JELA DNEVNO TRI JAJA, pa sve IZNENADILA! ORGANIZAM ŽENE je reagovao ovako!
JELA DNEVNO TRI JAJA
Ne bi trebalo da se preteruje u konzumaciji jaja, iako ona imaju neke blagodeti za organizam.
Novinarka sajta The Healthy, Džejmi Stejtis, opisala je svoje iskustvo i iznenadila mnoge.
Kao i većina dece, moja naklonost prema jajima počela je u detinjstvu prvenstveno sa jednostavnim pecivom za doručak i sendvičima sa salatom od jaja. Kada sam osrasla shvatila sam da su jaja svuda, od kiša do karbonare. Poslednjih godina jaja su postala moderan toper za salate, pice, hamburgere… gastronomska zadovoljstva koja su nastala iz naših kultura povećavajući ljubav prema jelima od farme do stola”, opisala je Stejtis.
JELA DNEVNO TRI JAJA
Ona je rešila da veoma često unosi jaja u svoju ishranu.
Za svoj eksperiment, jela sam više od dva jaja dnevno, ponekad i tri. Rešila sam da uvek pri ruci imam tvrdo kuvana jaja jer su savršena užina bogata proteinima pre treninga ili kao užina sredinom dana. (Ako ste i ljubitelj tvrdo kuvanih jaja, Ministarstvo poljoprivrede SAD-a sugeriše da će ostati sveža nedelju dana u frižideru.). Rešila sam da nastavim da pravim omlet, fritate i kišove kao jednostavne, ali zdrave , načine da iskoristite ostatke povrća, mesa i sira”, piše novinarka.
Zašto su JAJA još privlačna
Pored njihove nutritivne vrednosti, deo privlačnosti jaja je i to što su tako jednostavna za pripremu, a ipak laka za kombinovanje s različitim ukusima. Da bi započela nedelju dana konzumiranja jaja, Stejtis ih je pomešala sa ostacima lososa i napravila fritatu. Poslužila ju je preko rukole koja je bila lagano zalivena limunom i maslinovim uljem, a na kraju je dodala i feta sir.
Žurivši da se spakuje za put sutradan, pokupila je mali kiš iz lokalne pekare. Pojela je polovinu kiša sa salatom za ručak i uživala u ostacima ovog jela za doručak sledećeg jutra pre nego što je otišla na put.
Stejtis je primetila da joj je redovno konzumiranje obroka koji sadrže jaja i zdrave masti pomoglo da inače pravi bolje izbore. Kada je u pitanju nutritivna vrednost stvari koje jede.
NE PREJEDAJTE SE!
Blog Univerziteta Harvard ističe da su prethodne zdravstvene smernice sugerisale jedno. Da ljudi ne treba da jedu više od jednog do dva jajeta nedeljno, jer jedno jaje sadrži oko 200 miligrama holesterola, a dnevna granica je 300. Međutim, to se promenilo. Danas, „Harvard Health“ kaže: „Prosečna zdrava osoba verovatno neće imati nikakav problem ako pojede do sedam jaja nedeljno.“
Registrovana dijetetičarka Blanka Garsija kaže da je jedno važno zapamtiti. Iako su jaja „veoma hranljiva, to ne znači da treba da se prejedate ovom namirnicom.
“Jedno neočekivano zapažanje koje sam uočila tokom nedelje. I to onda kada sam jela jaja svakog dana bilo je to da sam pravila bolji izbor hrane. Nisam uzimala slatki mafin iz hotelskog bifea za doručak pre leta, koji ima malu nutritivnu vrednost. Već sam izabrala dva tvrdo kuvana jaja. Od mafina bih bila ubrzo gladna, a jaja su me držala sitom sve do užine”, zaključila je novinarka.
Hypetv.rs/V.M./Krstarica.com/Espresso.rs)
BONUS VIDEO: