Background adbanner
calendar

Subota 27. April, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
“BRANI JOJ DA SE ŠMINKA I NOSI GRUDNJAK” Melina otkrila kako se Haris Džinović ponaša prema njihovoj ćerki! INTIMNE FOTKE SAŠE KOVAČEVIĆA SA DEVOJKOM: Opustili se na romantičnom putovanju, pevač nije mogao da joj odoli (FOTO) “SVI ĆE OSETITI STRAŠAN SUD” Janjuš doživeo nervni slom, napao i voditelja, a onda uputio stravične pretnje! SUOČAVANJE MILJANE SA VODITELJEM: Nakon što ga je izvređala i uputila mu psovke uživo u programu, evo šta je sada uradila NEOČEKIVANI SUSRET! Dragana Mirković naletela na Teya Doru na putu za Evroviziju i odmah joj se obratila! Snimak obišao internet (VIDEO) “IMALA SAM 3 BRAKA, A BILA SAM I LJUBAVNICA” Ispovest Ruške Jakić koja ostavlja bez teksta: Otkrivene sve njene tajne i šok prošlost ISPLIVAO SNIMAK INTIMNOG ODNOSA MIONE I ŠA: Porodica je molila da nema pred kamerama, mislili da kamere ne snimaju, u zemlju će propasti JAVNOST ŠOKIRANA ZBOG ALEKSANDRE NIKOLIĆ: Objavila prvi put fotku tela nakon porođaja, svi se pitaju šta joj se desilo?! “PLITKA U GLAVI!” Novinarka Marija Dejanović OSULA po TANJI SAVIĆ: “A znala si da se javiš na telefon kad ti je muž oteo decu!?” EVO KAKO IZGLEDA RASTA NAKON HITNE OPERACIJE: Fanovi zabrinuti, reper neprepoznatljiv, prizor sve šokirao! (FOTO) SKANDALOZNO PONAŠANJE MIONE I ŠA: Reper uvukao glavu pod Mioninu majicu, pa krenuo da radi ovo… GLEDAOCI ZGROŽENI (VIDEO) ŠOKANTNO KOLIKU ŽIKA ŠARENICA IMA PENZIJU: “Službenik je tri puta proverovao jer nije mogao da veruje” Otkrivena TAJNA! STRAVIČNE PORUKE MARIJANE SEIFERT PRE NESTANKA: “Plače mi se, rekao je da može da iscenira da sam napravila da me VIŠE NEMA” Džordži prvi put o intimnom snimku: Vodite računa šta kome šaljete. To ume da bude jako opasno! PROCURILA MRAČNA TAJNA STANISLAVA IZ PROŠLOSTI: Pokušao od svih da sakrije, voditelj ga suočio sa skandaloznim stvarima koje je radio BRUTALNO SUOČAVANJE MAJE I MIONE: Leti perje i šok optužbe, nisu mogle da se obuzdaju, umalo PREKINUT PROGRAM!

Beogradski kuvar OTKRIO SVE TAJNE RESTORANA KOD NAS: Nakon ovog teksta ako ste ljubitelji restorana NEĆE VAM BITI DOBRO!

Objavio: RHT
21/12/2022 12:45 PM

Zašto da izbegavate ribu početkom nedelje, meso u sosu, divljač i grickalice koje se služi besplatno u većini restorana, otkriva kuvar beogradskog restorana.

Foto: Youtube printscreen/Tasty

Vanja Bjelić, kuvar koji je radio u velikom broju restorana u Beogradu otkriva zašto je prestao da jede meso na ovim mestima, da li je “jelo dana” uvek sveže, šta se radi sa salatom i hlebom i ko se drži pravila da se “sve koristi i ništa ne baca”.

– U restoranu gde sam ranije radio, nikada nisam jeo. Ni sada kada sam dao otkaz, više ne jedem meso u restoranima, naročito ne piletinu. Svega sam se nagledao, čak i kada se radi o nekim poznatim svetskim lancima restorana. Zbog svega toga sam na kraju dao otkaz i sada radim na mestu gde se poštuju standardi – tvrdi Vanja Bjelić.

Bacanje hrane je veliki gubitak za restoran, pa se događa da se najviše “forsira” upravo hrana koja je pred istekom roka trajanja. Kada nečemu ističe rok, u većini restorana to će postati specijalitet dana, najčešće u nekom umaku, kaže kuvar za MONDO.

Najgori primer kome sam prisustvovao jeste kada pokušava da se “osveži meso”. Piletina počne da menja miris, to meso se stavi u sodu bikarbonu, kako se ne bi pokvarilo i kako bi povratilo boju. U mleveno meso se stavlja “tona” soli, bibera i raznih začina, da zamaskiraju da meso nije sveže i da je pred istekom roka. Slične stvari se rade sa povrećem, truli delovi se seku, prebacuje se iz jednog jela u drugo – kaže Vanja Bjelić.

Sada radim u luksuznom restoranu koji drži nivo i gde se takve stvari ne rade, kape i rukavice su obavezne, vodi se računa o isteku roka hrane i sve se neprestano drži u rashladnim vitrinama, kaže sagovornik.

– Ne mora da znači da skupi restorani uvek drže nivo kada je u pitanju hrana, ali uglavnom je tako. Tu može da se jede ‘ljudski’, jer znate da je sve rigorozno. Zapravo, najbolji su restorani koji su specijalizovani za neku vrstu hrane, bilo da je u pitanju samo pečenje, samo pica ili neka druga vrsta jela. Kod onih kod kojih “ima sve”, najčešće ništa nije sveže i sve stoji dugo. Čak i ako restoran ne izgleda naročito ugledno ali prodaje samo pečenje, veće su šanse da ćete tamo pojesti sveže meso nego po drugim restoranima – kaže on.

Kada na meniju imate recimo samo jedno jelo od divljači, nemojte da ga poručujete, jer tu ne postoji šansa da bude svakog dana, za slučaj da se neko odluči baš za to jelo.

– Za pića je slična situacija, nedavno je neko naručio metaksu, grčko piće, koje nam sigurno stoji otvoreno nekoliko godina, jer ga niko ne naručuje. To ne može da bude dobro. S druge strane, to što je neko jelo na meniju, opet nije sasvim sigurno da je sveže, nego već pripremljeno unapred za sledeći dan. U restoranima se takva hrana priprema, pakuje u folije da bude spremna. Po tome kako je meso sečeno, pohovano, može da se shvati koliko dugo stoji i da li je to zapravo bio pileći file, zatim pohovana piletina i zatim piletina u sosu – kaže on.

Riba i krompirići su nešto što nikada ne bi naručio, objašnjava kuvar.

– Ponekad, s obzirom da nije popularna namirnica u većini restorana koji nisu riblji, ova namirnica odstoji “godinama“. Uvek pitajte kojim danima stiže sveža riba. Većina velikih tržišta ribom su zatvorena tokom vikenda, a neki kuvari zato ponedeljkom nude jeftinije obroke od ribe ili nekih morskih plodova. Ja je više ne jedem jer znam da gotovo nigde nije sveža, osim ako nije iz ulova. Ne naručujte krompiriće, friteze se jako retko čiste, ne želite nikad da vidite kako to izgleda i koliko je prljavo. Zamislite da ne perete tiganj mesec dana, a stalno ga koristite – kaže Bjelić.

Pravilo “koristi sve, ne troši ništa” često se primenjuje i kada od gostiju nešto ostane u tanjiru, što se nije pojelo. Većina ljudi misli da je to šala konobara, ali to se zaista dešava, kaže Bjelić.

– Ako ostane gotovo cela porcija, ona se prebacuje u narednu. Hleb se gotovo uvek vraća sledećem gostu, nekada se samo podgreje. Kikiriki i čips retko su sveži otpakovani, već su verovatno vraćeni iz velike kese gde se svaka činija koja ostane prazni, pa se sutradan sve ponovo puni. Znači, vrlo je moguće da je neko pipkao kikiriki – kaže Bjelić.

Izvor: Mondo

Tagovi:

  • kuvar
  • restoran
  • Tajna
  • Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

    PRATITE NAS

    HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
    HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
    Background adbanner