Background adbanner
calendar

Četvrtak 7. Decembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
BUJNA PLAVUŠA UŠETALA U TERETANU I NAPRAVILA TOTALNI KOLAPS (VIDEO) MAJA MARINKOVIĆ OTVORILA DUŠU! Priznala je da VOLI ovog cimera! PRIPITI OTAC OSTAVIO OVU STVAR SINU PREKO NOĆI ISPOD JASTUKA: Mali SE ŠOKIRAO kada je ustao, odmah je počeo da VIČE (VIDEO) Paris Hilton PRIZNALA zbog čega je unajmila SUROGAT MAJKU: „I dalje imam NAPADE PANIKE!“ NEMA NIJEDAN UKRAS, A PRAVO JE SAVRŠENSTVO Nećete verovati kako izgleda jelka Nataše Bekvalac (FOTO) MERIL STRIP SIJA I NAKON RAZVODA! Legendarna glumica se pojavila sa svojih četvoro dece, ćerke neverovatno LIČE NA NJU! “KOKOS” IZAZOV – NOVI TREND u intimnim odnosima! Šta on podrazumeva i kakav je užitak? “NEKO JE POKUŠAO DA MI NAUDI!” TAKIJU ZAPALJEN AUTO, VIDNO UZNEMIREN SE OGLASIO! KIPTI RAT IZMEDJU POPULARNOG REPERA I TIKTOKERA! SAJFER BESAN KAO RIS: “KRADETE NAM HLEB!” Hoćete da zadržite Windows 10? Moraćete da plaćate za ažuriranja Suzana Mančić zvanično postala PENZIONER, otkrila kolika joj je penzija: „MINIMALAC ALI…“ (VIDEO) “TO JE NJEGOVA SRAMOTA, NE MOJA!” Mirka Vasiljević o Vujadinovoj PREVARI, glumica oštra – On gubi, uradio je POGREŠNO! “JA MOGU DA IMAM KOJU HOĆU, A TOLIKO SAM PROPATIO!” Ša otvorio dušu o Vanji i razvodu! Vlasnica najseksepilnije guze i tela bez mane: “Američka lutka” je raj za oči (FOTO) KOLEGE SE OPRAŠTAJU OD LEGENDARNE GLUMICE Jelena Paunović Čvorović: “Bila je duhovita i inteligentna žena!” BRESKVICA VIŠE NE LIČI NA SEBE! Postala prava Merlinka, a za promenu zaslužan ovaj POLITIČAR! (FOTO/VIDEO)

Evropi preti katastrofa: Raste strah od najcrnjeg scenarija (FOTO/VIDEO)

Objavio: RHT
14/11/2023 9:00 PM

Island se priprema za erupciju vulkana Fagradalsfjal u narednim danima.

Foto: Kristinn Magnusson / AFP / Profimedia

Erupcija bi prvenstveno mogla da izazove veliku štetu na lokalnoj infrastrukturi i oslobađanje toksičnih isparenja, piše BBC.

Od kraja oktobra, jugozapadni region koji okružuje islandsku prestonicu Rejkjavik potreslo je više hiljada zemljotresa.

To se dešava zbog podzemne reke magme – vruće tečne ili polutečne stene – dužine oko 15 km koja se penje ispod površine zemlje.

Foto: DEVI RAHMAN / AFP / Profimedia

Reka se prostire ispod Islanda i dela Atlantskog okeana, a uticaj erupcije na ostrvsku zemlju i šire zavisiće od toga gde tačno magma prodre na površinu.

Mali grad Grindavik, u kojem živi desetak srpskih porodica, leži direktno iznad magme i već je evakuisan zbog opasnosti od “vatrenih fontana” i štetnih gasova.

Dr Bil Makgvajer, profesor geofizike i klimatskih katastrofa, kaže da je Grindavik veoma blizu položaja nove frakture i da je opstanak grada ugrožen.

“Sve zavisi od toga gde magma na kraju dospe na površinu, ali situacija ne izgleda dobro”, rekao je Makgvajer.

Stanovnici grada Grindavik opisali su kako su napustili svoje domove u ranim jutarnjim satima u subotu dok se tlo treslo, putevi su popucali, a zgrade pretrpele veliku štetu.

Foto: Kjartan TORBJOERNSSON / AFP / Profimedia

Strah od reprize dramatičnih scenarija

Islandski meteorološki zavod procenjuje da je trenutno magma udaljena 800 metara od površine zemlje, zbog čega je verovatnoća erupcije vulkana Fagradalsfjal “velika” i mogla bi se desiti u narednim danima.

Jedna od najvećih erupcija na Islandu desila se davne 1783. godine kada je došlo do poplave lave koja je trajala osam meseci i pravila velike oblake sumpora nad severnom Evropom duže od pet meseci. Procenjuje se da su ti oblaci izazvali zahlađenje od oko 1,3 C u naredne dve godine.

Islandska geofizičarka dr Evgenija Iljinskova, koja je u redovnom kontaktu sa geolozima na terenu, rekla je za BBC: “U petak i subotu je rastao strah da bismo mogli da doživimo nešto takvog obima”.

Ako vulkan eruptira na moru ili na kopnu, a zatim se ulije u more, postojaće rizik od eksplozivnog oblaka pepela nakon što supervrela lava dođe u kontakt sa vodom.

Evropa zbog toga pod budnim okom drži severni Atlantik, jer se strahuje od reprize scenarija iz 2010. kada je došlo do velikog kolapsa širom kontinenta.

Kolaps avio-saobraćaja u Evropi

U aprilu 2010. erupcija vulkana Ejafjalajokul izazvala je najveće zatvaranje evropskog vazdušnog prostora od Drugog svetskog rata, a ekonomski gubici procenjeni su na između 1,5 i 2,5 milijardi evra.

Erupcija je bila relativno mala, ali njen uticaj je bio ogroman. Evropa se skoro mesec dana suočavala sa haosom u vazdušnom saobraćaju.

Vulkan pokriven ledom počeo je da eruptira sredinom marta, nakon nekoliko meseci pojačane seizmičke aktivnosti na Islandu. Prve erupcije su bile izolovane na severoistočnom boku, ali problemi su počeli da nastaju u aprilu kada su se erupcije proširile na centar vulkana, krater širok tri kilometra okružen ledom.

Кako je led počeo da se topi, glacijalna voda je počela da poplavljuje vulkan i tu se susrela sa magmom. Ovo brzo hlađenje izazvalo je pretvaranje magme u fine čestice pepela, koje su odletele 10 kilometara uvis.

Veliki pramenovi vulkanskog pepela brzo su se širili iznad vulkana, krećući se na istok sa mlaznom strujom prema Farskim ostrvima, Norveškoj i severnoj Škotskoj.

Island je odgovorio proglašavanjem vanrednog stanja, a evropski vazdušni prostor je zatvoren iz bezbednosnih razloga. Procenjuje se da su avio-kompanije gubile oko 130 miliona funti svakog dana, dok su milioni putnika ostali bez mogućnosti letova.

Međutim, stručnjaci kažu da su okolnosti nove vulkanske aktivnosti veoma različite i stoga se ne očekuje tako dramatičan uticaj.

hypetv.rs/b92

BONUS VIDEO:

hypetv.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner