Background adbanner
calendar

Nedelja 4. Avgust, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
SLAVIMO BLAGU MARIJU! Evo šta je strogo zabranjeno “POČETAK AVGUSTA, TO SU DANI NAŠE TUGE, NAŠEG SEĆANJA, NAŠE MUKE…” Vučić: “Traktor je imenica divnih i poštenih ljudi koji su bili primorani svoja ognjišta da napuste” LUNA I MARKO ODREŠILI KESU! KUPILI VIKENDICU IZ SNOVA! Bunar, kamin i ogromna kapija, pogled od kog zastaje dah (FOTO) ŠOK REAKCIJE MIONE NA POMIRENJE MAJE I STANISLAVA! Niko nije očekivao ovaj potez! Stara ljubav zaborava nema!? HOROSKOP ZA NEDELJU, 4. AVGUST! Ovna očekuje pad energije, a ovaj znak će doživeti šokantne promene! KONCERT ELME SINANOVIĆ I DARKA LAZIĆA U TUZLI PREKINUT JE ZBOG DOJAVE O BOMBI! KAKO JE MOGUĆE DA PTICE NE UDARI STRUJA DOK SEDE NA DALEKOVODIMA? SORAJA ŽIVI U STANU OD OSAM MILIONA EVRA! Ima 440 kvadrata, privatan park i šoping centar, velnes sobu, saunu EVO ŠTA ZNAČE TRAGOVI NA NOGAMA KADA SKINETE ČARAPE! Otkriveno šta to govori o vašem zdravlju, ovo nikako ne smete da ignorišete “UPLAĆENO MI JE 1.400.000 na račun da UĐEM U RIJALITI!” Aleksandar Požgaj BEZ CENZURE “Dokumenta mi još nisu vraćena!” (VIDEO) EVO KOJI SIMPTOM INFARKTA SVI IGNORIŠU! Ako osetite ovaj ukus u ustima, moramo obavezno posetiti lekara SRBIJA POBEDILA JUŽNI SUDAN! Jokić i Bogdanović zakazali četvrtfinale sa Australijom “NE KRIJEMO SE JER…” Ivan Marinković ne može više da ćuti, hitno se oglasio i priznao sve o novoj devojci! “MOJOJ ĆERKI JE DALA PREZIME DRUGOG ČOVEKA!?” Deni Boneštaj o bivšoj vanbračnoj supruzi! “Nikada nisam slao novac za ćerku!” TUGA! “IMALI SMO 3 SMRTNA SLUČAJA ZA GODINU DANA!” Deni Boneštaj u suzama: “Nikada neću zaboraviti njegovu smrt, pozdravio se sa svima i samo naslonio glavu i preminuo” EVO KOLIKO ČESTO TREBA DA PERETE BRUSHALTER! Ukoliko to ne radite, može se stvoriti ova bolest

EVO ŠTA DA RADITE KADA VAM PADNE ŠEĆER! Ovim savetima ćete izbeći infarkt, šlog ili naglu smrt

Objavio: RHT
11/07/2024 8:31 PM

Evo šta da radite kada vam padne šećer

Profimedia

Evo šta da radite kada vam padne šećer

Cilj lečenja šećerne bolesti je prevencija komplikacija. Šećerna bolest je hronična i podmukla bolest koja predstavlja poremećaj čitavog metabolizma, a manifestuje se hronično visokim nivoima šećera u krvi.

Ovo oboljenje je u svetu dostiglo razmere pandemije i procenjuje se da ima oko 425 miliona obolelih od šećerne bolesti, a da će ih do 2045. godine biti čak 629 miliona, što čini približno 10% ukupnog stanovništva naše planete, piše spec. dr med. Speranca Guculj. Procenjuje se da je u Evropi oko 58 miliona osoba obolelo, a da će do 2045. godine taj broj dostići 67 miliona.

U Srbiji se procenjuje da oko 770.000 osoba ima ovo oboljenje, a da samo polovina ima postavljenu dijagnozu. Od ovog broja koji je dijagnostikovan, samo polovina dobija odgovarajuću terapiju, a od tog broja samo polovina dostiže ciljeve lečenja. Zato je od velikog značaja da se spreče ili odlože komplikacije, a to se postiže ako se pridržavaju higijensko-dijetetskog načina ishrane, redovno uzimaju terapiju i bave se odgovarajućom fizičkom aktivnošću.

Šta su hipoglikemije?

Hipoglikemija je stanje u kojem je vrednost šećera u krvi niska, odnosno kada su te vrednosti niže od 3.9 mmol/L. Pacijenti često ne prepoznaju simptome hipoglikemije, zato sada navodimo neke od njih:

  • mučnina,
  • glavobolja,
  • izrazita glad,
  • nemir, razdražljivost ili vrtoglavica,
  • utrnulost ili peckanje u vrhovima prstiju ili usana,
  • drhtavica, ubrzano kucanje srca,
  • nerazgovetan govor,
  • hladna i bleda koža/hladan znoj,
  • poteškoće u koncentraciji, zbunjenost, promene raspoloženja,
  • kratkotrajne promene vida.

Simptomi hipoglikemija kod dece su isti kao kod odraslih osoba, ali problem nastaje kod mlađe dece koja zbog starosti ne znaju da opišu svoje simptome. Studije su pokazale da svega 15% pacijenata prijavljuje svom lekaru epizode hipoglikemije.

Profimedia

Ozbiljni padovi šećera se češće javljaju noću, u periodu između ponoći i 8 sati ujutru. Takođe, do hipoglikemija može doći usled preskakanja ili odlaganja obroka (premala količina ugljenih hidrata u obrocima), usled pojačane fizičke aktivnosti, takođe usled konzumiranje alkoholnih pića u većim količinama ili pogrešne primene lekova i insulina.

Kako postupiti ukoliko dođe do hipoglikemijske epizode?

Postoje 3 nivoa hipoglikemija:

  • asimptomatske,
  • one koje se ponavljaju i ostavljaju posledice,
  • teške – koje zahtevaju pomoć drugog lica.

Ako je pacijent u hipoglikemiji, pri svesti i može gutati, treba dati 15-20 grama prostih ugljenih hidrata (glukoza u obliku bombona ili tableta) ili slatki napitak (slatku vodu, voćni sok i slično).

Simptomi hipoglikemije nestaju nekoliko minuta nakon uzimanja šećera u bilo kom obliku. Nakon 15-20 minuta poželjno je izmeriti glikemiju i utvrditi da li je u granicama normale. Ako je pacijent u besvesnom stanju, ne treba davati ništa u usta, nego pozvati hitnu pomoć.

U tom slučaju se terapija primenjuje putem intravenskih infuzija (40%-tni rastvor glukoze) ili intramuskularnih injekcija glukagona. Nakon epizode hipoglikemije, preporučuje sa da pacijent ima obrok i da češće meri koncentraciju glukoze u krvi kako bi izbegao pojavu nove epizode. Posle jedne teške hipoglikemije osoba ima veliki rizik od KV smrti u narednih 15 dana od događaja.

Hypetv.rs/E.B.

SVE VESTI O “IMANJU”, NAJVEĆEM RIJALITI FORMATU NA BALKANU, ČITAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na InstagramuFacebookThreads!

BONUS VIDEO:

“Desingerica se zeza sa publikom, to je grozno!” Seka Aleksic “Veljko mi donosi dorucak u krevet!”

SVE! SAD! VAŠ HYPE TV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner