Tri vrste gladi – i kako duže ostati sit! Trik koji će vam smanjiti apetit
Tri vrste gladi – i kako duže ostati sit
Veliki broj ljudi kada je gladan odmah sluša svoj organizam i odmah jede! Međutim, malo ko zna da razlikuje tri vrste gladi koje nam šalje telo.

Osim homeostatske, fizičke gladi, postoji i hedonistička glad – nagon za jelom iz zadovoljstva! A ne iz fiziološke potrebe za energijom.
Jedna od najpogubnijih, emocionalna glad, gde hrana služi kao oblik samoumirivanja kada se pojave negativna osećanja.
Trik je da pojedete nešto ljuto i gorko. Jako začinjena hrana može smanjiti apetit, a gorke namirnice podstiču hormone sitosti u crevima i smanjuju želju za slatkišima.
Hedonistička i emocionalna glad su među glavnim krivcima kada je u pitanju povećanje telesne težine. U stvari, novi opsežni pregled postojećih istraživanja pronašao je značajnu korelaciju između hedonističke gladi. Ali i zavisnosti od hrane, definisane kao simptomi slični onima kod zavisnosti od droga. Uključujući žudnju i simptome apstinencije – kao i povećan unos kalorija i povećanje telesne težine.
Fizička glad
Taj osećaj praznog stomaka, često praćen zvukom krčanja, padom energije i nervozom.Uzrokovanim porastom kortizola i adrenalina kako nivo šećera u krvi pada… To je ačin na koji naše telo signalizira mozgu da nam je potrebna hrana.
Ovaj pad nivoa šećera u krvi i insulina, nekoliko sati nakon jela, pokreće želudac da proizvodi grelin. Hormon koji stimuliše apetit. Ali kod nekih od nas, apetit kao da je preterano pojačan.
Razlozi za to mogu biti složeni: neki ljudi su manje osetljivi na suzbijanje grelina koji nastaje kada želudac naiđe na hranu. A dok kod drugih, njihov mozak može biti manje osetljiv na signale leptina. Oni koji govore mozgu da prestane da jede kada smo siti.
Međutim, za većinu ljudi, obraćanje pažnje na ono što jedu može napraviti ogromnu razliku u upravljanju glađu. Konzumiranje previše rafinisanih belih ugljenih hidrata… Jedan je od glavnih razloga zašto mnogi od nas posežu za slatkim grickalicama između obroka.
„Kod belih ili rafinisanih ugljenih hidrata, kao što su beli hleb. Testenine i pirinač, većina njihovih hranljivih materija. I vlakana je izgubljena, tako da naša tela ne moraju naporno da rade na njihovoj razgradnji“.
Istkla je Laura Sadern, osnivač Londonske terapije hranom. „To uzrokuje veoma visoke skokove šećera u krvi.“
Hypetv.rs/RtsS.S.
GLEDAJTE NAS!

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!