Dunje su stigle na svoje — zlatne, mirisne i pune ukusa jeseni! Danas u mnogim domaćinstvima širom Srbije ponovo se širi poznat miris iz detinjstva, jer se kuva slatko od dunja, jedna od najlepših poslastica naših baka.

TAJNA JE U STRPLJENJU I LJUBAVI!
Priprema počinje pažljivim čišćenjem i sečenjem dunja na tanke kriške, koje se zatim kratko preliju vodom i limuntusom da ne potamne. U velikom loncu na ringli polako se topi šećer, dodaje voda i limun, pa sve počinje da vri u zlatni sirup koji se lagano pretvara u čaroliju.
Dok se kuva, cela kuća zamiriše na jesen, toplinu i domaćinstvo. Kažu da je tajna savršenog slatkog u strpljenju i ljubavi — ne sme se žuriti, ni mešati metalnom kašikom, već samo lagano protresti šerpu.
Na kraju, kad dunje postanu providne, a sirup gust i mirisan, zna se — slatko je gotovo! Uz kafu, čašu toplog mleka ili na parče hleba, ovaj zlatni zalogaj vraća nas u detinjstvo i podseća koliko je lepo čuvati stare običaje.
Danas pravimo slatko od dunja — jer tradicija ima najslađi ukus!
Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!