KAŽU DA JE MELEM ZA CREVA: Staru HERCEGOVAČKU CICVARU ljudi su vekovima jeli i pucali od zdravlja!
Cicvara je staro, tradicionalno jelo koje se pripremalo svakog jutra. Bila je neizostavni deo srpske kuhinje kuhinje u Crnoj Gori, Krajini, Hercegovini…
Veruje se da je odlična za varenje, pa je nazivaju i “melemom za creva”.
Sastojci:
dcl vode
2 dcl mleka
300-400 g krem sira ili kajmaka
8 kašika belog kukuruznog brašna
1 kašika neotopljene masti (ako koristite kremu, nije vam potrebna)
1 kašičica soli kašika meda
Priprema:
U šerpu sipajte mleko, vodu i mast i prokuvajte, pa dodajte sir i posolite, pa dobro promešajte.
Kada ponovo provri, smanjiti temperaturu, sipati kukuruzno brašno i neprestano mešati da se lagano krčka oko 10 minuta.
Kada se smesa „uhvati” za dno posude, kao da se malo zalepi i poprimi teksturu „žvake”, gotova je. Najlepše je vruće.
Može se poslužiti sa pavlakom, jogurtom ili kiselim mlekom, a po želji se može napraviti i salata.
BONUS VIDEO:
hypetv.rs/najzena.rs