Background adbanner
calendar

Nedelja 6. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
‘SINA SAM PREPOZNAO PO PATIKAMA, NISAM ZNAO DA MI ĆERKA LEŽI PORED NJEGA’ Otac Kristine i Milana koji su ubijeni u Duboni se prisetio KOBNOG DANA: Video sam decu kako leže mrtva…  VUČIĆ O ISTORIJSKOM KREDITNOM REJTINGU SRBIJE: To je rezultat rada prethodnih godina i sjajna vest za sve građane naše zemlje “Jaka konkurencija PODSTIČE USPEH!” U “Malim stvarima” gostovao i osvajač ZLATNIH MEDALJA na Svetskoj olimpijadi znanja! (VIDEO) “TO MOŽE DA SE VRATI KAO BUMERANG” Vučić o moći Amerike, pa pomenuo i Rusiju ON JE NAJMOĆNIJI ČOVEK ZALIVA Vučić o prijateljstvu sa bin Zajedom: ZAHVALJUJUĆI NJEMU SMO UŠTEDELI STOTINU MILIONA EVRA ZA ZEMLJU KRALI SU DELOVE PRUGE, UHVATILI SMO GUPE LOPVA Vučić: Voz do Novog Sada opet ide 200 kilometara na sat VUČIĆ O DOLASKU ZELENSKOG U DUBROVNIK: Sve veći pritisci da uvedemo sankcije Rusiji-MUKA I ZA NAS I ZA NJIH SRBIJA SE OTVORILA PREMA SVETU Vučić: “Zadovoljan sam što se investicioni rejting dogodio 5. oktobra” BAJDEN DONEO HITNU ODLUKU! Stiže još 500 vojnika Ana Sević OVAKO ČESTITALA BIVŠEM MUŽU ROĐENJE DETETA! Pomenula i Katarinu (FOTO) VUČIĆ NAJAVIO VEĆE ZARADE PROSVETARIMA: “Plata nastavnika je bila 44.000, sada je 97.000, a biće preko 103.000 dinara” VUČIĆ O SRAMNIM LAŽIMA BIVŠEG GUVERNERA NBS: U njegovo vreme smo dobili korak nazad Ksenija Pajčin bila pozvana na ŽURKU PAF DEDIJA u kojima je bilo S*LOVANJA I DR*GE: Evo kako je pokojna pevačica pričala o svemu! ŠOK! “MIR VAŠIM DUŠAMA” Seka Aleksić SLOMLJENA OD BOLA zbog ogromne tragedije! Objavila sliku SUPRUŽNIKA koji su ZAGRLJENI OTIŠLI U SMRT UMRO MADONIN BRAT! Borio se sa RAKOM, a evo šta je pevačica URADILA ZA NJEGA! PRVO OGLAŠAVANJE DARKOVE ŽENE nakon što je POSTALA MAJKA: Progovorila o suprugovom odsustvu iz porodilišta!

SINIŠA MALI: Srpska ekonomija je evropsko čudo – Nemačka pada, mi rastemo

Objavio: RHT
22/09/2023 4:36 PM

Nakon što je predstavio drugi ovogodišnji ciklus nagradne igre “Uzmi račun i pobedi” (startuje 14. oktobra i traje do 11. novembra), u kojem će građanima koji u specijalnu aplikaciju unesu svoje fiskalne račune biti dodeljeno čak 10 stanova, ministar finansija Siniša Mali odgovarao je na pitanja novinara.

FOTO: Printscreen instagram

Kako je poručio ministar, odgovarajući na jedno od naših pitanja, reformski koraci koje je preduzela država omogućili su da je jače i bolje radi na naplati PDV-a i zato ne čudi što je naplata poreza na dodatu vrednost najveća do sada.

– Dva su razloga za to. Prvi, imamo sistem e-faktura, dakle nema izbegavanja plaćanja poreza, na kraju krajeva, na osnovu toga se radi povraćaj PDV-a. S druge strane, naša ekonomija u prvom kvartalu beleži rast od 0,9%, u drugom 1,7%, procena je da ćemo godinu završiti sa 2-2,5% rasta, što je neverovatan uspeh pošto znamo kakva je globalna kriza – objasnio je ministar Mali.

