Background adbanner
calendar

Ponedeljak 2. Septembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
POGINUO IZVRŠNI DIREKTOR AUDIJA! Strastveni planinar sa 3.000 metara i nastradao NAREDNE 3 GODINE OVA 4 HOROSKOPSKA ZNAKA ČEKAJU PARE! Životni preokret “Živela je sa divljim svinjama… Spavale su na zemlji…” Emisija Dejana Dragojevića koja je uzdrmala Srbiju! “PLAČU ONI, PLAČEM I JA” Tamara Misirlić u “D-Cast-u” o borbi i humanosti: “Sva trojica su invalidi od samog rođenja” POTRESNO! “BARBARA NE ZNA DA PEVA” Lepi Luka OPLEO PO ESTRADI: Otkrio koji reper nikada neće biti zvezda, a evo s kojom pevačicom se druži privatno! (VIDEO) ŠOK SLIKE MILJANE KULIĆ! Najveća transformacija u istoriji rijalitija! (FOTO) ŠOK POTEZ REPERA HENIJA! Niko ne zna šta se desilo s njim, FANOVI ZABRINUTI! (FOTO) STRAVIČNO! Radnik pekare ŠAMARA ŽENU NA BANOVOM BRDU! Procurio i snimak nasilja SAŠA KAPOR O CRNOJ MAGIJI! Nikolina Kovač će se šokirati! ŠOK TVRDNJE O STANISLAVU! Dugovi, firma, život na visokoj nozi… Konačno se zna šta je istina NAKON BROJNIH SKANDALA, OTKRIVEN PAKLENI PLAN ANELI! Niko nije slutio ovakav potez! Evo kome je pomogla! ŠOK! OVA RIBETINA JE DEVOJKA FILIPA PETRUŠEVA! Svi bruje o jednom, njene fotke izazivaju opšti haos! (FOTO) “GUSKO, TUŽI PLASTIČNOG HIRURGA!” Zorica Marković BRUTALNO URNISALA Gocu Lazarević, kreće NOVI ESTRADNI RAT! REKORDERKA! SPISAK SVIH MOMAKA MAJE MARINKOVIĆ! Jedan je srećno oženjen, za drugog tvde da je nasilnik… Šok! STANIJA ZANEMELA OD ŠOKA! Evo gde je Asmin otišao, u jeku skandala o raskidu, Durdžić se odlučio na ovo! ŠA LAGAO NAROD O MIONI!? Otkriveni svi detalji, niko nije slutio! GORE DRUŠTVENE MREŽE

SPREMANJE ZIMNICE JE KRENULO! Obratite pažnju na ove delove glavice kada birate kupus za zimu! Puni su opasne hemikalije

Objavio: RHT
02/09/2024 4:05 PM

Obratite pažnju na ove delove glavice kada birate kupus za zimu!

Kod mladog kupusa, nitrati se najviše nakupljaju u korenu i površinskim listovima, a najmanje u samoj sredini glavice.

foto: pixabay

Obratite pažnju na ove delove glavice kada birate kupus

Zato stručnjaci apeluju da nikako ne jedete koren, koji mnogi vole da grickaju kada “izdube” glavicu pre nego je polože u bure i započnu kiseljenje. Ako kuvate sladak kupus, obavezno odbacite površinske listove, velika je mogućnost da sadrži nitrate.

Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, “bezbedan” unos nitrata je 5 mg dnevno na kilogram telesne težine. Pa tako, za osobu koja je teška na primer 60 kg, neće biti problem ako unese 300 mg nitrata kroz hranu, što je otprilike oko 400 g svežeg kupusa (naravno, ako uklonite koren i površinske listove, količina nitrata po gramu kupusa se smanjuje). Međutim, stručnjaci napominju da nema razloga za brigu, jer nije svaka glavica kupusa “nakljukana hemijom”. Jednostavno treba biti obazriv sa plodovima koji su hranjeni organskim i mineralnim đubrivima kako bi brže rasli i bili veći.

foto: pixabay

Prilikom izbora kupusa morate obratiti pažnju na miris i izgled. Povrće bi trebalo da miriše baš tako – na kupus. Spoljni listovi povrća moraju da budu netaknuti, bez oštećenja, da budu karakterističnog oblika i boje (bela, zelena ili ljubičasta). Spoljno lišće ne bi trebalo da bude osušeno, a kod bele i ljubičaste sorte, ovo lišće bi trebalo i da se “sija”.

Hypetv.rs/informer/J.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner