Background adbanner
calendar

Ponedeljak 28. Oktobar, 2024

aktuelno ikonica Aktuelno
Vučić i Šujok položili vence u Muzeju žrtava racije PREDSEDNIK PORUČIO IZ ŽABLJA: Mi Srbi ne smemo zaboraviti – danas u Evropi nemamo bližeg i većeg prijatelja od Mađarske! (VIDEO) EVO U KAKVOM LUKSUZU ŽIVI EMINA JAHOVIĆ! U kući čak ima i teretanu, sada pokazala javno kako svoju liniju dovodi do savršenstva (FOTO) OVO JE NAPUŠTENA CENTRALNA PARTIZANSKA BOLNICA NA PETROVOJ GORI! Kroz nju je prošlo 5000 Srba i Hrvata, a danas je ovaj kulturno-istorijski kompleks, maltene, propao! (VIDEO) “TEK ĆE ON POKAZATI SVOJE PRAVO LICE!” Ujak Ene Čolić brutalno osudio njen odnos sa Jovanom Pejićem, prozreo ceo njegov pakleni plan! LEPI MIĆA NASRNUO NA UROŠA! Stravične scene u rijalitiju, krenuo da ga baca, Stanić vrišti na sav glas! (VIDEO) “KUPIO SAM PIŠTOLJ ZA 100.000 DINARA ali nije bio dobar, izgoreo sam ruku od baruta! A onda sam NA INTERNETU NAŠAO…!” Jezivo svedočenje Uroša Blažića STRAVIČNI TRENUTAK PADA LIJAMA PEJNA ZABELEŽILE KAMERE HOTELA! Ovo će biti ključni dokaz u istrazi?! GOLA LEĐA I BEZ BRUSA! Đina Džinović šokirala vrelim izdanjem: Bez blama se snimala i pokazala sve, ŠOK! (FOTO) AKCIJA ENE I PEJE PRED SVIMA! Nisu mogli da se obuzdaju, ona skočila na njega, učesnici u neverici posmatrali! Vojaž SPUSTIO KOLEGE! Popularni reper mnoge oduvao: “Mogu i ja za neke starije svašta da kažem” (VIDEO) GLEDAJTE HYPE TV! Čovek kome se POJAVLJUJE KRST NA ČELU gostuje u (NE)dokazanima, evo kada! (VIDEO) GODINU DANA OD TRAGIČNE SMRTI METJU PERIJA! Vila u kojoj je pronađen prodata njoj! Evo kako izgleda! (FOTO) ADAM ADAKTAR PRIZNAO DA LI MU FALI OTAC! Samoprozvani “Bog obrva” javno progovorio o njemu! LEPA LUKIĆ PALA NIZ STEPENICE! Pevačica završila u TEŠKOM STANJU, hitna pomoć momentalno reagovala! PROCURILA EKSPLICITNA FOTOGRAFIJA ANITE STANOJLOVIĆ: Neukrotive GRUDI samo što ne eksplodiraju, nakon raskida sa Anđelom traži novog FRAJERA! KOJI JE TO SASTAV ZA BOLJI POČETAK I KRAJ DANA?!

“PRAVIMO MEGAPROJEKAT ZA HORGOŠ” Predsednici Vučić i Šujok se obratili javnosti: Srbija je pouzdan partner i naš prijatelj

Objavio: RHT
28/10/2024 12:41 PM

“PRAVIMO MEGAPROJEKAT ZA HORGOŠ”

Foto: Printscreen Tanjug

Izjave predsednika Srbije i Mađarske

Nakon sastanka dve delegacije, predsednici Srbije i Međarske se obraćaju javnosti.

– Mi u Srbiji Mađarsku doživljavamo kao iskrenog prijatelja. Mađarska uživa veliku popularnost u Srbiji. Sve što ćemo danas da radimo verujem da će biti još jedna karika u lancu našeg prijateljstva. 

– Imamo brojne zajedničke interese. Mađarska je 12. ili 13. mesta postala 4. trgovinski partner Srbije. Zahvalan sam na zajedničkim projektima. Jedan od njih je brza pruga. Nadam se da ćemo dan pre otvaranja potpisati izjavu o uspostavljanju brze pruge og Budimpešte do Patre. Pruga će se dalje graditi i ka centralnoj Evropi – Beč, Bratislava, Prag.

– Ono što je takođe važno je energetska stabilnost – gas, nafta i eletrična energija. Želimo da imamo više izbora, pravu diverzifikaciju. Što se gasa tiče i dalje ćemo biti pouzdan partner, kao što je Mađarska to bila nama decenijama.

– I želimo zajedničku mrežu sa Mađarskom i Slovenijom. Radimo na koridoru koji bi trebalo da se završi do 2028. godine.

– Kao što vidite, jedno sveobuhvatno povezivanje sa Mađarskom, i energetskom i saobraćajnom.

– Dogovorili smo i prelazak granica, nema zadražavanja na granicama, što će mnogo značiti.

– Što se tiče zelenih koridora, pravimo mega-projekat za prelaz Horgoš, da bismo napravili najveću moguću propusnu moć.

