Background adbanner
calendar

Subota 5. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
DARKO LAZIĆ O DUGOVIMA:”Bilo je milion, sada je milion i po…” MILAN KALINIĆ UMALO DA STRADA: “Opali te u oči i ja sam u jednom trenutku zaspao” ALEKSANDRA NIKOLIĆ UŽIVA U LJUBAVI! Fotografija koja sve dokazuje! Ovo je prava ljubav (FOTO) TRUDNA MILICA POSLALA JASNU PORUKU! Zapušila usta hejterima, donela odluku! (FOTO) DANAS NOVI TALAS NEPOGODA! U ovom delu zemlje moguće poplave! HOROSKOP ZA 5. OKTOBAR! Velike životne promene! BUDITE OPREZNI SRBIJA DOBILA INVESTICIONI REJTING Vučić: “Ostvarili smo istorijski uspeh” U EMISIJI PUŠTEN EKSPLICITNI SNIMAK SA RIJALITI UČESNICOM IZ KROFAKOVOG KREVETA! Stanislav je BRUTALNO ponizio “Ona je bila kratka afera, ništa više” Sa NJOM je PREVARIO devojku “MC STOJAN I JA NISMO ZAJEDNO, NITI ĆEMO BITI!” Zorana Mićanović otkrila svoj ljubavni status, pa stavila tačku na spekulacije! Evo šta je rekla o reperu! Uzimajte JEDNU KAŠIČICU ove namirnice dnevno! SNIŽAVA ŠEĆER i HOLESTEROL, a evo zašto je još dobra VUK MOB ISTETOVIRAO IME SVOJE NOVE DEVOJKE! Ona se odmah pohvalila na Instagramu (FOTO) POTPIŠITE I POMOZITE! Pokrenuta peticija da se sredstva za javni doček Nove godine u Sarajevu preusmere ka poplavljenim područjima! “DESINGERICA NIJE PEVAČ!” Katarina Grujić otkrila da li bi snimila duet sa Despićem EKSKLUZIVNO za Hype TV: “Mora da se napravi granica!” “IZDAO JE ČLANA PORODICE, KAKO NE BI I MILICU?!” Terzin brat brutalno opleo po njemu, pa otkrio njegove mračne tajne iz prošlosti! KIM KARDAŠIJAN PODRŽAVA BRAĆU MENENDEZ?! Starleta se zalaže za oslobađanje dva momka koja su brutalno ub*la svoje roditelje?! U zatvoru su od 1996. godine! (FOTO) I ONA JE U TAKIJEM ZAGRLJAJU! Isplivala skandalozna fotka rijaliti učesnice! Teodora će da pobesni kada sazna! (FOTO)

SLEDE RADIKALNE PROMENE U ŠKOLAMA OD SEPTEMBRA ZA ĐAKE! Zbog jednog prekršaja se može otići u zatvor na 3 godine!

Objavio: RHT
03/07/2024 11:59 PM

Radikalne promene u školama od septembra

foto: youtube/rts/printscreen

Nakon turbulentne školske godine, koju su nažalost obeležila brojna nasilja nad profesorima, kako od strane učenika, tako i od strane roditelja, letnji raspust je napokon krenuo. Međutim, učenici moraju imati na umu da ih od septembra, kada se vraćaju u školske klupe, očekuju radikalne promene.

Radikalne promene u školama od septembra

Naime, Ministarstvo prosvete je u saradnji sa Vladom Republike Srbije donelo niz mera. I to u cilju da se sistem obrazovanja u Srbiji unapredi, a nasilje među vršnjacima, ali i nad profesorima spreči.

Po prvi put u istoriji srpskog obrazovanja učenik će, prema dopunjenom zakonu, moći da bude suspendovan na pet dana. Vladanje će se ocenjivati i ulaziti u prosek od drugog razreda, za napad na službeno lice u obrazovnoj ustanovi moćiće da se dobije i do tri godine zatvora. A umesto 30 u jednom odeljenju boraviće po 28 učenika.

Za napad na profesora i do 3 godine zatvora

Mera koja je poslednja doneta, ali i ona najznačajnija nastavnicima i profesorima jeste ona za koju su se najviše i borili. Izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na napad na lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi.

Na sastanku na kojem su predstavnici Vlade Srbije razgovarali sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti dogovoreno je da se u tekst Zakona o izmenama i dopunama Krivičnog zakonika koji priprema Radna grupa Ministarstva pravde uvrsti, u cilju povećane krivično-pravne zaštite prosvetnih radnika, posebno krivično delo kojim će se sankcionisati napad na zaposlene u obrazovanju, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi, a u vezi s poslovima koje to lice obavlja, prema članu 344b, “kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine”.

– Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1 ovog člana učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili preti upotrebom oružja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1 ovog člana učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi ili članu njegove porodice, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina – navodi se u radnom tekstu s kojim su se reprezentativni sindikati u prosveti usaglasili.

Suspenzija – poslednja opomena učeniku

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija istakao je ranije za RTS da suspenzija ima smisla i da je to zapravo poslednja opomena učeniku. Pogotovo kada je reč o srednjim školama, te da bi nakon toga moglo uslediti i isključenje.

“Kako je objašnjeno, suspenzija bi se primenjivala samo za najteže povrede – kao što su neke tuče, fizičke ozlede, ozbiljnije psihičko nasilje”, navodi Markov.

Ovakav vid kažnjavanja prvi put će se naći u obrazovanom sistemu. Prosvetari kažu da je mera dobra, jer će dati mogućnost učeniku da razmisli o svojim postupcima.

Ocene iz vladanja od drugog razreda

Uz uvođenje suspenzije za učenike koji počine nasilje, promene i u ocenjivanju vladanja. Umesto od petog razreda, od sada će u prosek ulaziti od drugog.

“Opet je tendencija, ne da ta ocena žigoše dete, da ga ružno obeleži za žitav život. Da se kaže da je još u osnovnoj školi… nego da ta jedinica iz vladanja opet bude alarm za roditelja, nastavnika, odeljenskog starešinu, za njegove drugare”, istakla je ministarka prosvete.

Novina je i to što će roditelji moći da ocenjuju nastavnike. Ako bar polovina roditelja oceni da predavač krši propise, prigovor ide na ocenu direktoru. Nastavnika ne čeka kazna, već edukacija i mentorski rad. To je još jedan udar na profesiju, ocenjuju nastavnici.

U odeljenju od 1. septembra 28 učenika u odeljenju

Još jedna izmena zakona o osnovnom i srednjem obrazovanju, koja je usvojena prošle godine, ali stupa na snagu od školske 2024/25. godine. Odnosi se na odeljenja prvog razreda, jeste smanjenje broja učenika u jednom odeljenju.

Naime, od naredne školske godine odeljenja u osnovnim i srednjim školama imaće najviše po 28 učenika.

Prema sadašnjim propisima odeljenja broje do 30 učenika. Dok Zakon o osnovnom obrazovanju predviđa da izuzetno, odeljenje istog razreda u osnovnoj školi može da ima do 33 učenika. Uz saglasnost Ministarstva prosvete.

Novim propisima broj učenika je smanjen za dva, a u osnovnim školama izuzetno, odeljenje istog razreda može da ima do 31 učenika, takođe uz saglasnost prosvetne vlasti.

Hypetv.rs/M.K.

SVE VESTI O “IMANJU”, NAJVEĆEM RIJALITI FORMATU NA BALKANU, ČITAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na InstagramuFacebookThreads!

BONUS VIDEO:

SVE! SAD! VAŠ HYPE TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner