Background adbanner
calendar

Subota 1. April, 2023

OPASAN TREND ZALUDEO SVET! NIJE NI NAS ZAOBIŠAO! Zloupotreba lekova za dijabetes

Objavio: RHT
25/01/2023 10:30 PM

U Srbiji se pojavio opasan trend koji je već zahvatio čitav svet – lekovi za tip 2 dijabetes, prvenstveno Ozempik, se zloupotrebljavaju za brzo mršavljenje. To je dovelo do nestašice te terapije za pacijente koji su je zaista potrebni.

Foto: TEK IMAGE / Sciencephoto / Profimedia

Ovaj lek je poslednja nada za dijabetičare, jer kada prethodni lekovi i režimi nisu delovali, aktiviraju se ovi medikamenti koji oslobađaju insulin i poboljšavaju metabolizam glukoze.

Nutricionista Ana Banduka Todorović navodi da brzo skidanje kilograma nije preporučljivo i da je potrebno i do godinu dana kako bi se organizam adaptirao na novonastale uslove i promene. Ona takođe podseća da promene koje treba da se izvrše nisu samo na polju ishrane već i na polju životnog stila.

Međutim, društvene mreže i svetski trendovi ponovo su napravile ozbiljnu pometnju među damama koje žele da izgube kilograme. Lekovi za dijabetes ne bi trebalo da se koriste za lečenje gojaznosti, jer neće doći do gubitka telesne mase, a nuspojave su brojne.

Republički fond zdravstvenog osiguranja upozorava da se lekovi za dijabetes mogu izdati isključivo uz izveštaj endokrinologa i recept interniste. Ukoliko se lek zloupotrebljava i primenjuje van indikacionog područja, to može dovesti do nestašice, a i do različitih nuspojava poput upala pankreasa i promocije karcinoma.

BONUS VIDEO:

hypetv.rs

Tagovi:

 • DIJABETES
 • LEK
 • Srbija
 • Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

  PRATITE NAS

  HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
  HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
  Background adbanner