KOLIKO DUGO NAKON USKRSA SMEMO DA JEDEMO JAJA! Mnogi prave ovu grešku i rizikuju zdravlje
KOLIKO DUGO NAKON USKRSA SMEMO DA JEDEMO JAJA! Mnogi prave ovu grešku i rizikuju zdravlje

Vaskrs je vreme kada se kuvanje jaja uzima za ozbiljan posao – jaja su deo tradicije, ali služe i za konzumiranje tokom prazničnih dana. Iako su kuvana jaja izuzetno izdašna i mogu biti odlična užina tokom dana, često se desi da ostanu nakon slavlja. Kako da ih pravilno čuvate, kako biste ih i dalje mogli jesti bez straha od trovanja hranom? Evo svega što treba da znate.
KOLIKO DUGO NAKON USKRSA SMEMO DA JEDEMO JAJA! Mnogi prave ovu grešku i rizikuju zdravlje
Čuvanje kuvanih jaja na stolu – koliko dugo je sigurno?
Kuvana jaja, koja ostanu na stolu, mogu izgledati potpuno bezbedno, ali moramo biti oprezni. Ako jaja ostavite u korpici na stolu, važno je da ne prelazite vreme od 2 sata. Ovo vreme se može skratiti na sat ukoliko je temperatura u prostoriji viša od 32°C, jer se u tom slučaju povećava rizik od razvoja bakterija, poput Salmonelle.
Zbog toga je važno da ne ostavljate kuvana jaja na stolu predugo. Ako su prošla 2 sata, najbolje je da ih bacite. Da bi se sprečila kontaminacija i bolesti, maksimalno vreme tokom kojeg jaja mogu biti na stolu bez ozbiljnog rizika je upravo tih 2 sata. Ukoliko su jaja oljuštena, ovaj period je još kraći, jer je njihova zaštita, koja dolazi od ljuske, sada nestala.
Kada prebaciti jaja u frižider – pravilno skladištenje
Ako su kuvana jaja bila na stolu duže od preporučenih 2 sata, ili ako želite da ih sačuvate za naredne dane, najbolja opcija je prebaciti ih u frižider što pre. Ako se jaja ne oljušte, mogu ostati bezbedna u frižideru do jedne nedelje. Čuvanje kuvanih jaja u ljusci je najbezbedniji način, jer ljuska štiti jaja od spoljnih uticaja i pomaže da ostanu sveža.
Ako su jaja već oljuštena, preporučuje se da ih stavite u plastičnu kesu ili hermetički zatvorenu posudu. Tako se smanjuje rizik od upijanja mirisa drugih namirnica u frižideru, a jaja ostaju sočna i ukusna. Pravilno skladištenje takođe pomaže u održavanju njihove svežine i smanjuje mogućnost bakterijske kontaminacije.
Važan prvi korak još pri kuvanju
Nakon što ste skuvali jaja, važno je da ih brzo ohladite. Stavite ih u hladnu vodu odmah nakon kuvanja kako biste ubrzali proces hlađenja. Ovo ne samo da olakšava ljuštenje jaja, već i smanjuje mogućnost razvoja bakterija na njihovoj površini. Jaja koja se brzo hlade su bezbednija i dugotrajnija.
Koliko dugo kuvana jaja ostaju sigurna u frižideru?
Kuvana jaja koja se pravilno čuvaju u frižideru mogu ostati sigurna za konzumaciju do 7 dana. Naravno, morate obratiti pažnju na njihov izgled i miris. Ukoliko primetite bilo kakve promene – kao što su neprijatan miris, promena boje ili teksture – nemojte ih jesti. Takva jaja mogu biti kontaminirana, i bolje je da ih ne unosite u organizam.
Kuvana jaja koja nisu oljuštena čuvaju svoju svežinu i u frižideru mogu biti sigurna i do 7 dana. Ako su oljuštena, najbolje je konzumirati ih u roku od nekoliko dana. U svakom slučaju, kada je reč o čuvanju jaja, pravilo je jasno: ako imate bilo kakve sumnje, bolje ih bacite nego da rizikujete zdravlje.
Saveti za najbolje čuvanje
Uvek čuvajte kuvana jaja u frižideru čim pre – Preporučljivo je da ih ne ostavljate na stolu duže od 2 sata.
Kuvana jaja čuvajte u ljusci – Ljuska štiti jaje i pomaže da ostane sveže i duže jestivo.
Ostavite ih u hermetički zatvorenoj posudi – Ako su već oljuštena, koristite hermetički zatvorene kutije ili plastične kese.
Kada je vreme za bacanje?
Ako jaja razviju neprijatan miris, promene boju ili teksturu, nemojte ih jesti. Takva jaja mogu predstavljati ozbiljan rizik za zdravlje i bolje je da ih odmah bacite.
POSLE 15 GODINA MIROSLAV ILIĆ SE VRAĆA U ARENU ZAGREB! “Nema dana kad me neko iz Hrvatske ne zove na nastupe”
Na velikoj pozornici Arene Zagreb pridružiće mu se veliki orkestar. Ali i nekoliko slavnih gostiju, koji se drže u tajnosti do poslednjeg dana. A sve kako bi se ova dugoiščekivano veče zaista mogla nazvati spektaklom. Tom prilikom će Miroslav Ilić u Zagrebu proslaviti više od 50 godina uspešne karijere kao što je nedavno napravio u Beogradu.
“Biće to noć puna sećanja jer su već tri generacije stasale uz moje pesme. Jedan sam od retkih izvođača kojem na koncerte dolaze deca, roditelji, bake i dede. Svi žele da zapevaju i popiju. A kad vidim takvu publiku ispred sebe, meni to daje snagu da poletim. Publika me pomlađuje i koliko god imao godina, pevaću i u dubokoj starosti. Dok me god glas bude služio i dok me ne iznesu s pozornice”, istakao je čuveni pevač.
Čitajte Hypetv.rs portal, najbrži portal u Srbiji i regionu sa najvećim rastućim rezultatima i ekskluzivnim vestima. Zapratite nas i na Instagramu, Facebook, Threads!
ČITAJTE NAS I NA HYPETV KANALIMA WHATSAPP, VIBER I TELEGRAM.
HypeTv.rs / M.K.