Background adbanner
calendar

Subota 14. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
KALIOPI JE OVO HITNO PRIJAVILA POLICIJI! Morala je da reaguje, sa ovako morbidnim stvarima se ne igra! “DA LI STE VAS DVOJE ZAJEDNO?” Anđela GLUMILA LJUBAV zbog NOVCA? Aca Lukas ih RASKRINKAO pa IZVADIO SITUACIJU! Snimak iz emisije GASTOZZ JE POBEGAO U RIJALITI?! Čeka ga pakao kada izađe, to mu je bilo jedino rešenje?! Ovo je pokušao da sakrije! “BIO SAM ŽRTVA GOVORA MRŽNJE!” Humanitarac Marko Nikolić otvorio je svoju dušu u “Sada i ovde”! EKSKLUZIVNO! MUP UPUTIO HITAN APEL RODITELJIMA U SRBIJI! “UMIREŠ OD DR*GE I ALKOHOLA! SAHRANILA BIH TE” Jelena nastavlja da preti Ivanu nakon JEZIVOG NASILJA na televiziji? ANELI NA KORAK DO VEZE SA OVIM UČESNIKOM?! Više ne mogu da se obuzdaju, njihovi pogledi govore sve! PREDSEDNIK VUČIĆ POTPISAO SAGLASNOST ZA VRAĆANJE OBAVEZNOG VOJNOG ROKA! ZARILA NOKTE I POVUKLA! Snimak iz DRUGOG UGLA se deli mrežama! Evo kako je Jelena IZNENADA skočila na Ivana JEZIV PRIZOR UŽIVO! Ivan MAKAZICAMA za nokte SEKAO višak KOŽE, nakon što mu je Jelena POCEPALA LICE noktima SNEG STIGAO U SRBIJU! RHMZ IZDAO TRI HITNA UPOZORENJA! Ovi delovi naše zemlje na udaru! “MAKAZAMA GA JE UBADALA!” POLICIJA JE DOLAZILA? Ivan Marinković sinoć je na televiziji NAPADNUT! Ovo nije prvi put? “BOJIM SE DA SE NE PORODIM PRE VREMENA!” Trudna Milica ne može da dođe sebi nakon što ju je Terza izdao! “GASTOZZ JE ZASLUŽIO TAJ ZATVOR I JOŠ GORE DA MU SE DESI!” Branislav Radonić Brendon žestoko udario na Marinkovića! EKSKLUZIVNO! NECENZURISAN SNIMAK! Ovo je trenutak kada je Jelena RASCEPALA LICE Ivana Marinkovića UROŠ PONOVO TOTALNO OCRNIO ANELI ZBOG NJEGA! Evo koliko je bio besan, tvrdi da sa Ahmićkom više neće da se miri!

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA DANAS SLAVI SVETOG SIMEONA! Obavezno pogledajte kakav je mesec, a u crkvu nosite samo jednu sitnicu!

Objavio: RHT
14/09/2024 9:03 AM

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA DANAS SLAVI SVETOG SIMEONA! Obavezno pogledajte kakav je mesec, a u crkvu nosite samo jednu sitnicu!

photo:printscreen/RTS

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave dan Prepodobnog Simeona Stolpnika.

Reč je o svetitelju i asketi koji je živeo u 5. veku u Maloj Aziji i propovedao hrišćansku veru.

Sveti Simeon se u osamnaestoj godini zamonašio u manastiru Teleda. Pozivu monaha je pristupio tako revnosno da je ubrzo po pobožnosti nadmašio sve kaluđere. Toliko je ogrezao u asketizam da je čak i telo obmotavao samo palminim užetom koje mu se usecalo u telo i pravilo rane.

SRPSKA PRAVOSLAVNA CRKVA DANAS SLAVI SVETOG SIMEONA! Obavezno pogledajte kakav je mesec, a u crkvu nosite samo jednu sitnicu!

Kratko vreme je živeo u planini u nekom bunaru koji je presušio, a onda se na planini Kalat Siman tako što je bio prikovan za stenu. Kako su glasine o njemu počele da se šire, a zainteresovani ljudi se skupljali da ga vide i dodirnu, Simeon se naljutio i sebi napravio stub visok 16 metara na čijem vrhu je od tada obitavao.

Sa stuba je propovedao, a tu se nalazilo i malo sklonište koje je Simeon koristio za molitvu. Simeon je stalno postio, a obed mu se sastojao od vode i raskvašenog sočiva. Vernici mu pripisuju vlast nad životinjama, čak i opasnim poput tigra, ali i proročanske moći. Takođe, verovalo se da je mogao da preobrati okorele razbojnike.

Po legendi, Simeon Stolpnik preminuo je 459. u svojoj 103. godini.

Običaji i verovanjа

U našim krajevima se veruje da od danas počinje vreme jesenje setve. Zato se u mnogim selima i danas zadržao običaj nošenja semena iz kuće u crkvu kako bi ga sveštenik blagoslovio i tako osigurao dobru godinu.

Takođe, na današnji dan obavezno se gleda kakav je mesec. Ako je mlad, to znači da će žito dobro roditi i da će cela godina biti rodna.

Svetog Simeona Stolpnika najviše poštuju zemljoradnici i ratari. Ko seje konoplju to treba da počne danas, ali pre setve u seme treba da stavi tri kuvana jaja. Njih kasnije treba da pojedu orači. Veruje se da će tako konoplja biti bela kao jaje.

Naši stari veruju da Sveti Simeon danas čuva useve od svakog zla i da zbog toga treba baciti seme u oranicu, makar “dva prsta”, da godina bude rodna i plodna za sve.

Srpska crkva, kao i još neke pravoslavne zajednice širom sveta koje poštuju julijanski kalendar danas praznuju crkvenu Novu godinu.

Hypetv.rs/M.K.

PRODAJA KARATA ZA KONCERT ACE LUKASA I EVROPSKU PREMIJERU FILMA “STRAVIČNO” KLIK OVDE

SVE VESTI O “IMANJU”, NAJVEĆEM RIJALITI FORMATU NA BALKANU, ČITAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK

ČITAJTE NAS I NA HYPETV KANALIMA WHATSAPPVIBER I TELEGRAM.

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na InstagramuFacebookThreads!

BONUS VIDEO:

SVE! SAD! VAŠ HYPE TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner