Danas se u Srbiji obeležavaju zadušnice, dan kada se veruje da se povezuje svet živih i mrtvih. Vernici tog dana posećuju groblja, pale sveće i tamjan, prinose vino i žito, i mole se za pokoj duša svojih najmilijih. Kako odati počast preminulima bez gozbe i stoljnjaka hrane?!

Otac Predrag Popović objašnjava da, iako narod često praktikuje iznošenje hrane na grob pokojnika, to nije neophodno.
-Na groblju treba biti dostojanstven. Ponesite vino i žito, pozovite sveštenika da očita molitvu. Posle se možete poslužiti sokovima, kafom, voćem, ali izbegavajte da pravite gozbe. Poštujmo one koji su nam ostavili prezime, krsnu slavu i dom,– rekao je otac Predrag.

Otac takođe savetuje da se umesto cigarete upali tamjan ili kadionica, da je razgovor sa preminulima potpuno prihvatljiv, te da se ne nosi plastično cveće, već prirodno koje vene.
Drugim rečima, da bi se odalo poštovanje na zadušnice, nije potrebno pripremati stolnjak hrane. Dovoljno je svetlo sveće, molitva i prirodno cveće.
Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!
ČITAJTE NAS I NA HYPETV KANALIMA WHATSAPP, VIBER I TELEGRAM.
BONUS VIDEO:
Hypetv.rs