Background adbanner
calendar

Nedelja 14. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
OGLASIO SE PENTAGON: Napadač na Donalda Trampa nije imao bilo kakve veze sa vojskom PROGRAMSKA ŠEMA HYPE 2 TV ZA PONEDELJAK 15. JUL! Gledajte nove avanture gospodina Selfridža! “OVA PESMA NOSI SA SOBOM TOLIKO EMOCIJA” Miroslav Ilić se obratio svojoj publici! Numera koju svi znamo nosi velike uspomene MELANIJA TRAMP PREKINULA ĆUTANJE! Bivša prva dama otkrila kako se oseća nakon atentata na njenog muža! VELIKI EKSKLUZIVNI INTERVJU JANE TODOROVIĆ: “Porađala sam se u Vegasu! Taj lekar je porađao i Selin Dion” SKINULA SE MILENA RADULOVIĆ! Glumica pokazala vitku liniju! (FOTO) BLISTAV OSMEH IZ UDOBNOSTI DOMA: Upoznajte Whitey Teeth Whitening Kit! HYPE TV PROGRAM ZA PONEDELJAK 15. JUL! Milica Veselinović OTKRIVA SVE TAJNE U D-castu! NOVAK POKLEKAO U FINALU! Karlos Alkaraz uspeo da odbrani titulu na Vimbldonu! STIŽU PLJUSKOVI SA GRMLJAVINOM! Evo koje predele će pogoditi nevreme! “ODBIO ME ZA DUET!” Princ od Vranje javno iskazao ŽAL! A o NJOJ je imao šta da kaže! PROBUDIO SE NOVAK! Urlik koji je zagrmeo Londonom /VIDEO/ NOVAK NA FINALU VIMBLDONA BEZ TRI VAŽNE OSOBE! Srbin ostao bez podrške najbližih! “Više mi se udvaraju muškarci nego žene” Princ od Vranje: “Bilo je među njima i kolega sa estrade” “Koliko je CELZIJUSA kod vas?” Nives čini da nam bude još PAKLENIJE! Rashlađuje se u BAZENU, tigrasti kupaći pršti, GRUDI SE CEDE! (FOTO, VIDEO) ALKARAZ UBEDLJIVO PROTIV ĐOKOVIĆA Španac vodi sa 2:0, gazi u finalu Vimbldona!

NEKADAŠNJI POMOĆNIK ŠEFA PSIHIJATRIJE VMA PROFESOR SVIČEVIĆ, PSIHOLOG I VEŠTAK, TVRDI: Ista stvar bila je okidač za oba masakra! Šta je to NARCISTIČKA TRAUMA?

Objavio: RHT
10/05/2023 12:52 PM

Užas koji je zadesio beogradsku osnovnu školu i sela u blizini Mladenovca, sa ukupno 17 mladih žrtava i 20 povređenih, nije rezultat duševne bolesti već proračunate i prefinjene narcisoidne ličnosti, tvrdi ugledni domaći psiholog.

Foto: Printscreen MUP/YouTube/ilustracija

Prema mišljenju stručnjaka, ovi nasilnici su pod uticajem svojih porodica razvili stav da su superiorniji i vredniji od drugih, što im je navelo da živote drugih smatraju nebitnim.

Profesor Radoslav Svičević, psiholog i magistar socijalne medicine koji je bio pomoćnik načelnika psihijatrijske klinike Vojnomedicinske akademije (VMA), ističe da je “narcistička trauma” bila okidač za zločine koje je počinio trinaestogodišnji dečak sa Vračara i okrivljeni za masovno ubistvo iz Mladenovca, U. B.

-Za ova dva masakra možemo naći objašnjenje u specifičnim profilima ličnosti, uz uticaj porodice, škole i šireg društvenog okruženja. Što se tiče dečaka, on je suštinski narcisoidna ličnost, preosetljiva, sklona osvetoljubivosti i agresivnim reakcijama. Takva osoba je suštinski nestabilna, lako ‘lomljiva’ zbog uvreda ili neuspeha. Ako je neko vreme sebe smatrao najboljim u svemu, a onda shvatio da je u nečemu gori od drugih, to kod njega izaziva narcističku traumu – objašnjava profesor Svičević.

