Background adbanner
calendar

Utorak 3. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
(PREMIJERA) “TO NIJE DOKTOR, TO JE ŽIVOTINJA! Zbog njegove GREŠKE, ja više NE MOGU PRIRODNO DA RODIM!” Marija Dimić skupila hrabrost, pa progovorila o HORORU koji je doživela tokom POROĐAJA! “NE ZNAM KAKO NISAM UMRLA OD SEPSE!” Marija Dimić: “Lekari su govorili da je sve u redu i da se ČISTI MATERICA!” ŽENA SERGEJA TRIFUNOVIĆA ZASIJALA! U savršeno uklopljenom stajlingu na crvenom tepihu IZDOMINIRALA! (FOTO) HARIS NA CRVENOM TEPIHU SVE ODUVAO! Evo šta je imao da poruči! Melina ima da poludi kada sazna DRAGANA MIRKOVIĆ ZASENILA SVE POJAVOM! Prošetala crvenim tepihom i istakla: “Zaljubljenik sam u ljude i svoju muziku” BUKTI RAT U NAJAVI! “ANELI IMA USNE KAO PAVIJAN!” Deniz žestoko isprozivala rijaliti učesnice, pa NEUMORNO nabrajala njihove “MANE” DANIJELA DIMTROVSKA OD KOJE ZASTAJE DAH! Grmi posle razvoda, o njenoj lepoti svi pričaju (FOTO) POZNATI NA CRVENOM TEPIHU! Sve puca od glamura i sjaja, evo ko se sve zasenio, Hype TV na licu mesta! (FOTO) “PRONAĐEN JE MRTAV”Anabelina priča ledi krv u žilama! Pevačica iznela potresne detalje (HYPE PAPARAZZO) GASTTOZZ NA ŠTAKAMA! Ekskluzivni snimci nakon preloma noge (VIDEO) VRELI KADROVI, PEVAČICA SE SKINULA SVE PUCA! Bujne grudi i obline od kojih zastaje dah (FOTO) RANI RADOVI ANELI AHMIĆ! Šok objava, ne liči na sebe:”Usne dve linije, a jagodice nema”(FOTO) “U SEDMOM MESECU TRUDNOĆE DOLAZE DA TE HAPSE ZBOG KRIMINALNIH RADNJI” Asmin izneo stravične optužbe na Anelin račun, SKANDAL HYPE TV PROGRAM ZA SREDU, 04. SEPTEMBAR! Nela Vidaković ekskluzivno u emisiji “Pretres” sa Stefanom Usiljaninom! “MOJI DEČACI GLEDAJU KAKO TREBA BITI NASILAN PREMA ŽENI” Mirjana Milenković o životu sa NARCISOIDNIM čovekom PORAST ZARAŽENIH! “Batut” se hitno oglasio povodom još JEDNOG TALASA ZARAZE KOJI HARA SRBIJOM!

DANAS SE SLAVI SVETI LAVRENTIJE ARHIĐAKON! Verovanje kaže da ovaj običaj svi moraju da ispoštuju

Objavio: RHT
23/08/2024 8:48 AM

DANAS SE SLAVI SVETI LAVRENTIJE ARHIĐAKON!

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeležavaju dan Svetog mučenika Lavrentija arhiđakona.

foto: A.K./ATAImages

Predanje veli da je poreklom bio iz Albasete u Španiji i učenik tadašnjeg arhiđakona Siksta. Kao rizničar i crkveni blagajnik preneo je sve crkvene dragocenosti u dom udovice Kiriakije kojoj je stravične glavobolje izlečio dodirom ruku, a jednom slepcu povratio vid.

Car Dekije je bio rešen da uništi hrišćanstvo i papa Sikst je ubrzo izveden na sud sa svoja dva đakona Felikisimom i Agapitom. Kada su ih poveli u tamnicu Lavrentije se obratio učitelju:

– Kuda ideš, oče, bez sina? Kuda, arhijereju, bez arhiđakona tvoga?

Papa ga je utešio prorekavši da će i Lavrentije podneti za Hrista još veće muke i da će kroz tri dana poći za njim. Pošto su ga uhvatili, rimski prefekt mu je dao rok od tri dana da preda crkveno blago, a on ga je podelio siromasima.

DANAS SE SLAVI SVETI LAVRENTIJE ARHIĐAKON

Kada je bačen u tamnicu, tu je sreo dugogodišnjeg čuvara Lukilija, kog je izlečio od slepila. Mučenik Lavrentije predao je dušu Bogu pošto je osuđen na udaranje kamenjem po licu i lancem. Drugo predanje kaže da su ga spalili, a da je on u jednom trenutku čak rekao:

– Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite.

Naši stari su verovali da se baš zbog toga na ovaj dan valja što više smejati. Postoji još jedan zanimljiv običaj vezan za dan Svetog Lavrentija. Budući da je avgust poznat prema kišama meteora koje šaraju i ulepšavaju nebo, stari su od davnina govorili da su to zapravo suze Svetog Lavrentija. Veruje se da, ko god noćas vidi zvezdu padalicu, može tražiti od ovog svetitelja ispunjenje jedne želje.

Hypetv.rs/alo/J.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner