OVAJ DEO LUBENICE SVI ZAOBILAZE! Ipak, veoma je zdrav
Jedete li belo na lubenici
Naš organizam zahteva da se tokom letnje žege dobro osveži.

Lubenica je dobar izbor, samo treba paziti da bude zrela, a onda možete jesti i beli deo. Iako mnogi upravo izbegavaju ovaj deo jer uživaju, naravno, u crvenom mesu. Na taj način, belo na lubenici obično završi u đubretu, a zapravo ima brojne blagodati za zdravlje.
Visoka koncentracija aminokiseline po imenu citrulin nalazi se baš tu. Iako se citrulin nalazi i u crvenom delu, njegova koncentracija je značajno veća upravo u belom sloju.
Njegova primarna funkcija je vazodilatacija, odnosno opuštanje i širenje krvnih sudova. Kada su krvni sudovi opušteniji i širi, krv kroz njih teče lakše i bez prepreka.
Jedete li belo na lubenici
To direktno dovodi do smanjenja krvnog pritiska. Što rasterećuje srce i smanjuje rizik od hipertenzije. Poboljšana cirkulacija osigurava da kiseonik i hranljive materije učinkovitije stižu do svih ćelija u telu. Od mišića do mozga. Dugoročno, ovakav učinak pomaže u prevenciji ateroskleroze. Reč je o opasnom stanju nakupljanja plaka na zidovima arterija. To može dovesti do srčanog i moždanog udara. Sportisti takođe mogu imati koristi od citrulina jer bolji protok krvi. Kao i bolju opskrbu mišića kiseonika, što može povećati izdržljivost i ubrzati oporavak nakon napornog vežbanja.
Pored citrulina, beli deo lubenice sadrži i mnoštvo vitamina C, antioksidans koji je već jako dobro poznat. Štiti ćelije od oksidativnog stresa. Takođe, vitamin A je ključan za zdravlje ćelija, a nalazi se u belom delu lubenice.
Tu su i minerali poput kalijuma, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Suprotstavlja se negativnim učincima natrijuma i magnezijuma, koji dodatno doprinosi opuštanju krvnih sudova.
Hypetv.rs V.M./Najzena