Foto: Printscreen

On takođe ističe da dečak nije šizofrena osoba, već izuzetno proračunat. Narcisoidni profil ličnosti ne može se smatrati ozbiljnom patologijom, već kao posebnom karakternom osobinom koja eventualno može dovesti do šizoidnih crta ličnosti. Primer za to je činjenica da je dečak pre zločina precrtavao ljude sa spiska za ubistvo, što ukazuje na njegov način razmišljanja i nameru koju je imao. Sve što je činio, radio je svesno i racionalno. Odluka da počini zločin nije nastala trenutačno ili zbog smanjene uračunljivosti.

Mišljenje psihologa Svičevića

* Dečak (13) i U. B. (20), koji su u školi “Vladislav Ribnikar” i u selima kod Mladenovca ubili 17 mladih, bili su uračunljivi tokom zločina i sve su detaljno isplanirali

* Obojica su, pod uticajima svojih porodica, umislili da su bolji i vredniji od drugih, pa im tuđi životi nisu bitni

Narcistička trauma, kako se tvrdi, ima osnovu u uticaju okruženja, kada neko biva previše favorizovan, smatrajući se najboljim u svemu.

– Dečak je zaljubljen u samog sebe, a to podrazumeva laku lomljivost ličnosti u nekim provokativnim situacijama, koje je on doživeo traumatično – objasnio je Svičević.

Kompleksi

Foto: HYPETV

U. B. je umislio da je mnogo bitniji i važniji od meštana ovog sela, smatrajući se superiornijim jer je “dete sa asfalta”. Sagovornik ističe i da U. B., masovni ubica iz Dubone kod Mladenovca, ima sličan profil ličnosti.

– Taj mladić je pun sebe, pridavao je puno pažnje svom telu, a u sredini u kojoj je živeo želeo je da bude poseban. Bio je sasvim sigurno prezaštićen od roditelja. Živeo je neki svoj život, hteo da ostvari neke želje koje nisu u skladu sa njegovim realnim mogućnostima. Potreba za skretanjem pažnje na sebe ilustrovana je snimkom sa društvenih mreža u kojem se kupa u hladnoj vodi, sa snegom, gde ističe da mu je uzor bivši robijaš Kristijan Golubović – naglašava dr Svičević.

Takođe, još jedan izvor lista je ovim povodom izneo sledeće mišljenje:

– U.B. je tokom istrage detaljno pričao o svom detinjstvu i o odnosu s meštanima mladenovačkih sela, gde je počinio masakr. On je rođen na Zvezdari, u centru Beograda, gde je proveo detinjstvo, a iz nekih porodičnih razloga se najpre preselio u Mirijevo, gde je sa roditeljima i bratom živeo kao podstanar, a onda su se preselili u Dubonu. Umislio je da je mnogo bitniji i važniji od meštana sela, smatrajući se superiornijim jer je “dete sa asfalta”. On se ponosio time što je, navodno, “gradsko dete” i hvalio se poznanstvom sa jednim učesnikom rijalitija. Umislio je da su svi u selu ljubomorni na njega i to je nekoliko puta ponovio na saslušanju – tvrdi izvor Informera i napominje da je slične osobine pokazao i dečak (13) na saslušanju u policiji i pred psiholozima.

Foto: Pixabay

Prema mišljenju profesora Radoslava Svičevića, ne postoji neki algoritam po kome se mogu vaspitavati deca.

– Treba prvo probiti otpor dece prema razgovoru i usmeriti ih na prave oblike vaspitanja, kroz sistem školovanja, služeći se iskustvom tradicionalnih civilizacija, u prvom redu kineskom. Jedna savremena Kina i dalje razvija konfučijanski model vaspitanja mladih, po principu: roditelji, škola, društvo – zaključuje dr Svičević.

– Dečak (13) nema apsolutno nikakvu empatiju prema svojim žrtvama, ubijenim školskim drugovima, što je pokazao kad je nekoliko puta ponovio da će kad-tad završiti masakr i da će pobiti svu decu sa spiska koju nije stigao da likvidira tokom krvavog pira u školi prošle srede. On jeste hiperinteligentan, ali je istovremeno i uveren da je najbolji u svemu, da su svi drugi manje vredni i tuđi životi mu nimalo nisu bitni. On se samo raspituje kad će ga doktori pustiti kući da bi završio započeti “posao” – tvrdi izvor lista.

BONUS VIDEO:

hypetv.rs/kurir.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner