ŠTA SE SVE NALAZI U DUGOTRAJNOM MLEKU?! Zašto ne stoji u frižideru i da li je zdravije ili štetnije od svežeg?
ŠTA SE SVE NALAZI U DUGOTRAJNOM MLEKU?! Zašto ne stoji u frižideru i da li je zdravije ili štetnije od svežeg?

Mleko koje stoji na rafovima, van frižidera, često nam se čini praktičnijim i dugotrajnijim. Ali koliko zapravo znamo o takozvanom UHT mleku u tetrapaku? Da li je bezbedno, šta sve prolazi pre nego što dođe do nas i da li se razlikuje od svežeg mleka po nutritivnim vrednostima – saznajte u nastavku.
U prodavnicama širom Srbije, mleko u tetrapaku zauzima centralna mesta na rafovima – uredno poređano, nehlađeno, spremno da stoji mesecima. Iako nam je postalo svakodnevica, mnogi i dalje ne znaju kako je moguće da mleko ne mora u frižider, niti šta ono zaista sadrži.
ŠTA SE SVE NALAZI U DUGOTRAJNOM MLEKU?! Zašto ne stoji u frižideru i da li je zdravije ili štetnije od svežeg?
U pitanju je tzv. UHT mleko – skraćeno od „Ultra High Temperature“. To znači da je podvrgnuto veoma visokoj temperaturi (između 135 i 150 stepeni Celzijusa) u vrlo kratkom vremenskom intervalu – svega nekoliko sekundi. Ova obrada uništava skoro sve mikroorganizme i bakterije koje uzrokuju kvarenje, što mu omogućava da bezbedno stoji na sobnoj temperaturi, sve dok se ne otvori.
Ali ono što mnoge muči jeste – da li se nešto gubi tom obradom?
Stručnjaci odgovaraju: da, ali ne previše. Termička obrada može smanjiti količinu određenih vitamina – posebno B1, B2 i C, koji su osetljiviji na visoke temperature. Ipak, glavni nutrijenti mleka – kalcijum, proteini i masti – ostaju gotovo nepromenjeni. Drugim rečima, mleko iz tetrapaka i dalje nudi osnovne zdravstvene koristi.
U ukus se, ipak, mnogi kunu da „nije isto“. Sveže mleko, posebno ono sa mlekare ili domaće, ima puniji miris, masniju teksturu i prepoznatljivu „živost“. UHT mleko nekima deluje „sterilno“, ali upravo je to razlog njegove trajnosti.
Još jedan mit koji treba razbiti: u UHT mleku nema konzervansa. Njegova trajnost potiče isključivo od temperature obrade i sterilnog pakovanja. Čim se otvori, mora u frižider, baš kao i sveže mleko, i potrošiti u roku od nekoliko dana.
Za zaposlene ljude, porodice sa decom i one koji retko kupuju sveže namirnice – dugotrajno mleko je praktično i ekonomično rešenje. Možda ne nosi nostalgični ukus „domaćeg mleka“, ali donosi sigurnost, jednostavnost i – više prostora u frižideru.
Kako prepoznati kvalitetno mleko
Kada je reč o izboru mleka za svakodnevnu konzumaciju, važno je obratiti pažnju na sastojke i procese proizvodnje. Izbegavanje mleka sa velikim količinama dodataka i konzervansa može biti korak ka zdravijem izboru. Umesto toga, potrošači mogu birati organsko mleko ili mleko sa minimalnim dodacima kako bi smanjili potencijalne rizike po zdravlje.
POSLE 15 GODINA MIROSLAV ILIĆ SE VRAĆA U ARENU ZAGREB! “Nema dana kad me neko iz Hrvatske ne zove na nastupe”
Na velikoj pozornici Arene Zagreb pridružiće mu se veliki orkestar. Ali i nekoliko slavnih gostiju, koji se drže u tajnosti do poslednjeg dana. A sve kako bi se ova dugoiščekivano veče zaista mogla nazvati spektaklom. Tom prilikom će Miroslav Ilić u Zagrebu proslaviti više od 50 godina uspešne karijere kao što je nedavno napravio u Beogradu.
“Biće to noć puna sećanja jer su već tri generacije stasale uz moje pesme. Jedan sam od retkih izvođača kojem na koncerte dolaze deca, roditelji, bake i dede. Svi žele da zapevaju i popiju. A kad vidim takvu publiku ispred sebe, meni to daje snagu da poletim. Publika me pomlađuje i koliko god imao godina, pevaću i u dubokoj starosti. Dok me god glas bude služio i dok me ne iznesu s pozornice”, istakao je čuveni pevač.
Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!
ČITAJTE NAS I NA HYPETV KANALIMA WHATSAPP, VIBER I TELEGRAM.
HypeTv.rs / Srbija Danas / M.K.