Najstariji recept za palačinke oboriće vas s nogu
Najstariji recept za palačinke oboriće vas s nogu
Brzo i lako napravite dezert koji svi obaožavaju! Palačinke su otkrili još u Grčkoj, a i danas ih svi obožavaju!
Prema pisanim podacima, palačinke su prvi napravili stari Grci.

Služene su u pauzama pozorišnih predstava kao neka vrsta užine. Preliv je bio od meda i sve je bilo posuto susamom. Oko pozorišta uvek se nalazio štand na kom bi se pekle ove palačinke.
Gledaoci bi kupovali i jeli ovu poslasticu tokom pauza između činova. Rimljani su preuzeli recept i nazvali ih prostim imenom „alita dolcia“
Priprema:
Brašno sipajte u jednu posudu, postepeno ulivajte vodu i varjačom mešajte da se ne rastvore grudvice. Dodajte, takođe postepeno, polovinu meda (4 kašičice).
Kada zagrijete tiganj, ubacite semenke susama i pržite dok ne dobiju lepu žutu boju. Prebacite ih u posudicu. Isti tiganj zagrejte uljem, ulijte jednu četvrtinu smese tako da se oblikuje u okruglu palačinku. Pecite palačinku i s druge strane dok ne požuti. Ponavljajte postupak dok ne potrošite svu smesu. Ovo je dovoljno za 4 palačinke. Pečene palačinke premažite preostalim medom, pospite susamom i poslužite.
HypeTv.rs/Kurir S.S.
Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!
ČITAJTE NAS I NA HYPETV KANALIMA WHATSAPP, VIBER I TELEGRAM.
VELIKI KONCERT MIROSLAVA ILIĆA!
Miroslav Ilić, jedan od najistaknutijih izvođača na muzičkoj sceni, prirediće nezaboravan koncert u zagrebačkoj Areni 18. oktobra 2025. godine. Sa početkom u 20 časova. KARTE NAĐITE OVDE.
Koncert u glavnom gradu Hrvatske predstavlja jedinstvenu priliku da ljubitelji narodne muzike uživaju u njegovim pesmama uživo. Bard narodne muzike, Miroslav Ilić je davne 1972. godine započeo blistavu karijeru. Ista je od samog početka krenula uzlaznom putanjom i sada već broji milionske tiraže i priznanja. Samo neki od hitova koje vole sve generacije su: “Nije život jedna zena”, “Još te nešto čini izuzetnom”, “Vino točim a vino ne pijem”, “Ova noć”, “Jesen sedamdeset i neke”…