Ishrana je često tema broj jedan svuda u svetu, pogotovo danas kada su namirnice sve lošijeg kvaliteta.

Postoje namirnice koje nikako ne treba treba podgrejavati, a kamoli dodatno termički obrađivati.
KROMPIR
Gotovo da nema onog koji ne voli krompir, bar u bilo kojem obliku. Ipak, podgrevanjem ova namirnica gubi ozbiljan deo hranljivih sastojaka. Takođe, može doći do razvijanja bakterija. Ukoliko krompir čuvate na sobnoj temperaturi, brzo se mogu razviti bakterije koje izazivaju trovanje hranom.

SPANAĆ
Neke namirnice, poput spanaća i brokolija, najbolje je jesti sveže ili ih konzumirati odmah nakon kuvanja. Bolje ih pojesti hladne – u salati, sendviču ili užini, nego da da se podgreju. U spanaću ima mnogo esencijalnih aminokiselina. Pospešuje izlučivanje vode iz organizma, a time olakšava rad srca i bubrega i snižava krvni pritisak, a podgrejavanjem se sve blagodati gube.
JAJA
Barena jaja najbolja su sveža, a sasvim je u redu ako stoje u frižideru jer se čak i posle tri dana mogu jesti. Nikako ih nemojte podgrejavati, a pogovovo ne u mikrotalasnoj. Štaviše, u mikrotalasnoj može da se potpuno promeni. Bilo je slučajeva kada su ljudi, po vađenju jaja iz mikrotalasne, pokušali da ih iseku nožem, kada su se jaja raspala u komadiće.

Takođe, pržena jaja isto ne treba da se kuvaju. Podgrevanje može izmeniti njihovu strukturu i izazvati zdravstvene poteškoće.
BILJNO ULJE
Sva ulja oksidiraju gotovo ekspresno. Ako ih koristite ponovo za kuvanje ili prženje, stvoriće se opasne trans masti. Najbolje je da bilo koju vrstu masnoće ne koristite više puta, već da je bacate odmah nakon prve upotrebe.
Misli se i na maslinovo ulje, ulje avokada, sojino i druga ulja.
PEČURKE
Nema svrhe ni pečurke podrejavati. Mnogi čak kažu da su gljive lepše kada se jedu hladne. Pečurke imaju mnogo specifičnosti, a podgrevanjem gube hranljive vrednosti.

Hypetv.rs V.M.
PROČITAJTE I:
RECEPT ZA BAKLAVE BEZ KORA: Sočna i mekana, a još bolja od originala!