Background adbanner
calendar

Ponedeljak 28. Oktobar, 2024

aktuelno ikonica Aktuelno
INDI I EDITI PREMINUO BRAT U 21. GODINI ŽIVOTA! Velika tuga! FUJ! NIŠTA IM NIJE SVETO! Jezive scene u rijalitiju čak i na SVETU PETKU! Otimali hranu, bacali, pa skakali po stolu STRUČNJACI APELUJU NA GRAĐANE SRBIJE: Čuvajte se prevaranata na društvenim mrežama – ovako vas najčešće varaju “NJIHOVU LJUBAV OPISUJEM KAO NE BAŠ LEPU!” Aleks Nikolić progovorila o Caru i Dalili, evo šta je poručila Dragojevićevoj! (VIDEO) RASKID?! Teodora Džehverović ovim potezom šokirala – svi misle da je GOTOVA VEZA SA KOŠARKAŠEM?! OVA KOBASICA SE HITNO POVLAČI IZ PRODAJE! Pronađena OPASNA BAKTERIJA u njoj “IMALA SAM AFERU SA GASTOZOM!” Nenadov spisak devojaka je dugačak, a sada se oglasila i ona! (VIDEO) “Ljudi uvek PRE NAPADAJU ŽENU KOJA NIJE UDATA nego onu koja ima muža!” Iva Štrljić otvoreno u “Malim stvarima”: “Kada bi se dogodilo…” (VIDEO) SPASAVAJU ŽENU NA PLANINI RTANJ! Ona u zavojima i na nosilma! (FOTO/VIDEO) “DOKTORI OKREĆU GLAVU! Marija je toliko loše da NE SME POD ANESTEZIJU, A NJOJ PUCAJU KOSTI” Bulat o zdravlju svoje supruge Voditeljka se ŠOKIRALA U EMISIJI ZBOG IZJAVE PEVAČICE: “Imala sam MOMKE KOJI SU BILI STIPSE!” Haos u CarCastu sa Va Vanom (VIDEO) DESET ZANIMLJIVOSTI O SRBIJI KOJE NISTE ZNALI Zemlja bogatog nasleđa i kulture “PREDIGRA POČINJE IZ DNEVNE SOBE, A NE IZ SPAVAĆE!” Doktorka u “Malim stvarima” opisala šta je ženama potrebno, a muškarci ne razumeju (VIDEO) Da li Zlatin sin ima KOCKARSKE DUGOVE?! Peja se oglasio i otkrio detalje o njima koje javnost nije znala! “ČUVENI POLTRON I BESKIČMENJAK” Premijer Vučević brutalno odgovorio Ponošu “Imale smo JAKO TEŠKO DETINJSTVO!” INDI O ŽESTOKOM SUKOBU SA SESTROM EDITOM: “Ne znam da li mi je oprostila, ali sigurno mi nije zaboravila!” (VIDEO)

ODRŽAN VELIKI ŠKOLSKI ČAS! U Kragujevcu obeleženo 83 godine od masovnog streljanja civila i đaka (FOTO)

Objavio: RHT
21/10/2024 4:00 PM

ODRŽAN VELIKI ŠKOLSKI ČAS!

U Spomen parku u Šumaricama i ovog 21. oktobra održana je manifestacija “Veliki školski čas”. Tokom koga je izvedena poema “Lekcije iz pamćenja” čime je obeleženo 83 godine od jednog od najvećih zločina nemačkih okupatora u Drugom svetskom ratu. Masovnog streljanja civila, đaka i profesora.

FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ nr

Pored spomenika “Prekinut let”, arhiepiskop kragujevački i mitropolit šumadijski Jovan sa sveštenicima Šumadijske eparhije služili su moleban. Na humke kraj spomenika đacima i profesorima Prve kragujevačke gimnazije vence su položili izaslanik predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministar Nemanja Starović. Predstavnici Grada Kragujevca, vojske, policije, Ustavnog sud, SUBNOR-a. Vence su položili i ambasadori i predstavnici Nemačke, Palestine, Austrije, Ruske Federacije, Belorusije. Bosne i Hercegovine, Francuske, Meksika, Crne Gore, Slovačke, Velike Britanije, predstavnici gradova prijatelja Kragujevca.

FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ nr

ODRŽAN VELIKI ŠKOLSKI ČAS!

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović istakla je da se nigde ne može lekcija iz istorije učiti na način kao na ovom mestu u Šumaricama. Jer je 21. oktobar 1941. godine dan najdubljeg bola.

“Istog datuma 1944. godine oslobođen je Kragujevac”, dodala je ministarka i istakla da je Kragujevac grad heroj, grad bola i ponosa.

“Mi, Kragujevčani, i ponosni i sa osećanjem digniteta tužno se sećamo i šaljemo poruku da se Šumarice 1941. godine nikada i nigde ne smeju ponoviti”, rekla je Slavica Đukić Dejanović. Ove godine kraj spomenika streljanim đacima i profesorima u Šumaricama izvedena je poema “Lekcije iz sećanja”, autora Dragana Hamovića. U režiji Nebojše Dugalića, a poemu su izveli glumci kragujevačkog Knjaževsko srpskog teatra i Bard teatra. Autor poeme, književnik Dragan Hamović rekao je da na ovakvim komemoracijama mora da se istrajava, jer je to važno svima nama.

FOTO TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ nr

“Mi i danas razne imperijalne izazove trpimo i ovakve situacije, ovakvi primeri, ovakva mesta nam pomažu da osnažimo impuls opstanka. Onaj odbrambeni impuls bez koga kao narod, kao zajednica i svako pojedinačno nismo ništa”, dodao je Hamović. Zločin u Kragujevcu bio je masovna odmazda za ubijene i ranjene vojnike Vertmahta. Za ubijenog nemačkog vojnika streljano je 100, a za ranjenog 50 civila. U periodu od 19. do 21. oktobra 1941, fašisti su streljali gotovo 3.000 nevinih civila u Kragujevcu i okolini. Među kojima i 300 đaka i profesora gimnazije.

Hypetv.rs/tanjug/J.V.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner