su ukrale DUGE, VITKE NOGE prve dame Blokade studenata pod maskom tuge,  ali za koga oni zapravo zaustavljaju Srbiju? “TAČNO ZNAM KADA MI SLEDI HAPŠENJE” Elektra Elit otvoreno o NAJSTARIJEM ZANATU i povezanosti sa kriminalom! (VIDEO) Pratite UŽIVO SVEČANO OTVARANJE KATEDRALE NOTR DAM! Makron u Parizu dočekao desetine svetskih lidera, TRAMP I ILON MASK došli zajedno (VIDEO) JEZIVA NESREĆA ZVEZDE PREMIJER LIGE: Fudbaler doživeo tešku saobraćajku! (FOTO) “NIJE RODILA SVETOG SAVU” Ovako su Katarinu Živković prozivali posle porođaja, a pevačica im na ovaj način zapušila usta! “JEDVA ČEKAM JUTRO DA MI SE SIN PROBUDI I NASMEJE ME!” Milica Mandić progovorila o majčinstvu i koliko ju je promenilo kao osobu!

SRBI NAJVIŠE VOLE DA JEDU AJVAR! Evo u zašto

Objavio: RHT
23/11/2022 5:15 PM

Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine

Foto: Screenshot Youtube

Reč ajvar potiče od turske reči „havyar“ što u prevodu znači „povrtna ikra ili kavijar“. Po samom izgledu ovog umaka može se primetiti da malo i podseća na kavijar, pa je nekada to bila druga reč za ovo domaće balkansko jelo.

Ajvar je počeo lokalno da se proizvodi na više mesta, ali je početak njegove ravnomernije i stalne i veće proizvodnje bio onemogućen zbog raznih nesuglasica. U to vreme, proizvodio se u domaćim radinostima, te se prodavao i počeo služivati u beogradskim restoranima, kao poznati jugoslovenski specijalni dodatak jelima.

Ajvar je bogat vitaminom C, koji se nalazi u paprikama, a poboljšava imunitet i celokupno funkcionisanje organizma. Bogat je i vitaminom A, koga ima u paradajzu. Patlidžan obezbeđuje potrebnu količinu vitamina B2 i folne kiseline. Ajvar takođe sadrži korisnu količinu vlakana. Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine.

Kako se pravi ajvar

Ajvar se pravi od nekoliko vrsta paprike, paradajza, patlidžana, luka i začina. Postoji u blagoj i ljutoj verziji. Postoji puno recepata i varijacija ajvara, ali neki od sastojaka, kao što su crvene paprike, patlidžan, beli luk i ulje su neizostavni u svakom od njih. Bez ovih sastojaka, pravi domaći ajvar ne bi bio to što jeste.

Domaći ajvar pravi se od prethodno pečenih paprika i patlidžana u pećnici ili pak, otvorenoj vatri. Posle pečenja, paprike i patlidžani moraju se odložiti nešto vremena da se ohlade, da bi se omogućilo lakše odvajanje mesa od kože i semena.

Preostalo pečeno meso se sitni ili melje mašinama, sličnim za mlevenje mesa, a onda se stavljaju u velike lonce. Takvoj smesi od povrća dodaje se ulje (najčešće suncokretovo) i beli luk, te ostali začini, a onda se kuvaju više sati na veoma laganoj vatri uz stalno povremeno mešanje.

Potrebno je obratiti pažnju na temperature kuvanja, jer vrlo lako može doći do zagorevanja, što u potpunosti upropaštava ukus i kvalitet jela. Kuvanje ajvara nekoliko sati dovodi do postepenog isparavanja vode, što na kraju daje jelu jedinstvenu konzistentnost. Shodno tome, ukus ajvara u ustima treba da ima osećaj, pomalo masnog, začinjenog i ukusnog homogenog sastava.

Reklo bi se da je sve ovo veoma lako izvesti, ali ustvari nije. Peripetije izrade domaćeg ajvara zahtevaju puno pažnje, vremena i fizičkog rada. Praksa je ključna reč u proizvodnji ovog slasnog jela. Starije generacije domaćica su iz godine u godinu pravile ajvar kao zimnicu i prenosile su svoje znanje kuvanja ajvara narednim generacijama. Zbog toga ajvar ima status poznatog domaćeg specijaliteta.

Sa druge strane, industrijski ajvar, koji se danas proizvodi, obično ne nosi stepen kvaliteta, kao domaći ajvar. Iako postoji mnogo fabričkih verzija ajvara, razlika se uvek oseti. Kod industrijskog ajvara, u većini slučajeva, paprike ili patlidžani se ne gule, što znatno umanjuje okus i kvalitet. Dodaju se i konzervansi, da bi se pospešio rok upotrebe. Mogu biti prisutni i razni aditivi koji pojačavaju ukus i boju proizvoda.

Izvor: espreso.co.rs

Tagovi:

  • ajvar
  • srbi
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

    PRATITE NAS

    HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
    HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
    Background adbanner