Background adbanner
calendar

Četvrtak 7. Decembar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
BUJNA PLAVUŠA UŠETALA U TERETANU I NAPRAVILA TOTALNI KOLAPS (VIDEO) MAJA MARINKOVIĆ OTVORILA DUŠU! Priznala je da VOLI ovog cimera! PRIPITI OTAC OSTAVIO OVU STVAR SINU PREKO NOĆI ISPOD JASTUKA: Mali SE ŠOKIRAO kada je ustao, odmah je počeo da VIČE (VIDEO) Paris Hilton PRIZNALA zbog čega je unajmila SUROGAT MAJKU: „I dalje imam NAPADE PANIKE!“ NEMA NIJEDAN UKRAS, A PRAVO JE SAVRŠENSTVO Nećete verovati kako izgleda jelka Nataše Bekvalac (FOTO) MERIL STRIP SIJA I NAKON RAZVODA! Legendarna glumica se pojavila sa svojih četvoro dece, ćerke neverovatno LIČE NA NJU! “KOKOS” IZAZOV – NOVI TREND u intimnim odnosima! Šta on podrazumeva i kakav je užitak? “NEKO JE POKUŠAO DA MI NAUDI!” TAKIJU ZAPALJEN AUTO, VIDNO UZNEMIREN SE OGLASIO! KIPTI RAT IZMEDJU POPULARNOG REPERA I TIKTOKERA! SAJFER BESAN KAO RIS: “KRADETE NAM HLEB!” Hoćete da zadržite Windows 10? Moraćete da plaćate za ažuriranja Suzana Mančić zvanično postala PENZIONER, otkrila kolika joj je penzija: „MINIMALAC ALI…“ (VIDEO) “TO JE NJEGOVA SRAMOTA, NE MOJA!” Mirka Vasiljević o Vujadinovoj PREVARI, glumica oštra – On gubi, uradio je POGREŠNO! “JA MOGU DA IMAM KOJU HOĆU, A TOLIKO SAM PROPATIO!” Ša otvorio dušu o Vanji i razvodu! Vlasnica najseksepilnije guze i tela bez mane: “Američka lutka” je raj za oči (FOTO) KOLEGE SE OPRAŠTAJU OD LEGENDARNE GLUMICE Jelena Paunović Čvorović: “Bila je duhovita i inteligentna žena!” BRESKVICA VIŠE NE LIČI NA SEBE! Postala prava Merlinka, a za promenu zaslužan ovaj POLITIČAR! (FOTO/VIDEO)

EVO ZAŠTO PLAVA KOSA POZELENI U BAZENU: Nije ono što mislite, KRIV JE FRIZER!

Objavio: RHT
12/11/2023 7:42 PM

Dovoljno je nekoliko poseta bazenu i svi oni sati koje ste proveli kod frizera koji se trudio da dobije nijansu koja nije „niti previše Aniston, niti previše Merilin“, su sada bačeni u vetar.

Foto: Pinterest

Naime, zaista je dovoljno nekoliko puta uroniti u bazen da bi se vaša plava kosa pretvorila u zelenkastu, a iako smo do sada krivili hlor, što je bilo dosadašnje popularno mišljenje, hlor zapravo nije ni kriv, ni dužan.

Bila kosa blajhana ili ne, plava kosa ima tendenciju da menja ton, a naročito leti. Uobičajeni krivci za to su sunce i njegovi UV-zraci, kao i morska voda ili bazen. Kontinuirana izloženost vodi u bazenu može plavu kosu pretvoriti u zelenu.

Sulfat bakra – moćan sastojak koji se u bazenima koristi za borbu protiv stvaranja algi – čini se da je veći neprijatelj naše kose od hlora. Naime, kristali sulfata bakra (koji sadrže bakrove jone) su plavo-zelene boje. Kako objašnjava Science Alert, tokom plivanja, bakrovi joni se apsorbuju u kosu, što nas dovodi do kose neželjene zelene boje.

Studija, naime, pokazuje da se kosa izložena slobodnim bakrovim jonima pretvara u zelenu. Ista studija, ipak, takođe precizira ulogu hlora, koji oštećuje kosu i time doprinosi boljoj apsorpciji bakrovih jona u vlakna kose. Međutim, definitivno nije glavni uzrok za zelenu nijansu.

Ali, zašto je naša kosa tako osetljiva na bakar? To je usko povezano s keratinom u kosi. Struktura keratina sastoji se od različitih hemijskih grupa, a bakrovi joni imaju sposobnost stvaranja veza s tim grupama, čime se formira bakar-keratin kompleks. Tako ovaj „hemijski miks“ ostaje u kosi i daje joj zelenu boju.

Zelenkasta nijansa aspekt više je izražena kod hemijski tretirane kose ili izbeljenoj plavoj kosi. Oštećenje od sunčevih zraka i peglanje kose takođe doprinose ovoj promeni boje.

Najbolje rešenje za sprečavanje da kosa postane zelena je kapa za plivanje. Iako nije najprivlačniji modni dodatak, nudi najbolju zaštitu protiv hemikalija prisutnih u bazenu.

Ako vam kosa postane zelena nakon plivanja u bazenu, preporučuje se korišćenje šampona koji neutrališu žute ili zelene nijanse. Šamponi protiv peruti takođe su efikasni u borbi protiv zelenih nijansi. Pored toga, ako želite, dodavanje male količine sode bikarbone u vaš redovni šampon može pomoći u uklanjanju ostataka bakra.

BONUS VIDEO:

hypetv.rs/esepreso

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner