RECEPT ZA DOMAĆE KOLAGEN: Zaboravite skupe tretmane, potrebna vam je samo SUPA!

Da li ste se nekada ujutru pogledali u ogledalo i primetili da vam koža izgleda umorno, beživotno i bez sjaja? Moguće je da je razlog tome – manjak kolagena. Pre nego što posegnete za skupim kozmetičkim preparatima, vredi razmisliti o nečemu mnogo jednostavnijem i prirodnijem: ishrani.
Jedan od najbogatijih prirodnih izvora kolagena nalazi se u – supi od kostiju. Dugotrajnim kuvanjem kostiju, hrskavica i vezivnog tkiva u vodi, oslobađaju se dragoceni proteini, minerali i želatin – elementi koji direktno doprinose obnovi kolagena u organizmu. Upravo zato je ova tradicionalna čorba s razlogom dobila naziv „kolagenska supa“.
RECEPT ZA DOMAĆE KOLAGEN: Zaboravite skupe tretmane, potrebna vam je samo SUPA!
Ovi trikovi pokreću prirodni kolagen! Hrana koja pomaže da izgledate mlađe
Šta je kolagen i zašto je važan?
Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu – čini čak oko 30% svih proteina. On je ključna komponenta kože, kostiju, mišića, tetiva, ligamenata, ali i hrskavice, zuba, krvnih sudova i digestivnog trakta.
Nakon 25. godine života, prirodna proizvodnja kolagena počinje da opada, a taj pad se dodatno ubrzava ulaskom u menopauzu, kada dolazi do smanjenja nivoa estrogena. Rezultat? Koža gubi elastičnost i čvrstinu, javlja se pojačano starenje, a često i bolovi u zglobovima i mišićima.
Kolagenska supa kao prirodna podrška telu
Redovno konzumiranje domaće supe od kostiju može pomoći ne samo u očuvanju mladalačkog izgleda kože, već i u jačanju kostiju i zglobova, poboljšanju varenja i jačanju imuniteta.
Uz zdrav način ishrane, dovoljno sna, hidrataciju i izbegavanje štetnih navika poput pušenja, kolagenska supa može biti jednostavan, ali moćan korak ka boljoj nezi iznutra.
Kako da napravite supu punu kolagena?
Potrebno je:
– velika goveđa kost sa malo mesa (ili pileći bataci)
– 3 šargarepe
– 3 korena peršuna
– koren celera
– 2 praziluka
– 2 čena belog luka
– 2 lovorova lista
– grančica ruzmarina (po želji)
– so i biber po ukusu
Priprema
Stavite kosti u veliku šerpu i prelijte ih vodom tako da budu potpuno potopljene. Kuvajte na laganoj vatri najmanje 10 sati – idealno 24, jer kolagen ne voli žurbu.
U poslednja četiri sata kuvanja dodajte povrće i začine po želji. Na kraju procedite, izvadite koštanu srž (ukoliko koristite goveđu kost)i, ako želite, vratite je nazad u čorbu – to je prava superhrana bogata nutrijentima.
Ovako pripremljena supa može se čuvati u frižideru do pet dana, ili zamrznuti za kasniju upotrebu.
U kojoj meri je idealno jesti ovu supu?
Pijte ili jedite 100–200 ml supe dnevno, idealno ujutru ili uveče. Možete da je jedete toplu ili koristite kao bujon u jelima. Za dodatni efekat, dodajte miso pastu, đumbir ili kurkumu.
Konzumiranjem ove supe, vaša koža će postati sjajnija i čvršća, zglobovi zahvalniji, kosa i nokti jači, varenje bolje, a raspoloženje stabilnije.
Hypetv.rs/Vecernji.hr/M.K.
GLEDAJTE NAS!

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!