Background adbanner
Background adbanner

Novo istraživanje pokazuje da je gledanje u ekran užasno štetno jer utiče na MENTALNO ZDRAVLJE!

Objavio: RHT
27/09/2021 8:00 AM

Novo istraživanje, obavljeno na Univerzitetu Kvinslend, dovelo je u vezu mentalno zdravlje tinejdžerki i vreme koje one provode ispred ekrana (mobilnog telefona, tableta, laptopa).

Foto: Pixabay.com

Kod onih koje duže od dva sata provode za kompjuterom, primećeno je veoma štetno dejstvo. Kada je reč o dečacima, ugroženi su oni koji duže od četiri sata dnevno zure u ekran.

Profesor na Univerzitetu Kvinslend, Asad Kan, rekao je da je njegova grupa istraživača otkrila da korišćenje kompjutera tokom prvog sata ima neke prednosti, ali da je kod devojčica već nakon 75 minuta registrovan negativan uticaj na mentalno zdravlje.

“Rezultat preteranog boravka pred ekranom su depresija, gojaznost, loš kvalitet života, nezdrava ishrana i smanjene fizičke i kognitivne sposobnosti. Jedan sat fizičke aktivnosti i ne više od dva sata provedena za kompjuterom obezbeđuju optimalno mentalno zdravlje”, preporučuje dr Kan.

Ovo upozorenje treba ozbiljno shvatiti, jer je studija rezultat saradnje nekoliko univerziteta.

Međunarodni tim je istraživao podatke više od 577.000 adolescenata starosti od 13 do 15 godina, iz čak 42. zemlje koje slove za najbogatije na planeti.

Izvor: Espreso

Hype televizija je dostupna na kanalu broj 146 za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, i na kanalu broj 46 za korisnike Supernove, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

PRATITE NAS

FACEBOOK

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x