5 namirnica nikako ne kombinujte sa najzdravijim napitkom! Može ozbiljno da naškodi vašem zdravlju
5 namirnica nikako ne kombinujte sa najzdravijim napitkom!
Čaj je dugo poznat kao jedan od najzdravijih napitaka, ali u određenim situacijama može postati štetan po zdravlje. Prema rečima nutricionista, nikako ga ne bi trebalo konzumirati zajedno s crvenim mesom i zelenim povrćem. Najbolje ga je konzumirati van obroka.
Ipak nije loše znati da ga ne treba nikada piti u kombinaciji pet namirnica. I to najviše zbog smanjenja apsorpcije gvožđa:
5 namirnica nikako ne kombinujte!
Crveno meso (poput govedine i teletine) – bogato gvožđem, koje tanini iz čaja ometaju.
Spanać – povrće sa visokim sadržajem gvožđa, koje može postati manje dostupno telu kada se konzumira uz čaj.
Brokoli – bogat izvor gvožđa i vitamina C, koji pomaže apsorpciju gvožđa, ali se efekat smanjuje uz čaj.
Kelj – slično kao spanać i brokoli, sadrži gvožđe koje polifenoli iz čaja mogu ometati.
Sočivo – mahunarka bogata gvožđem, čija apsorpcija može biti značajno smanjena ako se uz nju konzumira čaj.
Gvožđe igra ključnu ulogu u održavanju energije, imunološke funkcije i transportu kiseonika kroz telo. Redovno konzumiranje ovog umirujućeg napitka uz obroke može dovesti do manjka gvožđa, pa čak i do anemije, posebno kod žena sa redovnim menstrualnim ciklusima koje imaju povećanu potrebu za ovim mineralom. Problem nastaje zbog prisustva polifenola i tanina u čaju, jedinjenja koja, iako korisna zbog svojih antiinflamatornih svojstava, ometaju apsorpciju gvožđa. Tanini, prisutni i u vinu, dodatno doprinose ovom efektu, a oksalati iz čaja mogu ga dodatno pojačati.
Zato je preporuka za sve uživati u vašem omiljenom napitku između obroka, čime se izbegava smanjenje apsorpcije gvožđa i čuva zdravlje na duže staze.
Hypetv.rs/informer/J.V.