– Za nas je Savez vojvođanskih Mađara most za odnose sa Mađarskom. Znam koliko mađarska vlada i predsednik čine da se Srbi u Mađarskoj osećaju dobro.

– Razgovarali smo i o svetskim temama, o izborima u SAD. Jutros sam dobio i izveštaje naših službi o stanju na ukrajinskom ratištu.

Obraćanje Tamaša Šujaka

– Imamo običaj da kažemo da se prijatelji u zlu poznaju. Ipak, mi smo sami radili na tome da postignemo jedno tako iskreno i duboko prijateljstvo. Posle Svete stolice i Beča, moje treće putovanje me je dovelo u Beograd. Jer Srbiju posmatramo ne samo kao partnera već i iskrenog prijatelja. Što je u današnje vreme veliko blago.

Foto: Printscreen Tanjug

– Mađarska će učiniti sve da Srbija što pre postane punopravni član EU, Vreme je da se obećanje EU Zapadnom Balkanu posle 20 godina i ostvari.

– Nema u Mađarskoj energetske bezbednosti bez Srbije, upućeni smo jedni na druge, i to smo dobro prepoznali. Srbija je poverljiv tranzitni partner za Mađarsku.

– Učinićemo sve što je do nas da ubrzamo prelazak granice. Zahvalni smo predsedniku Vučiću i srpskom narodu što mađarski narod u Srbiji ima stabilnu poziciju. Smatramo da su njihova prava ispoštovana, i činimo sve da se isto ophodimo prema Srbima u Mađarskoj.

– Zahvalni smo što se predsednik Vučić zalaže za zajedničke inicijative za opstanak mađarske manjine u Srbiji.

Svečani doček ispred Palate Srbija

Ispred Palate Srbije su delegacije dve države. Na svečanoj ceremoniji je i Balint Pastor.

Foto: Printscreen Alo!

Svečani doček priređen je uz intoniranje državnih himni Mađarske i Srbije i počasni stroj Garde Vojske Srbije.

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok doputovao je u nedelju uveče u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji.

On se na Paliću sastao sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom. Šujok je izjavio da Mađarska vidi Srbiju kao strateškog partnera i ocenio da je Savez vojvođanskih Mađara aktivan i nezaobilazan faktor u zastupanju mađarskih interesa u Vojvodini, kao i u sistemu mađarsko-srpskih odnosa.

Šujok je podsetio da su se 26. juna 2013. godine tadašnji predsednici Mađarske i Srbije, Janoš Ader i Tomislav Nikolić, zajedno poklonili sećanju na nevino stradale u Drugom svetskom ratu, što je, kako je ocenio “jedna od prekretnica u procesu mađarsko-srpskog pomirenja” u čemu je, kako je naveo, suštinske zasluge imao pokojni predsednik SVM Ištvan Pastor, prenosi Panon televizija.

“To je pomoglo da se suočimo sa neuralgičnim tačkama naše istorijske prošlosti, razvijamo atmosferu poverenja koja je postavila temelje strateškog partnerstva dve zemlje danas, stvarajući time mogućnost za srpsku nacionalnost u Mađarskoj i Mađare Vojvodine da napreduju u svom zavičaju”, rekao je mađarski predsednik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Pastorom.

Pastor je takođe ukazao na značaj istorijskog pomirenja pre 11 godina.

“I veoma smo srećni što će se to sutra ponoviti u Čurugu u prisustvu predsednika Republike Aleksandra. Vučića, kao i što će se posvećenje i primopredaja rimokatoličke crkve u. Žablju održati i u prisustvu dvojice predsednika”, rekao je Pastor.

Predsednik Mađarske Tomaš Šujok nastavlja posetu Srbiji danas, gde će ga ugostiti predsednik Aleksandar. Vučić, a ispred Palate ”Srbija” za njega će biti priređen svečani doček. Prema programu posete, ceremonija svečanog dočeka predviđena je za. 9 časova, posle čega će biti održan tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, a potom i sastanak delegacija Srbije i. Mađarske, saopšteno je ranije iz pres službe predsednika Srbije.

U 10.25 predviđene su i izjave za medije Vučića i Šujoka. Dvojica predsednika će oko 15 časova posetiti Čurug, gde će položici vence na. Spomenik pomirenja, koji je podignut u znak sećanja na nevine mađarske žrtve stradale 1945. godine.

Taj spomenik je otkriven 26. juna. 2013. godine na skupu srpsko – mađarskog pomirenja, a sadrži tri figure izvedene u bronzi koje u pozadini objedinjava kameni zid.

Vučić i njegov mađarski kolega će potom položiti vence i u Muzeju žrtava racije “Topalov magacin” u Čurugu. “Topalov magacin”, ima status istorijskog spomenika, a kao Muzej žrtava racije otvoren je takođe 26. juna 2013. godine.

Na Žablju će biti organizovano blagosiljanje obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe i obraćanje Vučića i Šujoka. Šujok je za predsednika Mađarske izabran u februaru ove godine.

Tanjug

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na InstagramuFacebookThreads!

ČITAJTE NAS I NA HYPETV KANALIMA WHATSAPPVIBER I TELEGRAM.

SVE! SAD! VAŠ HYPE TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner