ponedeljak, 15. sep 2025.
  • NAJNOVIJE
  • HOROSKOP
  • HYPE ŽENA
Search
Hype TV
  • Naslovna
  • VESTI
    • DRUŠTVO
    • POLITIKA
    • KULTURA
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • Rijaliti
  • SPORT
  • HRONIKA
Font ResizerAa
Hype TVHype TV
Pretraži
  • Naslovna
  • VESTI
    • DRUŠTVO
    • POLITIKA
    • KULTURA
  • SHOWBIZ
  • JET SET
  • Rijaliti
  • SPORT
  • HRONIKA
Pratite nas
© 2025 Hype TV
Home » SRBI NAJVIŠE VOLE DA JEDU AJVAR! Evo u zašto
NOVORAZNOVESTI

SRBI NAJVIŠE VOLE DA JEDU AJVAR! Evo u zašto

23.11.2022
NOVO RAZNO VESTI
Vreme čitanja 4 min.
Podeli

Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine

Foto: Screenshot Youtube

Reč ajvar potiče od turske reči „havyar“ što u prevodu znači „povrtna ikra ili kavijar“. Po samom izgledu ovog umaka može se primetiti da malo i podseća na kavijar, pa je nekada to bila druga reč za ovo domaće balkansko jelo.

Ajvar je počeo lokalno da se proizvodi na više mesta, ali je početak njegove ravnomernije i stalne i veće proizvodnje bio onemogućen zbog raznih nesuglasica. U to vreme, proizvodio se u domaćim radinostima, te se prodavao i počeo služivati u beogradskim restoranima, kao poznati jugoslovenski specijalni dodatak jelima.

Ajvar je bogat vitaminom C, koji se nalazi u paprikama, a poboljšava imunitet i celokupno funkcionisanje organizma. Bogat je i vitaminom A, koga ima u paradajzu. Patlidžan obezbeđuje potrebnu količinu vitamina B2 i folne kiseline. Ajvar takođe sadrži korisnu količinu vlakana. Često je drag i onima koji ne vole povrće i salate, pa nadoknađuje vitamine.

Kako se pravi ajvar

Ajvar se pravi od nekoliko vrsta paprike, paradajza, patlidžana, luka i začina. Postoji u blagoj i ljutoj verziji. Postoji puno recepata i varijacija ajvara, ali neki od sastojaka, kao što su crvene paprike, patlidžan, beli luk i ulje su neizostavni u svakom od njih. Bez ovih sastojaka, pravi domaći ajvar ne bi bio to što jeste.

Domaći ajvar pravi se od prethodno pečenih paprika i patlidžana u pećnici ili pak, otvorenoj vatri. Posle pečenja, paprike i patlidžani moraju se odložiti nešto vremena da se ohlade, da bi se omogućilo lakše odvajanje mesa od kože i semena.

Preostalo pečeno meso se sitni ili melje mašinama, sličnim za mlevenje mesa, a onda se stavljaju u velike lonce. Takvoj smesi od povrća dodaje se ulje (najčešće suncokretovo) i beli luk, te ostali začini, a onda se kuvaju više sati na veoma laganoj vatri uz stalno povremeno mešanje.

Potrebno je obratiti pažnju na temperature kuvanja, jer vrlo lako može doći do zagorevanja, što u potpunosti upropaštava ukus i kvalitet jela. Kuvanje ajvara nekoliko sati dovodi do postepenog isparavanja vode, što na kraju daje jelu jedinstvenu konzistentnost. Shodno tome, ukus ajvara u ustima treba da ima osećaj, pomalo masnog, začinjenog i ukusnog homogenog sastava.

Reklo bi se da je sve ovo veoma lako izvesti, ali ustvari nije. Peripetije izrade domaćeg ajvara zahtevaju puno pažnje, vremena i fizičkog rada. Praksa je ključna reč u proizvodnji ovog slasnog jela. Starije generacije domaćica su iz godine u godinu pravile ajvar kao zimnicu i prenosile su svoje znanje kuvanja ajvara narednim generacijama. Zbog toga ajvar ima status poznatog domaćeg specijaliteta.

Sa druge strane, industrijski ajvar, koji se danas proizvodi, obično ne nosi stepen kvaliteta, kao domaći ajvar. Iako postoji mnogo fabričkih verzija ajvara, razlika se uvek oseti. Kod industrijskog ajvara, u većini slučajeva, paprike ili patlidžani se ne gule, što znatno umanjuje okus i kvalitet. Dodaju se i konzervansi, da bi se pospešio rok upotrebe. Mogu biti prisutni i razni aditivi koji pojačavaju ukus i boju proizvoda.

Izvor: espreso.co.rs

OZNAKE:ajvarsrbi
Podeli
Facebook Whatsapp Whatsapp Threads Email Copy Link Print
Prethodna objava VEČERAS SA JOVANOM U NOVOM IZDANJU EMISIJE “CITY HYPE” OD 19 ČASOVA NA “HYPETV” SAZNAĆETE (VIDEO)
Sledeća objava NOVI ESTRADNI RAT: Šako Polumenta i Vuk Mob – IDI MALO RADI!
Nema komentara

Ostavite odgovor Odustani od odgovora

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas

FacebookLike
XFollow
YoutubeSubscribe
TiktokFollow
WhatsAppFollow

Najnovije

ON JE NOVI KOŠARKAŠ PARTIZANA! Danas je postao punoletan i odmah se obavezao ugovorom!

HOROR KOD OBRENOVCA! Čovek zapalio kuću, pa krenuo ka gradu i ubio prvog slučajnog prolaznika, pa zapretio da će ubiti svakoga ko mu stane na put

ŽENE POLUDELE ZA RECEPTOM DEJVIDA BEKAMA!

TRANSFORMACIJA SOFIJE JANIĆIJEVIĆ! Bivša rijaliti učesnica PROMENILA LIČNI OPIS, evo KAKO SADA IZGLEDA (FOTO)

ŠOK IZDANJE POPULARNE GLUMICE! Anoreksičnim izgledom zgrozila javnost!

GUST DIM SE ŠIRI NA NOVOM BEOGRADU! Izbio požar, vatrogasci na licu mesta!

Ne propustite

VESTI

DRAMA IZNAD ZAGREBA! Piloti primetili dim u kabini, AVION HITNO SLETEO, ovo su DETALJI

Vreme čitanja 2 min.
VESTI

DRAMA U BEOGRADU! Privedena pijana majka tek rođene bebe, ovo su svi detalji

Vreme čitanja 2 min.
POLITIKAVESTI

PREDSEDNIK VUČIĆ SUMIRAO RADNU NEDELJU! „Svaka odluka koju donosimo ima jedno merilo, da građanima bude lakše“ (VIDEO)

Vreme čitanja 2 min.
NECENZURISANIH 11 MINUTA SA NADZORNE KAMERE VOZA: Najpotresnija emisija “(NE)DOKAZANIH” poslednji udah Iryne Zarutske
CRNA HRONIKADIJASPORAEKSKLUZIVNOEmisijeNEWSNOVORAZNOSVETTEME DANATVVESTIVIDEO

NECENZURISANIH 11 MINUTA SA NADZORNE KAMERE VOZA: Najpotresnija emisija “(NE)DOKAZANIH” poslednji udah Iryne Zarutske

Vreme čitanja 1 min.
HypeTV je stvoren sa namerom da se tinejdžeri i mladi zabave uz svoje omiljene balkanske YouTube zvezde.
  • Impresum
  • Politika privatnosti
  • Uslovi korišćenja
  • Kontakt
Pratite nas
2025 © Hype TV
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?