Background adbanner
calendar

Ponedeljak 30. Feburar, 2023

Koji je razlog svađe braće Novice i Tome Zdravkovića? “Mesec dana nije mogao da umre jer ga je savest ubijala”!

Objavio: RHT
17/06/2021 1:32 PM

Novica Zdravković preminuo je noćas u KBC Zvezdara, a pevač je svojevremeno pričao da je bio u svađi sa svojim bratom, legendarnim Tomom Zdravkovićem.

Novica i Toma Zdravković-Foto:Printscreen

Naime, muzičar Toma Zdravković je nakon smrti ostavio iza sebe svoju ženu i svog brata, Novicu, kojeg je Toma izdigao u Beogradu, ali njegova sreća što se probio u velikom gradu bila je kratkog daha. Novičine pesme postale su neki od najvećih Tominih stihova, nakon što je legendarni pevač bratove pesme potpisao kao svoje, a ovako je Novica svojevremeno pričao o tome.

– Toma je tražio od mene da zovem advokate, stalno mi je to tražio jer je napravio nešto zbog čega je osećao sebe toliko grešnim i zbog čega ga je savest ubijala. On nije mogao da kaže zbog čega traži advokata, a meni se nije dalo da ga pitam zašto, ali sam znao… Trebalo je barem na samrti da mi kaže, mesec dana nije mogao da umre jer ga je savest ubijala, ali eto – rekao je Novica.

– Čovek je bio sav pojeden jer nije mogao da kaže: “To sam uradio. Moje pesme su bile ‘Ispod palme na obali mora’ i druge”, međutim, Toma je rekao ovima iz Jugotona: “Šaljite to na moj račun, ja ću to bratu da dam”. Nikad mi to nije pomenuo, ja sam to sve znao. Eto šta je savest, da li je to vredno svega? Meni pare nikada nisu bile bitne, nema veze, Toma bi pare svakako prokockao, ja bih mu i dao – pričao je on.

Novica i Toma Zdravković-Foto:Printscreen

– Nikada nisam saznao zašto mi nije to rekao. Mene je on stvorio u Beogradu, napravio me i sada ja posle svega treba da ga pitam zašto si to učinio… Toma je bio umetnik, bio je lucidan, ljudi koji su takvi prave i glupe greške. Ne znam što je Goca uzela njegov greh na sebe… Moj brat je bio težak čovek, ali za mene je bio više nego brat iako je bio dobar za sve, ali u kući je bio despot – objasnio je tada Novica.

Komentari

  1. Песма Испод палме на обали мора настала је лета 1983. године у башти једног ресторана у Петровцу на мору, где је Новица наступао. Док су седели у повећем друштву, песму је на салвети написала песникиња из Београда Љиљана Даниловић, и показала је свом пријатељу Новици Здравковићу. Новици се песма јако свидела, и она му је поклонила салвету са песмом. Новица и Љиљана били су добри пријатељи, а певач је иначе певао у Неменикућу, на свадби њеног рођеног брата Миломира Паунића. Љиљана Даниловић никада није тражила ауторски хонорар, јер је то био поклон пријатељу Новици, који је и требао да пева ту песму. Она је некако завршила код Томе, и Богу хвала захваљујући одличној Томиној интерпретацији и предивном тексту и музици постала легендарна. Дакле, песму ” Испод палме на обали мора” нису написали ни Тома, ни Новица Здравковић, Бог душу да им прости, већ песникиња Љиљана Даниловић. Истине ради.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner