
Ako tragate za jednostavnim, a ukusnim jelom koje će oduševiti celu porodicu, zapečene tikvice sa sirom su pravi izbor! Idealne su za dane kada nemate mnogo vremena ni inspiracije, a želite da pripremite nešto hranljivo, lagano i kremasto.
Tikvice – kraljice letnje kuhinje
U sezoni su, lako dostupne, jeftine i zahvalne za pripremu, tikvice su savršen saveznik u kuhinji. Osim što su niskokalorične, bogate su vlaknima i vitaminima, a u kombinaciji sa sirom i pavlakom postaju pravo gurmansko zadovoljstvo.
PALAČINKE OD TIKVICA! Za ovaj specijalitet potrebno je samo 10 minuta
Sastojci:
– 4 tikvice srednje veličine
– 2 kašike putera
– 2 kašike brašna
– 2 čena belog luka
– 1,5 šolja neutralne pavlake za kuvanje
– ½ šolje rendanog parmezana
– 2 šolje rendanog čedar sira
– so i biber po ukusu
– majčina dušica po ukusu
Priprema:
Uključite rernu da se greje na 190°C, a tikvice oljuštite i isecite na kolutove, pa posolite i sklonite na stranu.
Otopite puter u tiganju, pa tome dodajte sitno seckan beli luk i propržite kratko, pa dodajte brašno i uz mešanje pržite dok ne počnu da se pojavljuju mehurići.
Sklonite na stranu, pa sipajte neutralnu pavlaku, vratite na ringlu i ostavite da proključa.
Dodajte tome rendan čedar (ostavite malo za kraj, za posipanje) i parmezan, pa dodajte začine po ukusu i mešajte sve dok se sir ne istopi potpuno.
U posudi za pečenje koju ste podmazali puterom ređajte sloj tikvica, pa sloj smese od sira i pavlake, pa ponovo ređajte usoljene tikvice i tako sve dok ne potrošite materijal. Na kraju pospite čedarom i ukrasite majčinom dušicom.
Pecite oko 25 minuta, pa služite toplo. Po želji možete nakon pečenja da ukrasite peršunom.
Hypetv.rs/M.K.
GLEDAJTE NAS!

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!