Background adbanner
calendar

Ponedeljak 24. Jun, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
ALBANCI IDU KUĆI: Španija sa tri pobede i bez primljenog gola u osmini finala DRAMA NAKON GOSTOVANJA U EMISIJI: Ništa od preseljenja u Crikvenicu? Pukla tikva između Cara i Aleksandre (FOTO) Luka Modrić „POJEO“ dres od nervoze: Pogledajte strah u očima kapitena Hrvatske! KRIVE SUDIJE ZA REZULTAT Hrvatska tragedija – u 98. minutu! Italija bacila u tugu Vatrene i u neverovatnom trileru ih dovela na rub ispadanja sa EURO! LAURA PAUSINI ODUŠEVLJENA KONSTRAKTOM Čuvena italijanska pevačica želi da joj ona bude gost na koncertu: “Divim joj se” “ISPAO SAM BUDALA, ALI SE NISAM POKAJAO” Sloba Radanović progovorio o ljudima koji su ga izdali, poručio im samo jedno! ŠA JAUČE, TRESE SE, BLAMANTNO PONAŠANJE! Jezivi krici, skandalozno ponašanje! Novi blam repera JEZIVE SCENE ŠIROM SRBIJE! APOKALIPSA! Reke teku ulicama, pravi haos VERILA SE TARA STOJANOVIĆ! Pevačica rekla sudbonosno “da”, pa pokazala prsten! VAŽNO SAOPŠTENJE PIO FONDA! Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje oglasio se sa novim zvaničnim saopštenjem MARIJA ŠERIFOVIĆ MORA DA KRIJE SINA! Pevačica morala hitno da nađe rešenje “MRZIM ŽENE KOJE ISKORIŠĆAVAJU ŽENSKU NESREĆU” Ljuba Pantović oplela po Staniji Dobrojević u D-Castu: “Gde je izgubila bebu?” LJUBA ZAPUŠILA CARU USTA: “Misliš kada otvoriš “TikTok”odmah postaneš mafijaš” Pomenula mu i ženu, Filip ima da izgori! LJUBA PANTOVIĆ OPLELA PO MAJI: “Ti si za to da te neko malo protrese u klozetu, bazenu ili diskaću” HITNO UPOZORENJE RHMZ! U naredna dva sata u ovim delovima Srbije pljuskovi i grmljavina VUČIĆ O IZBORIMA U AMERICI: “U novembru se odlučuje sudbina čovečanstva”!

Došlo je do promene: Ovo je trenutno 10 najplaćenijih poslova u Srbiji

Objavio: RHT
25/10/2023 10:00 PM

Republički zavod za statistiku objavio je novi izveštaj o prosečnim platama. Programeri, piloti i naučnici i ovog meseca ostaju na vrhu najplaćenijih zanimanja.

FOTO: Pinterest

Prosečna zarada (bruto) obračunata za avgust 2023. godine iznosila je 118.918 dinara, dok je prosečna zarada bez poreza i doprinosa (neto) iznosila 86.112 dinara.

Dakle, prva tri najplaćenija zanimanja su ostala ista kao i prethodnih meseci, ali promena u odnosu na jul se vidi već nakon trećeg mesta.

U nastavku možete pročitati koje delatnosti su dominirale u avgustu 2023. godine. Ističemo da su u pitanju neto iznosi.

Programeri

Zaposleni u oblasti informisanja i komunikacija su i dalje na tronu po visini plata. Prosečna zarada u ovoj oblasti u avgustu 2023. godine iznosila je 204.779 dinara.

U okviru ove oblasti, ubedljivo najvišu zaradu imaju oni koji se bave računarskim programiranjem i povezanim delatnostima. Dok je prosečna neto plata u Srbiji iznosila oko 86.000 dinara, programeri mogu da računaju na oko 262.000 dinara (bruto 356.181 dinar) i ovo je ujedno i dalje jedino zanimanje u Srbiji gde se prosečna zarada kreće iznad 200.000 dinara.

Vazdušni saobraćaj

Nakon programera, slede piloti, kojima je prosečna neto zarada u avgustu iznosila 199.703 dinara. Međutim, prosečna plata u oblasti saobraćaja generalno je iznosila 73.079 dinara.

Naučno istraživanje i razvoj

Na trećem mestu po visini zarada nalaze se naučnici. Prosečna primanja onih koji se bave naučnim istraživanjem iznosila su 178.853 dinara.

U odnosu na prethodni mesec, promene se vide tek od trećeg mesta.

Upravljačke delatnosti

Menadžeri su i dalje jedno od najplaćenijih zanimanja, ali se u odnosu na prošli mesec kada je ova delatnost bila na petom mestu, sada popela na četvrto. Kako pokazuju podaci RZS, oni koji se bave upravljačkim delatnostima zarađuju 149.898 dinara.

Finansijske usluge

Poput upravljačkih delatnosi, i pružanje finansijskih usluga je prošlog meseca bilo u top 10 najplaćenijih zanimanja, ali se sa sedmog mesta sada nalazi na petom. Zaposleni koji se bave ovim poslom zarađuju u proseku 141.869 dinara.

Eksploatacija sirove nafte i prirodnog gasa

Šesto najplaćenije zanimanje u Srbiji pripada oblasti rudarstva. Rudari mogu da računaju na platu od 119.763 dinara, a oni koji se bave eksploatacijom sirove nafte i prirodnog gasa za svoj posao plaćeni su 140.406 dinara. Međutim, u poređenju sa podacima iz jula, ovo zanimanje je palo budući da je tada bilo na četvrtom mestu sa prosečnom platom od 158.732 dinara.

Proizvodnja duvanskih proizvoda

U top 10 najplaćenijih delatnosti našla se i proizvodnja duvanskih proizvoda koja pripada prerađivačkoj industriji. Njihova mesečna zarada, prema poslednjim podacima, iznosila je 131.400 dinara.

Eksploatacija ruda metala

“Nova” najplaćenija delatnost u odnosu na jul, još jedna koja pripada oblasti rudarstva, je eksploatacija ruda metala. Oni koji se bave ovim zanimanjem su u avgustu imali prosečnu platu od 130.024 dinara.

Proizvodnja koksa i derivata nafte

Sledeća najplaćenija delatnost pripada prerađivačkoj industriji. Naime, poslovi ove industrije su se oduvek kotirali visoko što se tiče primanja, a plata onih koji su izabrali da se bave proizvodnjom koksa i derivata nafte iznosila je 132.012 dinara.

Kinematografska i televizijska produkcija, snimanje zvučnih zapisa i izdavanje muzičkih zapisa

A na desetom mestu – još jedno zanimanje koje se u julu nije našlo u top 10. Produkcija spada u oblast informisanja i komunikacija, a oni koji se bave ovim zanimanjem primaju platu u iznosu od 135.287 dinara u proseku.

Koja je razlika u odnosu na jul?

Kako smo već pomenuli, osim što je došlo do promena na listi kod nekih delatonsti nakon trećeg mesta – u top 10 najplaćenijih zanimanja su “skočila” dva nova: eksploatacija ruda metala i produkcija. A koji poslovi su “ispali” u odnosu na jul? To su – uslužne delatnosti u rudarstvu i geološkim istraživanjima kao i telekomunikacije.

hypetv.rs/b92

hypetv.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner