Background adbanner
calendar

Nedelja 6. Oktobar, 2023

aktuelno ikonica Aktuelno
DOZIVALI POLICIJU I ADVOKATE DA IH VADE IZ RIJALITIJA! Usred DRAME oglasio se EKSKLUZIVNO ZA HYPE TV Ivica Stefanović, najbolji prijatelj Miloša i Silvije GROZNIJE NE MOŽE! Dostavljač umesto proizvoda iz apoteke isporučio ĐUBRE NA ADRESU na Vračaru, uredno ga naplativši skoro 2.000 dinara! (FOTO) Folkerka otkriva detalje ŽUSTRE SVAĐE sa mužem! PERJE LETI, a evo kakve KRITIKE dobija! DVE GODINE OD SMRTI VODITELJKE GORICE NEŠOVIĆ! “Srce me boli za tobom!” (FOTO) Srpska pravoslavna crkva DONIRA 100.000 EVRA NAJUGROŽENIJIMA U POPLAVAMA U BiH! RANI RADOVI PRELJUBNICE – Očajno želela POPULARNOST, pa se prijavljivala za učešće u emisijama u kojima se PONIŽAVALA (VIDEO) 3 GRADA IDEALNA ZA PUTOVANJE! Neće vam trebati gomila novca ZAVIRITE U STAN NAŠE POZNATE GLUMICE! Glamur i luksuz na sve strane (FOTO) VUČEVIĆ NA OBELEŽAVANJU DANA SEĆANJA NA STRADANJE U JAJINCIMA: Sloboda je jedini garant da se ovi užasi nikada više ne ponove VUČIĆ OD SUTRA U NEMAČKOJ: Planiran susret sa Šolcom “DOKTOR ME JE OSTAVIO BEZ PLODOVE VODE” Hrabra BORBA Nataše Vavre za ZDRAVLJE SINA(7) koji boluje od CEREBRALNE PARALIZE GREŠKOM LEKARA? “(NE)DOKAZANI” MATORA PODELILA FOTKU IZ KREVETA SA DEVOJKOM! Ljubav cveta, sada je sve jasno (FOTO) OVO SU IRMELA I JASMIN, BRAČNI PAR KOJI JE PRONAĐEN ZAGRLJEN ISPOD RUŠEVINA! Čekali su POMOĆ koja nije stigla na vreme! UDALA SE IVANA PANZALOVIĆ! Nakon traume stala na ludi kamen (FOTO) U EMISIJI “MALE STAVRI”SVE O MOTIVACIJI:”Jaka konkurencija podsiče na uspeh” LEJLA HEROJ NACIJE! Ovo je trenutno najhrabrija žena na svetu, njeno spasavanje ćerke (13) iz bujice je sinonim borbe između ŽIVOTA I SMRTI

AKO UČENIK NAPADNE NASTAVNIKA – dobija do OSAM GODINA ZATVORA?! Sve o kaznama za maloletnike!

Objavio: RHT
08/07/2024 4:10 PM

AKO UČENIK NAPADNE NASTAVNIKA…

Svedoci smo da u poslednje vreme su napadi na nastavnike sve učestaliji u srpskim školama.

Foto:Profimedia

U sistemu obrazovanja Srbije dolazi do ozbiljnih reformi.

Neke su već su na snazi od februara 2024. godine, dok druge čekaju na usaglašavanje više resornih ministarstava. Takođe, čeka se i izmena Krivičnog zakonika, pa je konačna primena mera i dalje nepoznanica.

Najzvučnija promena koja se spominje je i promena statusa zaposlenih u obrazovnim ustanovama i njihovo izjednačavanje sa statusom kakav imaju advokati.

U praksi bi to značilo da bi se svaki napad na zaposlene, a u vezi posla koji obavljaju mogao kazniti i kaznom zatvora, što do sada nije bio slučaj.

AKO UČENIK NAPADNE NASTAVNIKA…

Ova promena inicirana je nakon nekoliko primera nasilja prema nastavnicima – poput onog u Bačkoj Palanci i Trećoj beogradskoj gimnaziji.

Kako je nedavno za Blic TV objasnila ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović, ovo se neće tretirati kao napad na službeno lice zbog prava i obaveza službenog lica. U obrazovanju prava i obaveze istih ne mogu ostvariti nastavnici i zaposleni. Ali će zaista izmenama i dopunama krivičnog zakonika doći do određenih izmena u pogledu sankcija koje će biti neuporedivo oštrije.

Foto: ATAImages

Ko napadne lice zaposleno u obrazovnoj ustanovi. A u vezi sa poslovima koje to lice obavlja, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine. Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese laku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi. Ili čak preti upotrebom oružja, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. Ako prilikom izvršenja dela iz stava 1. ovog člana učinilac nanese tešku telesnu povredu licu zaposlenom u obrazovnoj ustanovi, kao i na člana njegove porodice kazniće se zatvorom od jedne do osam godina”, izjavila je Slavica Đukić Dejanović.

Ko ne može odgovarati?

Direktor Osnovne škole “Kneginja Milica”, jasno je da izmene Krivičnog zakonika u ovom pogledu neće pogađati osnovce. S obzirom na to da mlađi od 14 godina ne mogu krivično odgovarati, ali će se i te kako odnositi na srednjoškolce, kao i na roditelje svih đaka.

foto: youtube/printscreen

– Mogućnost da se đak suspenduje na određeni period nije nešto što tek treba da zaživi. Već je to predviđeno Pravilnikom o ocenjivanju. To je interventna mera koju izriče direktor nakon zasedanja tima za krizne situacije – objasnio je.

To zapravo znači da učenik može da bude suspendovan za najteže povrede. Radi se o tučama, fizičkim povredama, ozbiljnije psihičko nasilje. A ono što se takođe procenjuje u okviru tima jeste koliko će ta suspenzija trajati.

Hypetv.rs/V.M/Republika.rs/Blic

BONUS VIDEO:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

ZABRANJENO PREUZIMANJE BEZ NAVODJENJA IZVORA I AUTORA

PRATITE NAS

HYPE TELEVIZIJA JE DOSTUPNA ZA KORISNIKE MTS IRIS TV, M:SAT TV NA POZICIJAMA 146 I 295, I BROJU 46 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE, KAO I NA APLIKACIJI ARENA CLOUD. HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE U CRNOJ GORI KORISNICIMA M:TEL KABLOVSKE MREŽE NA KANALU 173 I M:SAT NA POZICIJI 54. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE TELEVIZIJA DOSTUPNA JE NA MREŽI M:TEL NA POZICIJI 43, KAO I IPTV NA KANALU 606.
HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE ZA KORISNIKE MTS IRIS TV NA KANALU 604, KAO I NA BROJU 702 ZA KORISNIKE SUPERNOVA KABLOVSKE TELEVIZIJE. U BOSNI I HERCEGOVINI HYPE 2 TELEVIZIJA DOSTUPNA JE KORISNICIMA M:SAT MREŽE NA POZICIJI 60.
Background adbanner