Background adbanner
Background adbanner

MISIJA SPASAVANJA ZEMLJE JE USPEŠNO ZAVRŠENA! ,,Krećemo u novu ERU ČOVEČANSTVA” (VIDEO)

Objavio: RHT
27/09/2022 2:15 PM

Letelica “Dart“, koju je NASA lansirala, sudarila se direktno sa asteroidom, čime je misija “spasavanja” Zemlje uspešno završeno.

Foto: Pixabay/qimono

Ovaj bezmalo nesvakidašnji događaj odigrao se na oko 11 miliona kilometara od Zemlje, na nebeskom telu poznatom kao Dimorfos, kako prenosi ,,BBC”.

To je prvi pokušaj čovečanstva da pomeri nebesko telo, a cilj jeste da vidimo da li bi veliki asteroid, koji juri ka planeti Zemlji, mogao da bude preusmeren.

Asteroid nije bio uništen jer je letelica bila oko 100 puta manja od “Dimorfosa”. Umesto toga, Dart se nada da je sudar izmenio putanju asteroida kao i njegovu brzinu u svemiru. Naučnici očekuju da će guranje malo pomeriti “Dimorfos” i učiniti ga gravitaciono vezanim za “Didimos”, koji je svakako veći asteroid u sistemu.

– Krećemo u novu eru čovečanstva, eru u kojoj potencijalno imamo sposobnost da se zaštitimo od opasnog udara asteroida. Kakva neverovatna stvar. Nikada ranije nismo imali tu sposobnost – rekla je Lori Glejz, direktorka NASA odeljenja za planetarnu nauku ubrzo nakon potvrde da je svemirska letelica Dart uspešno uticala na “Dimorfos” u prvoj “misiji planetarne odbrane”.

Zemaljske opservatorije širom sveta, uključujući i svemirski teleskop Džejms Veb, posmatraće sistem asteroida u narednom periodu kako bi potvrdili da li je “DART” uspešno promenio kretanje samog asteroida. Agencija napominje da kamen nije bio na putu da udari u Zemlju.

Dart je slao slike na Zemlju brzinom od jedne sekunde dok se kretao ka svom cilju, a ono što se u početku pojavilo kao svetlosna tačka na slikama, brzo je naraslo i ispunilo celo vidno polje, pre nego što se napajanje iznenada prekinulo i pošto je svemirska letelica uništena.

Njegove slike snimljene sa bezbedne udaljenosti od 50 kilometara biće emitovane na Zemlju u narednim danima.

BONUS VIDEO:

HYPETV.RS

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.

Tagovi:

 • NASA
 • planete
 • Zemlja
 • U TRENDU

  CRNA HRONIKA

  HOROSKOP

  PRATITE NAS

  FACEBOOK

  Facebook Posts

  0
  Would love your thoughts, please comment.x
  ()
  x