Znate li koje VOĆE je NAJZDRAVIJE?! Smanjuje rizik od moždanog udara, nema sile da odmah pogodite!
Znate li koje VOĆE je NAJZDRAVIJE?!
Vitamin C jako je bitan za naš organizam kada se isti bori protiv oksidativnog stresa.

Takođe, ostali vitamini koji se nalaze u voću jako su značajni za naš organizam.
Ako vam kažemo da postoji voće za koje mnogi misle da je u pitanju povrće – mnogi od vas će znati da je reč o paradajzu jer sadrži semenke.
Naučnici iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti nedavno su paradajz proglasili najzdravijim voćem na svetu.
Prvih 26 namirnica na popisu odnosi se na povrće, uglavnom kupusnjače ili lisnato zeleno povrće. Upravo je paradajz prvi na spisku.
Ocenu su naučnici dali na osnovu bioraspoloživosti 17 ključnih hranljivih materija. Prema klinici Klivlend, srednji sirov paradajz sadrži 17 grama vitamina C. To je 19 odsto preporučene dnevne doze za odrasle. Potom 10 mikrograma vitamina K (8 odsto preporučene dnevne doze). 296 miligrama kalijuma (6 posto preporučene dnevne doze) i 19 mikrograma folata (5 posto preporučene dnevne doze). Bogat je paradajz i važnim antioksidantima: likopenom i beta-karotenom.
Znate li koje VOĆE je NAJZDRAVIJE?!
Agencija je objavila popis superzdravih vrsta voća i povrća, odnosno onih koje najviše utiču na smanjenje rizika od hroničnih bolesti. Prvih 26 namirnica na popisu odnosi se na povrće, uglavnom kupusnjače ili lisnato zeleno povrće. Prvo voće na spisku je paradajz.

Ocenu su naučnici dali na osnovu bioraspoloživosti 17 ključnih hranljivih materija. Prema klinici Klivlend, srednji sirov paradajz sadrži 17 grama vitamina C (19 posto preporučene dnevne doze za odrasle), 10 mikrograma vitamina K (8 posto preporučene dnevne doze), 296 miligrama kalijuma (6 posto preporučene dnevne doze) i 19 mikrograma folata (5 posto preporučene dnevne doze). Paradajz je bogat i važnim antioksidansima: likopenom i beta-karotenom.
Antioksidans poput likopena pomaže telu da se oslobodi slobodnih radikala koji mogu oštetiti DNK. Istraživanja pokazuju da likopen može smanjiti rizik od teških bolesti, poput moždanog udara.
Pregled istraživanja iz 2021. o paradajzu i likopenu otkrio je manju ukupnu smrtnost kod osoba koje su konzumirale odgovarajuće količine paradajza. Takođe, misli se i na manju smrtnost od koronarne bolesti srca, cerebrovaskularnih bolesti.
Unos likopena kroz ishranu ili prisutnost istog u krvi povezan je s manjom ukupnom smrtnošću. Kao i manjim šansama za dobijanje moždanog udara, kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma i neplodnosti kod muškaraca. Kad je reč o beta-karotenu, on se u telu pretvara u vitamin A koji je neophodan za zdrave oči i kožu, pojašnjavaju stručnjaci klinike Mejo.
Hypetv.rs V.M./Najžena.alo.rs