NE PREJEDAJTE SE POMFRITOM: Možete dobiti ovu opaku bolest!
NE PREJEDAJTE SE POMFRITOM: Možete dobiti ovu opaku bolest!

Velika studija sprovedena na preko 205.000 učesnika otkrila je zabrinjavajuću vezu između učestalog konzumiranja pomfrita i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2.
Prema rezultatima istraživanja objavljenog u British Medical Journal-u, osobe koje su jele pomfrit najmanje tri puta nedeljno imale su 20% veće šanse da obole od dijabetesa tipa 2 u poređenju sa onima koji su ga konzumirali ređe. Rizik dodatno raste kod onih koji pomfrit jedu pet ili više puta nedeljno. U tom slučaju, šansa za obolevanje se povećava za čak 27%.
NE PREJEDAJTE SE POMFRITOM: Možete dobiti ovu opaku bolest!
Nezdrava kombinacija masti i ugljenih hidrata
Stručnjaci upozoravaju da pomfrit predstavlja potencijalno opasan spoj nezdravih masti i rafinisanih ugljenih hidrata, što narušava balans šećera u krvi i doprinosi razvoju metaboličkih poremećaja, uključujući gojaznost i dijabetes.
– Ovo je još jedan jasan dokaz koliko izbor hrane može uticati na naše zdravlje – navode autori studije i ističu da bi se pomfrit trebalo zameniti zdravijim alternativama, poput kuvanog ili pečenog povrća.
Način pripreme – ključna razlika
Dr Kauter Hašem, predavač javnog zdravlja na „Queen Mary University of London“, pojašnjava da krompir sam po sebi može biti deo zdrave i balansirane ishrane, ali da način njegove pripreme pravi ogromnu razliku.
– Kuvani, pečeni ili pire krompir je prirodno siromašan mastima, a bogat vlaknima, vitaminom C i kalijumom. Međutim, kada se prži u dubokom ulju, naročito u velikim porcijama i uz dodatak soli, on postaje kaloričan, masan i prepun natrijuma – što sve zajedno doprinosi povećanju telesne mase i riziku od dijabetesa – zaključuje dr Hašem.
Hypetv.rs/M.K.
GLEDAJTE NAS!

Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!