Background adbanner
calendar

Sreda 17. Jul, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
SLAVLJE U PORODICI ĐOKOVIĆ! Čestitke stižu sa svih strana (FOTO) MEGA EKSKLUZIVNO! Jelena Marinković o POMIRENJU sa Ivanom i Urošem Rajačićem?! (VIDEO) ANĐELA JOVANOVIĆ SE SKINULA U KUPAĆI! Glumica pokazala trudnički stomak, pa oduševila pratioce! (FOTO) IZNELA ŠOKANTNE DETALJE O MIONI I NENADU! Šok! Bivša rijaliti učesnica razvezala jezik: “Ša će ispasti opet kreten, kao i uvek” CITY HYPE: Barbara Bobak priznala da joj mnogi nisu dozvolili da prepeva njihove pesme! Nada Macura oduševljena sa Majom Marinković i Aneli! HYPETV PROGRAM ZA ČETVRTAK 18. JUL 2024! Pogledajte emisiju “Mlin sa Memom”! OVO JE NAJPOVOLJNIJI KAFIĆ U GRČKOJ! Kafa košta svega 1,5 evra, a iznenadiće vas i cena ležaljki! ŽENA DARKA LAZIĆA POKAZA KAKO UŽIVA U TRUDNOĆI! Stomačić u prvom planu, a evo ko joj pravi društvo! (FOTO) MUP IZDAO HITNO UPOZORENJE GRAĐANIMA! Ovo su zvanična uputstva za postupanje tokom vreućine! Koji učesnici RIJALITI “IMANJA” su se PRVI USELILI?! Dejan Dragojević otkriva KAKO NAPREDUJU radovi CELA SKANDALOZNA PREPISKA ANĐELE ŠPARAVALO ISPLIVALA JAVNO! U navodnom dogovoru sa Bojanom hoće da opljačka roditelje?! (FOTO) BALKAN GORI! Pakao na zemlji zahvatio čitav stari kontinent, evo do kada će trajati! NAGLI SKOK: Beograd sledeće nedelje hladniji za 15 stepeni?! “IMAMO NOJA!” Adaktarovi pokazali ultrazvuk bebe, pa komentarisanjem snimka usijali društvene mreže! ISPLIVALA PRIVATNA PREPISKA! Anđela PLJUVALA Bojanu, da bi se DODVORILA RODITELJIMA?! “ONA TREBA DA IZNAJMI STAN, A JA DA ZALOŽIM MOJ I MAMIN NAKIT” U POJEDINIM DELOVIMA SRBIJE VEĆ PLJUŠTI! Udaraju gromovi, a u nekim delovima je i dalje 41 stepen

DOKLE MOŽEMO DA IZDRŽIMO OVOLIKE TEMPERATURE?! Meteorolog detaljno opisao situaciju!

Objavio: RHT
17/07/2024 11:27 AM

DOKLE MOŽEMO DA IZDRŽIMO OVOLIKE TEMPERATURE

Tropska vrelina ne posustaje u Srbiji, a stručnjaci svakog dana donose nove izveštaje.

Foto: Pinterest

Iako je temperatura od 40 pa naviše stepeni, subjektivni osećaj je da je još paklenije.

DOKLE MOŽEMO DA IZDRŽIMO OVOLIKE TEMPERATURE

Odgovor na dali su naučnici još 2010. godine. Zapravo, studije ukazuju da bi “temperatura vlažnog termometra” trebalo da iznosi 35 stepeni, pri 100 odsto vlažnosti, ili 46 stepeni pri 50 odsto vlažnosti, kako bi gornja granica bezbednosti bila uspostavljena.

Naime, preko ovih temperatura telo više ne može da se prirodno hladi znojenjem da bi se održala stabilna telesna temperatura. Preterano pregrevanje može dovesti do toplotnog udara. Pa čak i do smrti.

Meteorolog Ivan Ristić objašnjava šta zapravo znače ove maksimalne vrednosti koje čovek može da izdrži.

– To znači da je spoljna temperatura 35 stepeni pri vlažnosti vazduha od 100 odsto. Kod nas proteklih dana već imate ove temperature, ali je vlažnost vazduha oko 20 odsto. Kada bi bila 100 odsto, niko ne bi mogao da izdrži – objašnjava Ristić.

Ali dešavalo se i da smo imali 100 odsto vlažnosti vazduha.

– Vlažnost vazduha je u prethodnom talasu skoro svaki dan bila oko 100 odsto. Ovih dana je bilo na 26 stepeni 50 odsto vlage. A tamo gde je bilo oko 20 stepeni je 100 odsto vlaga. A danas je na 40 stepeni 20 odsto vlage. Kod nas ako je veća temperatura onda je vlaga sve manja – objasnio je Ristić.

Foto Profimedia

Zapravo ove “ubistvene” ili “smrtonosne” temperature tipične su za nama daleke delove planete.

– To su vrednosti vezane za tropsku klimu i prašume, gde je baš visoka vlaga. Tamo došljaci ne mogu dugo da izdrže. To je na Ekvatoru gde svaki dan pada kiša, a temperature su visoke oko trideset stepeni – dodaje on.

A na pitanje da li se u Srbiji može desiti da doživimo “ubistvene” temperature, Ristić kaže da možemo da odahnemo.

– U Srbiji ne bi trebalo da imamo taj problem. Realno nije izvodljivo da imamo toliku vlagu pri tolikim temperaturama – opisao je meteorolog.

Hypetv.rs/V.M./Alo.rs

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na InstagramuFacebookThreads!

BONUS VIDEO:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner