Background adbanner
calendar

Četvrtak 7. Decembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
BUJNA PLAVUŠA UŠETALA U TERETANU I NAPRAVILA TOTALNI KOLAPS (VIDEO) MAJA MARINKOVIĆ OTVORILA DUŠU! Priznala je da VOLI ovog cimera! PRIPITI OTAC OSTAVIO OVU STVAR SINU PREKO NOĆI ISPOD JASTUKA: Mali SE ŠOKIRAO kada je ustao, odmah je počeo da VIČE (VIDEO) Paris Hilton PRIZNALA zbog čega je unajmila SUROGAT MAJKU: „I dalje imam NAPADE PANIKE!“ NEMA NIJEDAN UKRAS, A PRAVO JE SAVRŠENSTVO Nećete verovati kako izgleda jelka Nataše Bekvalac (FOTO) MERIL STRIP SIJA I NAKON RAZVODA! Legendarna glumica se pojavila sa svojih četvoro dece, ćerke neverovatno LIČE NA NJU! “KOKOS” IZAZOV – NOVI TREND u intimnim odnosima! Šta on podrazumeva i kakav je užitak? “NEKO JE POKUŠAO DA MI NAUDI!” TAKIJU ZAPALJEN AUTO, VIDNO UZNEMIREN SE OGLASIO! KIPTI RAT IZMEDJU POPULARNOG REPERA I TIKTOKERA! SAJFER BESAN KAO RIS: “KRADETE NAM HLEB!” Hoćete da zadržite Windows 10? Moraćete da plaćate za ažuriranja Suzana Mančić zvanično postala PENZIONER, otkrila kolika joj je penzija: „MINIMALAC ALI…“ (VIDEO) “TO JE NJEGOVA SRAMOTA, NE MOJA!” Mirka Vasiljević o Vujadinovoj PREVARI, glumica oštra – On gubi, uradio je POGREŠNO! “JA MOGU DA IMAM KOJU HOĆU, A TOLIKO SAM PROPATIO!” Ša otvorio dušu o Vanji i razvodu! Vlasnica najseksepilnije guze i tela bez mane: “Američka lutka” je raj za oči (FOTO) KOLEGE SE OPRAŠTAJU OD LEGENDARNE GLUMICE Jelena Paunović Čvorović: “Bila je duhovita i inteligentna žena!” BRESKVICA VIŠE NE LIČI NA SEBE! Postala prava Merlinka, a za promenu zaslužan ovaj POLITIČAR! (FOTO/VIDEO)

Otkriven “vampirski virus”

Objavio: RHT
08/11/2023 6:00 PM

Naučnici su prvi put primetili “vampirski virus”, vrstu virusa koji se vezuju za druge viruse kako bi se replicirali.

Foto: Pinterest

Istraživači su decenijama, u teoriji, znali da se neki virusi povezuju sa drugi virusima kako bi se razmnožavali, za razliku od većine onih koji se samorepliciraju.

Sada je otkriveno da se soj bakteriofaga, vrsta virusa koji inficira bakterije, zakačio za “vrat“ virusa koji se prenosi u tlu – mesto gde se kapsid spaja sa repom virusa.

Međutim, istraživanje koje je predvodio Univerzitet u Marylandu u Baltimoru otkriva da se ovi MGE-ovi ponašaju kao pravi “paraziti”, kao “vampiri”. Prilikom infekcije populacije bakterijskih stanica, ovaj tim znanstvenika primijetio je da se satelitske nukleinske kiseline doslovno drže za vrat njihovih “pomoćnih” virusa, prenosi Klik.hr pisanje Science Alerta.

Ovaj fenomen ranije nije bio poznat, a istraživači su bili iznenađeni otkrićem. “Niko nikada nije video bakteriofag – ili bilo koji drugi virus – da se prilepi za drugi virus”, izjavio je biolog Tagide de Kravaljo, vodeći autor studije.

Foto: Pinterest

Ovaj tim otkrio je neobičnu pojavu kod skupine satelitskih bakteriofaga koji su napadali bakterijsku vrstu Streptomyces. Za razliku od nekih drugih satelitskih bakteriofaga, ovi su sposobni sami stvoriti svoju “opremu”. Međutim, kako im nedostaje specifičan alat za probijanje stanične stijenke i membrana, oni moraju ovisiti o svojim “pomoćnim” virusima za tu svrhu.

hypetv.rs/b92

BONUS VIDEO:

hypetv.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner