Background adbanner
calendar

Ponedeljak 28. Oktobar, 2024

aktuelno ikonica Aktuelno
AKCIJA ENE I PEJE PRED SVIMA! Nisu mogli da se obuzdaju, ona skočila na njega, učesnici u neverici posmatrali! Vojaž SPUSTIO KOLEGE! Popularni reper mnoge oduvao: “Mogu i ja za neke starije svašta da kažem” (VIDEO) GLEDAJTE HYPE TV! Čovek kome se POJAVLJUJE KRST NA ČELU gostuje u (NE)dokazanima, evo kada! (VIDEO) GODINU DANA OD TRAGIČNE SMRTI METJU PERIJA! Vila u kojoj je pronađen prodata njoj! Evo kako izgleda! (FOTO) ADAM ADAKTAR PRIZNAO DA LI MU FALI OTAC! Samoprozvani “Bog obrva” javno progovorio o njemu! LEPA LUKIĆ PALA NIZ STEPENICE! Pevačica završila u TEŠKOM STANJU, hitna pomoć momentalno reagovala! PROCURILA EKSPLICITNA FOTOGRAFIJA ANITE STANOJLOVIĆ: Neukrotive GRUDI samo što ne eksplodiraju, nakon raskida sa Anđelom traži novog FRAJERA! KOJI JE TO SASTAV ZA BOLJI POČETAK I KRAJ DANA?! ODLOŽENO SUĐENJE ŽERARU DEPARDJEU! Najozloglašeniji francuski glumac se tereti da je napastvovao žene! TERZA RAZOTKRIO SVOJ ODNOS SA SOFIJOM! Stavio sve karte na sto, u sve umešao i trudni Milicu, LJUBAVNICA ĆE NAPRAVITI SKANDAL! USNIMLJEN EGIPATSKI BOG ANUBIS NA VRHU KEOPSOVE PIRAMIDE?! Misteriozna pojava zaprepastila svet! Nikome nije jasno kako se ovo dogodilo! (FOTO) PEJA BRUTALNO ISPROZIVAO ENU! Nikad žešći okršaj u rijalitiju, RASKRINKAN NJEN ŠOK PLAN: “Rodiću dete, uzeću njegovu genetiku…” UZNEMIRUJUĆA SCENA U RIJALITIJU: Učesnik nasrnuo na 20 godina mlađu devojku, držao je za ruku i na SILU ljubio! Kamera sve snimila! KRISTIJAN TVRDI DA UČESNICA HOĆE DA BACI CRNU MAGIJU NA NJEGA! Golubović kaže da ga je žena Kristina Spalević upozorila na to pre ulaska u rijaliti: “Video sam da mi stavlja dlake u piće..” CITY HYPE: Provozali smo se sa Desingericom u njegovom najnovijem automobilu! Tea Tairović o saradnji sa Sekom Aleksić, Nemanja Stevanović o kolegama! “DOKAZ DA ALKOHOL…” Procurio šokantan snimak Ene Čolić: Uvija se u šok izdanju na afteru, ovo je sve vreme krila od svih! (VIDEO)

Danas je crveno slovo, Sveta Petka: Živela u pustinji 40 godina, u kapeli u Beogradu potekao čudotvorni izvor

Objavio: RHT
27/10/2024 8:38 AM

Danas je crveno slovo!

Danas je crveno slovo

Foto:Printskrin/Youtube/TV Hram

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas, 27. oktobra, praznuju Prepodobnu mati Paraskevu, Svetu Petku. Ovaj praznik je u kalendaru obeležen crvenim slovom i mnoge porodice ga praznuju kao krsnu slavu.

Ova slavna svetiteljka bila je poreklom Srpkinja, rođena u Epivatu, blizu Carigrada u 10. veku.

Danas je crveno slovo, Sveta Petka!

Po smrti roditelja, devica Paraskeva, napustila je roditeljski dom i zamonašila se u Carigradu. Tamo se predavala sve revnosnijem podvižničkom životu. Pet godina je provela u iraklijskom predgrađu pri crkvi Pokrova Presvete Bogorodice. Otputovala je u Jerusalim da se pokloni svetim mestima i vođena ognjenom ljubavlju prema Gospodu, nastanila se u Jordanskoj pustinji. Koji jezik može da opiše njene trudove i podvige u pustinji tokom 40 godina. Tamo se upodobila proroku Božijem Iliji i Krstitelju Gospodnjem Jovanu…

U ženskom telu, u surovosti pustinje, mužastveno je ugodila Gospodu i zadobila dar čudotvorenja. Kad je došlo vreme, javio joj se anđeo Gospodnji na noćnoj molitvi. Objavio je da treba da se vrati u svoje otačastvo i tamo preda duh svoj Gospodu. Pokorivši se nebeskoj volji, pohrlila je najpre u Carigrad da se pokloni svojoj zaštitnici, Vlahernskoj Bogorodici. Zatim se vratila u Epivat, gde je više niko nije pamtio. Nastavila je da se podvizava hodeći poljima i brdima svoga zavičaja još dve godine. Moleći se svim srcem za sav svet, ona predade duh svoj Bogu. Dobri ljudi su je sahranili kao strankinju, ne na groblju, već gde je smrt zatekla, u jednom polju blizu mora.

Danas je crveno slovo, Sveta Petka!

Tajnu njene svetosti Bog je otkrio ljudima mnogo godina kasnije. Blizu groba svetiteljke sahranili su nekog mornara i tom prilikom našli netruležno telo u zemlji, ali ne obrativši potrebnu pažnju na to, telo ponovo zakopaše. Među prisutnima bio je i neki hristoljubivi Georgije i on noću u snu imade čudesno viđenje. Čuvši za čudesno javljanje, blagočestivi narod sa svećama i pojanjem, svečano sa sveštenstvom nađoše mošti Prepodobne Paraskeve kao skupoceno blago i položiše u crkvi Svetih Apostola u Epivatu. Od tada do danas, mošti Svete Petke toče isceljenja slepim, oduzetim i đavoimanim, bolesnim i svim ožalošćenim

Upokojila se u prvoj polovini 11. veka.

U delu “Opis kako je Prepodobna Paraskeva prenesena u srpsku zemlju”, srednjevekovnog književnika Grigorija Camblaka, biografa Stefana Lazarevića, imamo opis kako je kneginja Milica 1398. godine izmolila od sultana Bajazita da prenese mošti Svete Petke iz Vidina u Srbiju. Tu nalazimo pretpostavku da su mošti privremeno bile smeštene u manastirsku crkvu naseobine sinaita, blizu vidinskog druma, na tri sata od Parakinovog broda, da bi potom počivale u crkvi Lazarici u Kruševcu do 1404. godine. Kada je despot Stefan 1404. godine Beograd proglasio prestonicom, preneo je i mošti Svete Petke u Beograd, prvo u Uspensku crkvu, a 1417. godine u kapelu posvećenu Svetoj Petki na KalemegdanuU kapeli je potekao čudotvorni izvor isceliteljske vode, koji postoji i danas.

U Beogradu su mošti ostale do 1521. godine kada su u pohodu sultana Sulejmana ponovo vraćene u Carigrad.

Konačno, 1641. godine mošti Svete Petke prenesene su u rumunski grad Jaši, u crkvu Sveta Tri Jerarha, gde se i do danas nalaze.

SVE VESTI O “IMANJU”, NAJVEĆEM RIJALITI FORMATU NA BALKANU, ČITAJTE KLIKOM NA OVAJ LINK

Hypetv.rs/ M.K.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner