Top 3 recepta za Božićni post! Lako se sprema, a preukusno je! Zavoleće ga cela vaša porodica
Top 3 recepta za Božićni post!
Juče je počeo post, aono što sve uvek brine jeste da li će uvek imati sve namirnice i šta da spreme! Zato ne očavajte, mi vam dajemo tri predloga za Božićni post.
Na Božićni post na vodi se, odnosno strogo, posti samo sredom i petkom, dok su ponedeljkom, utorkom i četvrtkom ulje i vino dozvoljeni, a subotom i nedeljom se jede i riba. ,o vam predlažemo tri različita recepta koji će vam dobro služiti za doručak. Sigurno je da nećete omanuti sa njima i da će cela porodica biti zadovoljna sa njima. Čak i oni koji ne poste u vašom okruženj8u sigurno će probati.
POSNA PROJA
- 300 ml tople vode
- 150 g kukuruznog brašna
- 150 g belog brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- pola kašičice soli
- 120 ml ulja
- 300 ml tople vode
Pomešajte u jednoj činiji pšenično i kukuruzno brašno sa solju i praškom za pecivo. Tome postepeno i uz mešanje dodajte toplu vodu, pa mešajte sve dok ne dobijete kompaktnu smesu bez gromuljica i dodajte ulje pred kraj. Pecite oko pola sata u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Top 3 recepta za Božićni post!
SALATA SA TUNJEVINOM
- nekoliko listova iceberg salate
- 1 paradajz
- 180 g tunjevine
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašika maslinovog ulja
- začini po ukusu
Dobro operite i iseckajte salatu, pa dodaje sitno seckan paradajz i tunjevinu iz konzerve.
Prelijte sirćetom i uljem i dobro promešajte. Služite uz integralni hleb.
MEKIKE
- 400 g brašna
- 20 g svežeg kvasca
- 200 g tople vode
- 2 kašike ulja
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica soli
- ulje po potrebi (za prženje)
U malo tople vode rastvorite kvasac i šećer, dodajte 1 kašiku brašna i promešajte. Ostavite na toplom da nadođe. U posudi prosejte brašno i dodajte so i ulje. Dodajte aktivirani kvasac i promešajte, pa zamesite meko i glatko testo. Uvijte testo u foliju i ostavite na toplom da nadođe, da se udvostruči 3-4 puta. Na pobrašnjenu radnu površinu prebacite testo, pa razvijte koru debljine 7-8 cm, isecite nožem na kockice ili pravougaonike i pržite u prethodno ugrejanom ulju, na tihoj vatri. Gotove mekike poređajte na ubrus da se ocedite višak masti, servirajte tople.
Nadamo se da smo vam bar malo pomogli.
Hypetv.rs/informer/J.V.