Background adbanner
calendar

Četvrtak 10. Jul, 2025

aktuelno ikonica Aktuelno
RECEPT ZA NAJBOLJU GRČKU SALATU: Jedan sastojak svi u Srbiji dodaju, a samo joj kvari ukus OŽIVITE UVELO CVEĆE UZ POMOĆ OVOG TRIKA: Baštovani koriste rastvor od 1 sastojka iz kupatila, biljke se oporave preko noći SVAKI DAN PIJETE JOGURT? Evo da li je to zdravo i šta on radi vašem organizmu! BRED I ANĐELINA ZARATILI KAO NIKAD PRE! Novi skandal bivši ljubavnika – niko ne popušta, evo o čemu je reč! TUGA U DOMU JELENE GOLUBOVIĆ! Bivša učesnica potpuno SLOMLJENA: „Još je nisam sahranila, obilazim je i pomazim“ PROMENA REŽIMA RADA JAVNOG PREVOZA Izmena na ovim linijama! EVO ZBOG ČEGA DA SE KLONITE ŠKOPRIJA! Ovo su njihove najgore OSOBINE koje će vas DOKRAJČITI DOTAKLA DNO: Ena Čolić masirala Peji noge, molila za ljubav – USLEDIO HLADAN TUŠ! OVAKO IZGLEDAJU ĆERKA I ZET MIRE ŠKORIĆ! Isplivale fotografije sa svadbe – bave se više nego odgovornim poslom LUKA VUJOVIĆ KRIJE MRAČNU PROŠLOST?! Loše mu se piše ako pojedini ljudi PROGOVORE EVO KAKO IZGLEDA DEVER GOCE TRŽAN! Dve godine je stariji od Raše, nikada se ne pojavljuje u javnosti i radi kao specijalista vaskularne hirurgije! (FOTO) ENA ČOLIĆ JECA NA SAV GLAS! Hitno napustila SVE, nije mogla više da izdrži, stravične scene PEVAČ ED ŠIRAN OTVARA IZLOŽBU U LONDONSKOJ GALERIJI Prihod od prodaje slika biće doniran u humanitarne svrhe NINA BADRIĆ ZAVRŠILA NA SUDU! On je prijavio zbog kletve, pevačica nemoćna: „Osećala sam se jadno, bedno i prljavo“ OBAVEZNO SE PREGLEDAJTE! Ovaj test koji otkriva da li ste u riziku da dobijete smrtonosni karcinom kože „KAŽEŠ MI ZA STOLOM PI*KO“ Marko Stefanović ponizio Sanju za SVA VREMENA, ona dotakla PONOR: „Mislila sam da ti je lepo“

SRBI NAJVIŠE VOLE DA JEDU AJVAR! Evo u zašto

Objavio: RHT
23/11/2022 5:15 PM

Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine

Foto: Screenshot Youtube

Reč ajvar potiče od turske reči „havyar“ što u prevodu znači „povrtna ikra ili kavijar“. Po samom izgledu ovog umaka može se primetiti da malo i podseća na kavijar, pa je nekada to bila druga reč za ovo domaće balkansko jelo.

Ajvar je počeo lokalno da se proizvodi na više mesta, ali je početak njegove ravnomernije i stalne i veće proizvodnje bio onemogućen zbog raznih nesuglasica. U to vreme, proizvodio se u domaćim radinostima, te se prodavao i počeo služivati u beogradskim restoranima, kao poznati jugoslovenski specijalni dodatak jelima.

Ajvar je bogat vitaminom C, koji se nalazi u paprikama, a poboljšava imunitet i celokupno funkcionisanje organizma. Bogat je i vitaminom A, koga ima u paradajzu. Patlidžan obezbeđuje potrebnu količinu vitamina B2 i folne kiseline. Ajvar takođe sadrži korisnu količinu vlakana. Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine.

Kako se pravi ajvar

Ajvar se pravi od nekoliko vrsta paprike, paradajza, patlidžana, luka i začina. Postoji u blagoj i ljutoj verziji. Postoji puno recepata i varijacija ajvara, ali neki od sastojaka, kao što su crvene paprike, patlidžan, beli luk i ulje su neizostavni u svakom od njih. Bez ovih sastojaka, pravi domaći ajvar ne bi bio to što jeste.

Domaći ajvar pravi se od prethodno pečenih paprika i patlidžana u pećnici ili pak, otvorenoj vatri. Posle pečenja, paprike i patlidžani moraju se odložiti nešto vremena da se ohlade, da bi se omogućilo lakše odvajanje mesa od kože i semena.

Preostalo pečeno meso se sitni ili melje mašinama, sličnim za mlevenje mesa, a onda se stavljaju u velike lonce. Takvoj smesi od povrća dodaje se ulje (najčešće suncokretovo) i beli luk, te ostali začini, a onda se kuvaju više sati na veoma laganoj vatri uz stalno povremeno mešanje.

Potrebno je obratiti pažnju na temperature kuvanja, jer vrlo lako može doći do zagorevanja, što u potpunosti upropaštava ukus i kvalitet jela. Kuvanje ajvara nekoliko sati dovodi do postepenog isparavanja vode, što na kraju daje jelu jedinstvenu konzistentnost. Shodno tome, ukus ajvara u ustima treba da ima osećaj, pomalo masnog, začinjenog i ukusnog homogenog sastava.

Reklo bi se da je sve ovo veoma lako izvesti, ali ustvari nije. Peripetije izrade domaćeg ajvara zahtevaju puno pažnje, vremena i fizičkog rada. Praksa je ključna reč u proizvodnji ovog slasnog jela. Starije generacije domaćica su iz godine u godinu pravile ajvar kao zimnicu i prenosile su svoje znanje kuvanja ajvara narednim generacijama. Zbog toga ajvar ima status poznatog domaćeg specijaliteta.

Sa druge strane, industrijski ajvar, koji se danas proizvodi, obično ne nosi stepen kvaliteta, kao domaći ajvar. Iako postoji mnogo fabričkih verzija ajvara, razlika se uvek oseti. Kod industrijskog ajvara, u većini slučajeva, paprike ili patlidžani se ne gule, što znatno umanjuje okus i kvalitet. Dodaju se i konzervansi, da bi se pospešio rok upotrebe. Mogu biti prisutni i razni aditivi koji pojačavaju ukus i boju proizvoda.

Izvor: espreso.co.rs

Tagovi:

  • ajvar
  • srbi
  • Оставите одговор

    Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

    ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

    PRATITE NAS

    HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
    HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
    Background adbanner