
Nedelja je oduvek bila dan za porodični ručak, mirisne kolače i nežne uspomene koje nas vraćaju u detinjstvo. Među tim uspomenama, štrudla sa makom zauzima posebno mesto, servirana na bakin stolnjak, uz šolju domaće kafe ili čašu kompota, bila je neizostavan deo porodične trpeze.
RECEPT ZA BAKLAVE BEZ KORA: Sočna i mekana, a još bolja od originala!
Potrebno je:
– 600 g mekog brašna
– 400 l mlake vode
– 100 g rastopljenog putera
– 80 g šećera
– 30 g svežeg kvasca
– 3 kašike ulja
– prstohvat soli
– puter za premazivanje
Za fil:
– 400 g mlevenog maka
– 300 ml vode
– 100 g šećera
– 100 g suvog grožđa
– 4 kašike ulja
Priprema:
U pola čaše mlake vode (koju ste uzeli od pripremljene količine) razmutite kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna i ostavite da nadođe. U činiju sipajte brašno, istopljen puter, mlaku vodu pomešanu s uljem, šećer i prstohvat soli. Izmešajte i dodajte nadošao kvasac. Zamesite testo. Pokrijte posudu i ostavite da naraste na toplom mestu. Podelite testo na dva dela i rastanjite svaki oklagijom na 1 cm debljine. Za fil, prokuvajte vodu, sklonite sa ringle, pa dodajte ulje, mak, šećer i suvo grožđe. Dobro sjedinite. Na rastanjeno namažite tanak sloj putera, pa fil i urolajte u štrudlu. Stavite obe štrudle u podmazan pleh i odozgo premažite uljem. Ostavite opet na toplom mestu da narastu. Pecite štrudlu u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, oko jedan sat.
Hypetv.rs/M.K.
GLEDAJTE NAS!

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!