
Kada je reč o usporavanju starenja i smanjenju rizika od hroničnih bolesti, način ishrane ima daleko veći uticaj nego što većina ljudi misli. Prema rečima Hajdi Moreti, nutricionistkinje i autorke bestselera „Gut Fix“ i „Period Fix“, mnoge namirnice koje svakodnevno konzumiramo zapravo ubrzavaju proces starenja iznutra, utičući na ćelijsko zdravlje i ravnotežu u organizmu.
„Te namirnice podižu nivo šećera u krvi, povećavaju upale i oštećuju ćelije koje nas održavaju mladim i vitalnim,“ kaže Moreti. Ona otkriva šest najgorih namirnica koje doprinose starenju i bolestima povezanim s godinama, a mnogi ih jedu svakog dana.
Peciva
„Ove prerađene žitarice gotovo da nemaju nutritivnu vrednost,“ objašnjava Moreti. Oni naglo podižu nivo šećera u krvi, što dovodi do povećanog insulina i upala u organizmu. Vremenom to oštećuje tkiva, ubrzava starenje i povećava rizik od dijabetesa i srčanih bolesti. Još gore, većina kupovnih peciva sadrži aditive i konzervanse koji dodatno ubrzavaju starenje kože i ćelija.
Zdravija zamena: probajte hleb od proklijalih žitarica, domaći kiselotestni (sourdough) hleb ili tost od bademovog brašna.
Kada je u pitanju usporavanje starenja i smanjenje rizika od hroničnih bolesti, ono što jedemo svakog dana ima daleko veći uticaj nego što mislimo. Prema rečima Hajdi Moreti, nutricionistkinje i autorke bestselera „Gut Fix“ i „Period Fix“, mnoge namirnice koje su deo svakodnevne ishrane zapravo ubrzavaju starenje iznutra.
Sendviči
Kombinacija beli hleb i prerađeno meso prava je formula za upalu. „Ovi sendviči puni su rafinisanih ugljenih hidrata i hemikalija,“ kaže Moreti. Rezultat je loš unos hranljivih materija, povišen insulin i oksidativni stres koji glavni faktori ubrzanog starenja.
Zdravija zamena: otvoreni sendvič od integralnog hleba, sa nemasnim proteinima i povrćem ili „vrep“ od zelene salate.
Slatke kafe i „latte“ napici
Vaš omiljeni karamel „latte“ možda je najveći neprijatelj mladolikog izgleda. „Količina šećera u ovim napicima je zastrašujuća,“ upozorava Moreti. Šećer oštećuje mitohondrije, deo ćelije zadužen za proizvodnju energije, što direktno ubrzava proces starenja i povećava rizik od srčanih bolesti i Alchajmera.
Zdravija zamena: crna kafa, espreso ili kafa bez šećera, uz malo cimeta ili stevije.
Pasta
Većina industrijskih pasti je rafinisana i prepuna skroba, što izaziva nagli skok šećera u krvi. „Redovno konzumiranje prerađene testenine vodi ka hroničnim upalama i povećanju telesne mase,“ kaže Moreti. Čak i integralna testenina može biti problematična ako se jede u velikim količinama.
Zdravija zamena: testenina od leblebija ili sočiva ima više proteina i vlakana, manje šećera. Ili probajte testeninu od tikvica.
Proteinski šejkovi iz prodavnice
Iako je protein ključan za zdravlje mišića i metabolizam, mnogi proteinski napici su zapravo štetni. „Sadrže veštačke zaslađivače i aditive koji narušavaju crevnu floru,“ upozorava Moreti. Poremećena mikrobiota oslabljuje imunitet i ubrzava biološko starenje. Neki šejkovi čak imaju i previše fosfata, što je povezano sa srčanim oboljenjima.
Zdravija zamena: prirodni proteini bez aditiva, „whey“ izolat ili biljni protein bez zaslađivača.
Beli pirinač
Iako se često smatra lakim obrokom, beli pirinač ima vrlo malo hranljivih materija, a izaziva naglo povećanje šećera u krvi. Redovno konzumiranje dovodi do oštećenja tkiva i ubrzanog starenja.
Zdravija zamena: integralni pirinač, kinoa.
Tajna mladolikosti počinje na tanjiru
Starenje se ne usporava skupim kremama, već onim što jedemo svakog dana. „Visok šećer u krvi, upale i oštećene ćelije su najveći pokretači starenja,“ kaže Moreti za „She Finds“. Izbacite prerađene i rafinisane namirnice i podržite dugovečnost, vitalnost i zdravlje kože iznutra.
Hypetv.rs/Najžena/M.K.
GLEDAJTE NAS!

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!
					