Na konstataciju novinara da je sedam država Evropske unije u recesiji, među kojima i Nemačka, Siniša Mali kaže:

– Uspeh naše ekonomije je, ponoviću, neverovatan. Dobro ste primetili koliko je zemalja zvanično u recesiji, da je među njima i moćna Nemačka. Od 2020. traje globalna kriza, usledio je rat u Ukrajini, veliki deo Evrope ulazi u recesiju. Za nas je bila ključna 2019. godina, kada smo pokrenuli projekat “Srbija 2020-2025”, uložili smo ogroman novac u infrastrukturu, po Srbiji se grade putevi, škole, pruge… To je poguralo građevinsku industriju i celu privredu, a posvetili smo se, s druge strane, i podizanju tražnje, koja nije pala prethodnih godina. Znači da smo dobro procenjivali i povećavali penzije i plate, isplaćivali jednokratne pomoći. Pa samo smo tri puta isplatili pomoć za mlade od 16-29 godina, tu su i jednokratne isplate za penzionere.

Ministar je naglasio i da je udeo javnog duga Srbije u BDP-u 51%, uprkos svim tim isplatama, dok je, primera radi, prosek EU 91-92%, a nivo Mastrihta je 60%. Taj nivo, kako je istakao Mali, nikad nećemo preći. Takođe, u junu smo imali čak 2.310.000 zaposlenih koji plaćaju poreze i doprinose, te je stopa nezaposlenosti svega 9,6%, dok je, recimo, pre 10 godina bila 25% (svaki četvrti radno sposoban stanovnik naše zemlje nije imao posao).

FOTO: Printscreen instagram

Od Malog smo zatražili i komentar na činjenicu da se za pomoć od 10.000 dinara za decu do 16 godina prijavilo 99% roditelja, odnosno prijave su poslate za 1,1 milion dece. Prijavili su se, očigledno, i oni koji su ovu meru države besomučno pljuvali.

– Ne mogu da delim decu na one čiji roditelji podržavaju vlast i one čiji su roditelji za opoziciju. Meni je veoma važno i izuzetno mi je drago što je stigao ovako impozantan broj prijava. Dakle, pogodili smo pravo u jmetu sa ovom merom. U ponedeljak ćemo isplatiti pomoć za 500.000 dece, u utorak za još 600.000. Posebno mi je važno da kažem da će u nekoliko dana posle toga novac dobiti i svi oni koji su podneli reklamacije, zavisno od toga kako budu rešavane. Niko od njih ne treba da brine.

Postavilo se pitanje ministru Malom i pomoćniku direktora Sektora za informacione i komunikacione tehnologije Poreske uprave Srbije Saši Duliću šta kaže statistika o broju izrečenih kazni i privremeno zatvorenih objekata zbog neizdavanja fiskalnih računa? Da li iz godine u godinu te brojke padaju ili rastu i kakva je naplata PDV-a u odnosu na ranije godine?

– Velika je razlika što sada kontrole nisu nasumične – objasnio je Dulić i nastavio:

– Inspektori sada idu tamo gde već postoji sumnja da se nešto dešava. Dakle, to što je veći procenat kazni u odnosu na broj kontrola nije znak veće nediscipline nego sada gađamo u metu. Nema više kontrola po metodu slučajnog uzorka već znamo gde ciljamo.

Uključio se u tom trenutku ministar Siniša Mali, koji je istakao da se disciplina u plaćanju PDV-a popravlja.

– Ne tršimo resurse u prazno, sistem kontrole je mnogo efikasniji. Primera radi, ukoliko vidimo da neka pekara od osam do devet ujutru nije izdala nijedan fiskalni račun, jasno je da je tu nešto sumnjivo i šaljemo ekipu tamo. Ili da neka radnja celog dana nije izdala nijedan fiskalni račun. Našli smo i puno nepostojećih preduzeća i preduzetnika, koji nisu na svojim adresama ili im je isteklao PIB broj. Dakle, uporedno i čistimo baze – kazao je ministar Mali.

alo

hypetv.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner